Immunerősítés homoktövissel

A hideg téli időszakban sem mondhatunk le a testmozgásról és az egészséges étrendről, emellett természetes módon támogathatjuk is szervezetünket a betegségek távoltartása érdekében.

Az ilyenkor szedett multivitamin- és nyomelemkészítmények megítéléséhez fontos szempont, hogy némelyikben egy adott vitamint egy-egy izolált vegyület képvisel. Példaként az A-vitamin elővitaminjait, a karotinoidokat általában „letudják” a béta-karotinnal.

Ehhez képest a természet sokkal szélesebb, gazdagabb „menüvel” szolgálja szervezetünket. Példaként a Homoktövis húsolajban a karotinoidok 40-féle komponense található meg, közülük néhány ismertebb: béta-karotin, likopin, lutein, zea-xantin, flavo-xantin stb.

Ugyanígy az izolált vegyületként felhasznált nyomelemek helyett például a Homoktövis lésürítményben és a belőle készülő tablettában a makro- és mikroelemek természet által összeállított aránya és mennyisége szerepel.

A nemesített (orosz, kínai, most már kanadai) homoktövis fajták hatóanyagtartalma akár 100-szorosa is lehet a vadon termő, vagy gyengén nemesített (német, mongol, román) fajtákénak. A nemesítés során megszűnt a növény tüskéssége, C-vitamin tartalma 100 mg%-ról 2700 mg%-ra, karotinoid tartalma 40-szeresére, az antioxidáns színanyagok mennyisége 100-szorosra nőtt. A nemesített fajtákat feldolgozva, még tovább töményítve egészen fantasztikus természetes vitamin és más bioaktív anyag forrást nyerhetünk.

Immunerősítés céljából fontos, hogy a nemesített homoktövisből készített, természetesen koncentrált étrend-kiegészítőkből egyidejűleg kétfélét fogyasszunk:

  • A zsírban oldódó vitaminok és más bioaktív anyagok forrásai a Homoktövis gyümölcshús-olaj és magolaj. Felhasználása: reggeli előtt egy mokkáskanállal, vagy 2 db kapszula.
  • A vízoldható vitaminok, makro- és mikroelemek forrása pedig a Homoktövislé-sűrítmény, Homoktövis zselé vagy a Homoktövis tabletta. Ezek valamelyikéből főétkezés után 2x1 kávéskanállal, vagy 2x1 db tabletta javasolt.

A fenti kétféle készítményt érdemes ősztől-tavaszig folyamatosan fogyasztva erősíteni immunrendszerünket. Gyermekek 4 éves kortól 1/3–1/2 adagban kaphatják.

c. prof. Dr.Dörnyei József
MTA ÉKB-tag, a kémiai tud. kandidátusa

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk