Mennyi az egészséges vércukorszint?

 

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a „normálnak” tekintett vércukorszint felső tartománya jelentősen növeli a rák, a demencia, a szívroham és még számos betegség kockázatát. Így például, mellrák esetében is, a megelőző lépéseknek van értelme, hiszen a mammográfia semmiféle védelmet nem jelent, csak detektál. Nem csak azzal tesz életéért, ha szűrővizsgálatokra jár, hanem, ha valóban megelőzi a rákot!

A normál intervallumon belüli magas vércukorszint vezető oka a korai halálozásnak. A nyugati felnőtt népesség 80%-a magas a vércukorszinttel él. Ezen emberek legtöbbje nem diagnosztizált cukorbeteg, hanem még a normál éhgyomri vércukor-intervallum alsó értéke, 4,72 mmol/l felett van a vércukorszintjük, és ez – 2000 ember vizsgálata alapján – 40%-kal növeli a szívhalál kockázatát. Más vizsgálatok is azt mutatják, hogy a normál vércukor-intervallum alsó értéknél nagyobb vércukorszinttel rendelkező, máskülönben egészséges embereknek fokozott a szív- és érrendszeri halálozási kockázata. Például, akiknek az étkezés után vércukorszintje 4,6 mmol/l helyett 5,6, máris 27%-kal nagyobb a kockázata sztrókban meghalni.

Nagyszámú vizsgálat igazolja, hogy az étkezés utáni magasabb vércukorszint-kiugrás drasztikusan megnöveli a legtöbb idősödéssel összefüggő betegség kockázatát (pl. rák, Alzheimer-kór, veseelégtelenség, retinakárosodás, érelzáródás stb). Míg a glukóz üzemanyagot biztosít a gyorsan osztódó rákos sejteknek, addig az inzulin hormonálisan serkenti a sejtosztódást.

A Life Extension kutatói 12 vizsgálat elemzésével kimutatták, hogy jelentősen növekszik a mellrák kockázata a normál vércukor-szint felső tartományában. A termékeny korban lévő nők esetében a 4,7mmol/l-nél magasabb éhgyomri vércukorszint kétszeres mellrák kockázatot jelent. Összehasonlítva az 5,6 mmol/l alatti, illetve az 5,6-7 mmol/l közé eső vércukor értékű nők adatait, 23%-os kockázatnövekedést tapasztaltak.

 

Egy olasz vizsgálatban 10 633 nő esetében szignifikáns kapcsolat volt a vércukorszint és a mellrák-kockázat között. Az átlagosan 5,3 mmol/l vérszintűeknek 63%-kal nagyobb volt a mellrák kockázata, mint az átlagosan 4 mmol/l vércukorszintűeknek.

Csökkentsük az egyszerű cukrok és keményítők fogyasztását! Sok ember mája azonban még így is sok cukrot termel. Ha ez a helyzet, segíthet a metformin, amely gátolja a májban a glukoneogenezist, és javítja az inzulinrezisztenciát.

Metformin helyett a zöldkávé kivonat is jó, mert 32%-kal lecsökkenti az evés utáni vércukorszintet, de lehet helyette zöldkávét vagy feketét is inni. Napi 12 kávé 67%-kal lecsökkenti a 2-es cukorbetegség kockázatát. Jó szolgálatot tehet még a króm, a zöldtea kivonat és a fahéjkivonatok.

Az orvosok ma még nem hívják fel pácienseik figyelmét a „normálisnak” tekintett, ám magas vércukorérték kockázatára, ezért fontos, hogy saját kezünkbe vegyük egészségünket és sorsunkat. A vércukor- és inzulinszint komoly csökkentését érhetjük el paleolit étrenddel, a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és rostok fokozott pótlásával.

 

Ne feledjük, hogy a rák legnagyobb kockázati tényezője a D-vitaminhiány. Vizsgálatok igazolják, hogy a mellrák (és más rákok) további kockázati tényezője az omega-6 növényi olajok fogyasztása, melyet a dietetikusok „egészséges zsírpótlóként” ajánlanak.

Az omega-6 gyulladást okoz és serkenti a tumorsejtek növekedését. Ezzel szemben az omega-3 halolaj komoly gyulladáscsökkentő és daganatnövekedést gátló hatással bír.

Hivatkozások és a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

(Forrás: Faloon, W és mti,
Life Extension, 2013 február)

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk