Maharishi Ájurvéda

az egészség szolgálatában ősszel és télen is

Az ájurvéda 3 alapvető természeti elvet – a Váta, Pitta, Kapha dósát – különböztet meg. A testi-lelki-szellemi egészség feltétele, hogy a dósákat egyensúlyban tartsuk. Kérdés, hogy milyen módon?

Az egyedi testtípust a dósák egyénre jellemző harmonikus aránya határozza meg, melyet a www.maharishiajurveda.hu oldalon található Maharishi Ájurvéda testtípus-teszt alapján megállapíthatunk.

A dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természeti erőkkel, (pl. időjárás, évszak, napszak, rutin étkezések stb.). A helytelen életmód kibillentheti egyensúlyi állapotukból a dósákat, különösen azokat, melyek az egyedi testtípus alapján uralkodnak a szervezetben.

A hideg őszi-téli időszak a Váta dósa ideje. Ilyenkor sokan szenvednek tipikus őszi, téli panaszoktól, amit – az ájurvéda szerint – a Váta dósa növekedése okoz, ezért kell e dósát újra egyensúlyba hoznunk.

Törekedjünk a pihenés és munkavégzés egészséges egyensúlyára, aludjunk eleget, rendszeres napirend mellett, azonos időben étkezzünk, részesítsük előnyben a meleg, energiát adó, tápanyagban gazdag ételeket Erősítsük szervezetünket a megfelelő táplálék kiegészítőkkel.

A védikus írások szerint, a tudat alapvetően meghatározza a test ájurvédikus állapotát.

Maharishi Mahesh Yogi Transzcendentális Meditációja egy olyan ősi védikus tudati technika, melynek gyakorlásával az elme rendkívül mély nyugalmi állapotba kerül, feloldódik a felhalmozódott szellemi és fizikai stressz, a dósák egyensúlya helyreáll, ezért érdemes minden évszakban rendszeresen gyakorolni.

Több ezer éves ájurvédikus recept alapján, a hideg megfázós időszakra készült a Torokpasztilla gyógy- és fűszernövény tartalmú étrend kiegészítő. Jótékony hatását különösen értékelni fogjuk, ha sokat beszélünk, vagy ha kiszáradt a torkunk. A tablettában lévő gyógynövények, a gyömbér, hosszú bors, borsmenta tisztítják a légutakat. Az édesgyökér, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, kámfor és fekete bors hosszan tartó, kellemes üde ízt, valamint tiszta, erős hangot biztosítanak.

Dr. Tarsoly Julianna
gyermekgyógyász, háziorvos, természetgyógyász

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk