A napozásról pro és kontra

D-vitamin vagy melanoma? Egymásnak igen ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket olvashatunk a napozás kapcsán. Íme néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén.

Néhány éve brit orvosok bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. A napozástól keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Kimutatták, hogy a szív-érrendszeri halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon.

Ugyancsak kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, sőt a szívműködés is. A napozás hatással van a hormonrendszerre (pl. tavasszal erősebb a szexuális inger), a belső elválasztású mirigyekre és a pajzsmirigy működésére is. Jótékony, gyógyító hatású a napfény számos bőrbetegség – pl. ekcéma, pikkelysömör – esetében is. Napozzunk tehát mértékkel, megfelelő fényvédelem mellett.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus

A bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken. A túlzott napozás felgyorsítja ezt a folyamatot. Szintén a napozás következménye a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal.

A szeplők elsősorban napfény hatására jelennek meg főként a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken (akik a bőrrák szempontjából a rizikócsoportba tartoznak). Az egészségre nem veszélyesek, de figyelmeztetnek a bőr állapotának rendszeres ellenőrzésére.

Májfoltok, öregségi foltok – várandósok esetében szülés után általában elmúlnak, időseknél főleg az arcon és kézfejen jelennek meg főként a napfény hatására, és csupán esztétikai problémát okoznak.

Anyajegyek, melanoma – nem a napnak kitett testrészeken, és nem a régóta változatlan formában meglévő anyajegyek jelentik a veszélyt. Önvizsgálat során, figyeljünk meg minden új, gyorsan növő, addig nem észlelt elváltozást, mellyel feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk