Itt a fürdőruhaszezon!

Idén már májusban beköszöntött a nyár, így előbb kerül elő a szekrény mélyéről a tavalyi fürdőruha. Felpróbálva, a tükör előtt méregetjük, beleférünk-e még, s vajon eltakarja-e kisebb-nagyobb zsírpárnáinkat, melyeket érdemes lenne elrejteni a külvilág és önmagunk elől is. Pár hét, és itt a nyaralás, most azonnal le kéne fogyni, de hogyan?

Csodadiéták, gyors, látványos eredményt ígérő szerek? Nem érdemes bedőlni a felelőtlen ígérteknek, a tartós fogyást csakis megfelelő életmód eredményezhet. Arról sem feledkezzünk el, hogy mind a túlsúlynak, mind a kóros fogyásnak hormonális oka is lehet.

Be kell látnunk, hogy az egészséges és tartós fogyásnak egyetlen kulcsa van: ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Vajon mennyi az a kalóriamennyiség, amelyre szükségünk van?

A HHS/USDA Dietary Guidelines for Americans táblázata meglehetősen pontosan eligazít e kérdésben. Ezek szerint a 31-50 év közti nőknek inaktív életmód mellett napi 1800, közepes aktivitással 2000, aktív életmód mellett 2200 kcal szükséges. Ugyanez a 31-50 éves férfiaknál a következőképp alakul: míg inaktivitás mellett 2200 kcal szükségeltetik naponta, közepesen sportos életmód mellett 2400-2600, komolyan tréningezőknek pedig 2800. 50 éves kor felett a kalóriaigény mindkét nemnél 200 kcal-val csökken. Ezek szerint az energiamérlegünket úgy kell alakítanunk, hogy fogyási szándék esetén kevesebb legyen a bevitt, mint a felhasznált energia. Erre kétféle lehetőség kínálkozik: ha kevesebbet eszünk, és ha többet mozgunk. Ideális esetben mindkettőt megtesszük.

A mozgás nyilvánvalóan égeti a kalóriákat. A Department of Nutrition at Harvard School of Public Health szerint már napi 30 perces tempós sétával is felvehetjük a harcot az elhízás ellen. Szakértők szerint azonban a legjobb eredményt a kardiomozgás és a rezisztencia edzés kombinálásával érhetjük el. Előbbi során megemelkedik a pulzus, szaporábbá válik a légvétel – ilyen a futás, a biciklizés, a gyors séta és az úszás is. A rezisztenciaedzés nem csak súlyemelést jelent, hanem minden olyan tréninget, ami anaerob jelleggel edzi a test izmait. A mozgás nem csak a súlyvesztés miatt fontos, de az egészségi állapotot is jelentősen befolyásolja. Az aktívan mozgóknak például fele akkora az esélyük a szívbetegségekre, mint az inaktívaknak. A mozgás ugyanakkor megelőzheti a stoke-ot, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti. Sőt, rákra vagy cukorbetegségre is jóval kisebb az esély, ha fizikailag aktívak maradunk.

A hízásnak hormonális oka is lehet

A nagy súlygyarapodás hátterében hormonális okok is állhatnak. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködés, amelynek tünetei többek között a gyors, látványos hízás, a fáradékonyság, a beteg gondolkodásának lelassulása, aluszékonyság, fázékonyság, az arcvonások elmosódása, súlyosabb esetben mixödéma is kialakulhat. A kórkép hormonpótlással gyógyítható.

 

Ugyancsak hízást eredményezhet a mellékvese által termelt kortizol túltermelése is. A betegség külső jellemzői: a hason lila striák megjelenése, vékony végtagok, törzsre lokalizálódó elhízás, az arc „holdvilágszerűvé” válik.

Egyes hormontartalmú gyógyszerek (például szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentők) is vezethetnek súlygyarapodáshoz, ezeket is figyelembe kell venni a kivizsgálásnál. Bármi áll is a súlygyarapodás mögött, ha ez indokolatlanul, gyorsan történik, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, mert bizonyos esetekben a legszigorúbb koplalás sem segít, ám a megfelelő kezeléssel helyreállhat az egyensúly.

dr. Hubina Erika
endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk