A változókor rejtett tünetei

Amikor a menopauzára, a változókorra gondolunk, általában a hőhullámok, a hormonális változások és a hangulatingadozások jutnak eszünkbe. Kevesen tudják, hogy a nők életében bekövetkező változás más egészségügyi panaszokat is okozhat.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a szívpanaszok száma drasztikusan emelkedik a változó korba ért nők esetében (kb. 50 év körül). Fontos tudnunk erről a kockázatról ahhoz, hogy még időben megelőzhessük a panaszok kialakulását.

A menopauza az ösztrogénszint csökkenésével jár, mely hormon addig óvta a szervezetet a szívpanaszok kialakulásától. A folyamat gyakran súlynövekedéssel jár együtt, mely szintén növeli a szívproblémák kockázatát.

A női szívbetegségek diagnosztizálása igen nehéz, mivel a tünetek eltérnek a férfiaknál tapasztalható jelektől, kevésbé specifikusak. Igaz, a nők is éreznek mellkas táji nyomást vagy fájdalmat, de a szebbik nem esetében még olyan további, kevésbé feltűnő jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradékonyság, a szédelgés, légszomj, fájdalomérzet az állkapocsban vagy a mellkasi és alhasi fájdalmak. Az apró jelek azért fontosak, mert a nőknél ismeretesek olyan esetek is, amikor a legvékonyabb erekben képződnek lerakódások, ezek pedig nem tűnnek fel az angiogrammon. Ilyen esetekben MRI felvételeket szükséges végezni, melyek képesek kimutatni ezekben a kis erekben is a vér áramlásának jellemzőit.

Ugyanakkor, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a menopauza után is minimalizálni lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát azzal, ha valaki kellően egészséges életmódot folytat.

Aki eddig dohányzott, annak ilyenkor már mindenképp érdemes leszokni a cigarettáról, és emellett – mint minden változó korú nőnek – különös figyelmet kell fordítania az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra. Ezek mellett javasolt évente egyszer részt venni egy átfogó egészségügyi szűrővizsgálaton.

betegszoba.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Kedvencek közé
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk