Szarvasagancsbársony

ÚJ-ZÉLAND CSODÁJA

Vajon kinek jutott eszébe 2000 évvel ezelőtt a kínai orvoslásban, hogy a szarvas növekvő agancsát bevonó finom hámréteget gyógyításra használja? S miért épp a távoli Új-Zéland zöld sztyeppéin tenyésztett szarvasok „közreműködésével” folytatják ma e furcsa hagyományt?

Az emlősök rendszertani osztályán belül, a szarvasokra jellemző az a különleges szervutánpótlási – agancshullajtási és újranövesztési – képesség, melyért egy intenzív növekedési faktort tartalmazó hatóanyag felelős, amit az ún. „agancsbársony” is tartalmaz. Évezredekkel ezelőtt megfigyelték ennek jótékony hatásait, melyek közül az immunerősítés, az izomfejlődés és sebgyógyulás hatásfokának javítása emelhető ki.

A hatóanyag modernkori kutatása során két új fogalommal ismerkedhettünk meg, ezek az IGF-1 és IGF-2.

  • IGF (insuline like growth factor, azaz inzulinhoz hasonló növekedési faktor) – 1, vagy Somatomedin–C: 70-féle aminosavból álló egyszálú molekula, melynek mennyisége idős korban növekszik meg, az időskori sejt-, illetve szövetleépülés kivédésére. Elhízás esetén a cukorlebontás fokozódását idézi elő (a cukormolekulákban raktározott kémiai energiát fizikai munkára és fehérjeképződésre fordítja a sejt).
  • IGF – 2, vagy Somatomedin –A: a szövetek fejlődésében, számos sejttípus sokszorozódásában (sejtosztódás), funkciójának elérésében (differenciálódás) közreműködő fehérje.

Emlősökben – így az emberi szervezetben is – a születést megelőző embrionális korban intenzívebb a termelődése. Szövetek károsodását (betegségek, balesetek, daganatos megbetegedések, mérgezések, tartós fizikai igénybevétel) követő rehabilitációban jut fontos szerep ennek a hírvivő molekulának.

A májban termelődő mindkét IGF fehérje jelenléte elősegíti a sejtosztódást, fokozza a fehérjeszintézist és gátolja a sejtek elhalását. Szervezetünk minden sejtje reagál rá, különösen az izom, porc, máj, vese, idegek, a bőr és a tüdő sejtjei.

Legújabb kutatások szerint, szerepe van a sejtek közötti impulzusok továbbításában, így pozitív hatással van az agyműködésre is.

Dr. Hagymási Zoltán
szaktanácsadó

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk