Jelentkezzen lapszemlénkre, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

Ha tetszenek cikkeink, lájkolja Facebook oldalunkat,
ahol értesülhet nyereményjátékainkról és rendezvényeinkről is!

 
2014 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Ne tévessze meg harsány címlapunk! Igen, ez is a nyár része, kell a családi nyaralás, a vidámság, amikor kiengedjük a gőzt. Mindez boldogság kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A könnyed témák mellett azonban „fajsúlyosabb” gondolatoknak is helyet érdemes adnunk ebben az időszakban.
a Paramedica
A boldogságot nem megtalálni, hanem megteremteni kell. És nem kívül, hanem belül.
Szendi Gábor
Fókuszban
Nap nélkül nincs élet, így mi sem nélkülözhetjük testünk egészséges működéséhez. Rosszul teszi, aki a leégéstől, vagy a bőrráktól félve soha nem merészkedik napra. Napozni érdemes, de csak mértékkel, biztonságos fényvédelem mellett. Cikkünkben útmutatást nyújtunk a megfelelő készítmény személyre szabott kiválasztásához.
dr. Zubek Krisztina
Diákoknak vizsgaidőszak, a munkahelyeken a szabadságok előtti hajrá, mely sokakat folyamatos stresszben tart. Ehhez adódik hozzá az egyre erősebb napsugárzás, az eredmény pedig – az arra érzékenyeknél – a szájat, arcot elcsúfító, fájdalmas herpesz.
A családi nyaralás minden évben várva várt esemény. Annál komolyabb előkészületeket igényel, minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő-mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani.
dr. Balogh Katalin, Prof. Dr. Ternák Gábor
D-vitamin vagy melanoma? Egymásnak igen ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket olvashatunk a napozás kapcsán. Íme néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén.
Dr. Kökény Zoltán, dr. Vincze Ildikó
Prevenció és terápia
Évszaktól függetlenül, a mindennapos higiénéhez hozzátartozik a fül tisztántartása is. A fülkagylóban megjelenő fülzsír látványa ápolatlan benyomást kelt, eltávolítása azonban problémák forrásává válhat.
Dr. Huszárné Kürti Éva
Az nyári időszakban gyakori probléma az ún. „úszófül”. Elsősorban gyerekek vagy gyakran úszó felnőttek körében fordul elő, neve is innen ered. Röviden összefoglaljuk a betegség megelőzési és kezelési lehetőségeit.
dr. Augusztinovicz Mónika
Kevesen tudják, hogy a szemet érő fénykárosodás életünk során halmozódik, azaz a szemünket érő sugárzásmennyiség összeadódik. Ne tekintsük ezért a napszemüveget divatcikknek, hiszen a kisgyerekeknek éppúgy szüksége van rá, mint az időseknek. Fogyasszunk emellett minél több „szemvédő” táplálékot!
Nyáron az egész évet a fotelben, a tv előtt töltő emberek is többet mozognak. Sokan a szabadság néhány napja alatt akarják behozni egész éves lemaradásukat a sport terén. Nagy lelkesedéssel kezdik az edzést, ami igen gyakran sérüléshez vezet. Vajon miért?
Dr. Dobos Márta
A sportolók és a reumatikus, ízületi problémákkal küzdők a kén tartalmú MSM krémeket gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásuk miatt ismerik és használják. Cikkünkből kiderül, hogyan hasznosíthatjuk kozmetikai területen bőrünk szépségének és épségének megőrzésére.
Peterman Krisztina
Hogyan működünk?
„Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságot!” – figyelmeztet Dr. F. Batmaghelidj „A tested vízért kiált” c. könyvében. A nyári hőség közeledtével, különösen időszerű felhívnunk a figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra, ám az sem mindegy, mit iszunk!
Bioazonos hormonpótlás – 2. rész
Tudta-e, hogy a nők életében meghatározó ösztrogén hormon egyes típusai kifejezetten rákkeltők, míg mások rákellenes hatásúak, köztük az egyik a női egészség és szépség záloga is lehet.
Tihor-Herczeg Kyra
Szexológia
A párkapcsolatokban igen sok konfliktus abból ered, hogy a partnerek nem ismerik fel egymás kötődési stílusát, így nem is tudnak alkalmazkodni párjukhoz.
A női életciklusok 2.
A várandósság időszaka minden tekintetben egy Más állapot. Akár készültünk rá, akár nem, fenekestől felfordul az életünk. Erről az időszakról minden nő ábrándozik, ám az, hogy hogyan telik, nagyban függ a testi és lelki felkészültségünktől. A nő minden egészségével kapcsolatos döntésében benne van a következő generáció egészsége is. Ez az élet iránti felelősségünk!
Surmanné Taschner Éva
Dietetika
Idén már májusban beköszöntött a nyár, így előbb kerül elő a szekrény mélyéről a tavalyi fürdőruha. Felpróbálva, a tükör előtt méregetjük, beleférünk-e még, s vajon eltakarja-e kisebb-nagyobb zsírpárnáinkat, melyeket érdemes lenne elrejteni a külvilág és önmagunk elől is. Pár hét, és itt a nyaralás, most azonnal le kéne fogyni, de hogyan?
dr. Hubina Erika
Érdemes már jó előre tennünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékekkel térjünk haza. A nyaralás alatt, vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikum kúrába!
dr. Polgár Marianne
Úton, útfélen azt halljuk, hogy iktassunk be étkezésünkbe minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezt tehát nem kell sem ismételnünk, sem magyaráznunk. De miért nyersen?
Lénárt Gitta
Napjainkban egyre többen panaszkodnak hasfájásra, puffadásra, emésztési problémákra. Az allergiákhoz hasonlóan a különböző ételintoleranciával összefüggő panaszok terén is emelkedik az esetek száma. Egyre több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét a betegségek kialakulásában, ám jelenleg még igen sok a kérdőjel e téren.
dr. Hidvégi Edit
Nyári extra
Diabetológia
A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!
Dr. Marton Anna
A diabétesz alattomos betegség, sokszor jelentősebb tünetek nélkül rombolja a szervezetet. Kezelése sok esetben nehézkes, körülményes, érdemes ezért a megelőzésre nagyobb gondot fordítani, főleg akkor, ha inzulinrezisztencia diagnózisa is fenn áll. Milyen étrendet kövessünk ennek érdekében?
dr. Koppány Viktória
Kardiológia
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a globális halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Becslések szerint 17,5 millió ember hal meg évente ennek következtében. Az előrejelzések szerint ez a szám 2015-re 20 millióra emelkedhet!
Árendás László
Tibeti medicina és a modern kutatás
Testünk egészsége szempontjából meghatározó jelentőségű a jól működő vérkeringés, melynek bármilyen zavara komoly következményekkel járhat. Mivel Európában a szív- és érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb halálok, folyamatos kutatások keresik kialakulásának okait és rizikófaktorait. Épp ebben tud segítséget nyújtani a tibeti medicina ősi tudománya.
Dr. Herbert Schwabl Ph.D
Koleszterin nélkül nincs élet! A koleszterin mítosz szerint a magas koleszterinszint okozza a szív- és érrendszeri betegségeket. Valójában a koleszterin csak jelzője a kóros háttérfolyamatoknak.
Szinte nincs is olyan ember, akinek hébe-hóba ne verne kissé szabálytalanul a szíve. Ezt kiválthatja stressz, megerőltető edzés, hormonálisbetegségek, ám súlyosabb betegségek fontos jelző tünete is lehet.
Dr. Kapocsi Judit PhD
Gyógyító természet
Hétköznapi életünk során a gyakori, vagy tűrőképességünket meghaladó stressz, a folyamatos lelki és testi igénybevétel neuro-vegetatív panaszokat idézhet elő. Ennek egyik tünete lehet a szív „elfáradása”, ami légszomjjal, általános gyengeséggel párosulva, idősebb korban gyakrabban jelentkezik.
Prof. Dr. Szabó László Gy.
Hosszú évek óta dobogósak vagyunk Európa elhízottsági mutatóiban (rendre a harmadik helyen). A felnőttek közt minden második ember elhízott, ezen belül 21,4 százalékunk túlsúlyos. A túlsúlynak és az abból adódó szív- és érrendszeri problémáknak a hátterében pedig igen gyakran az elégtelen rostbevitel áll.
Onkológia
A flavonoidok olyan természetes anyagok, melyek csak a növényekben keletkeznek, azok immunrendszerének erősítése, és környezettel szembeni védelme (káros sugárzás, baktériumok, fertőzések, gombák) érdekében. Az emberi szervezetben vitaminszerű, illetve antioxidáns hatást fejtenek ki, amennyiben zöldségek, gyümölcsök, azok kivonatai, vagy étrend-kiegészítők formájában elfogyasztjuk őket.
Szabó László
Mérték-e valaha is a C-reaktív fehérje szintjét? Meg kéne méretni, mert ez az egyszerű teszt megmentheti az életét. A C-reaktív fehérje (CRP) magas szintjét sokáig a gyulladás jelének tekintették, mára azonban kiderült, hogy nem csupán jelzi, hanem ő maga az, ami többek közt okozza a gyulladást. A magas CRP szint még tünetmentes esetben is jelzi az olyan degeneratív betegségek, mint a rák, a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek fokozott kockázatát.
Az allergia a szervezet egy vagy több anyaggal szembeni túlérzékenységét jelenti. Az immunrendszer túlreagál akkor, amikor idegen anyagokat, ún. allergéneket érzékel. Allergének lehetnek például fű-, gyom-, virág- vagy fapollenek, házi poratka, élelmiszerek stb. Talán meglepő, de a túlreagáló immunrendszernek lehetnek pozitív hatásai is.
Varga Gábor
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!