Kedves Olvasó!

Vitalitás. Miért került nálunk fókuszba ez a fogalom? És miért épp most, amikor a hideg idő miatt szaporodó megfázások, fertőzések, és a közelgő karácsonyi ünnepek bőséges témát és igen sok teendőt is jelentenek?

A múltkor az egészségről, mint befektetésről írtunk, s mindarról, amit ezzel el lehet és el kéne érnünk. Mert jó, ha mozog kezünk-lábunk, nem fáj semmink, képesek vagyunk gyalog elmenni a boltba, majd nem halunk bele abba, hogy felcipeljük a szatyrot az emeletre. Képesek vagyunk ellátni magunkat, s a ház körüli munkát, a háztartást és még a kertet is – már akinek ez megadatott.

Mindez nem kevés, s ahogy múlnak az évek, ennek fenntartása egyre nagyobb erőbedobást, több odafigyelést igényel. Egészségünk és életerőnk hosszú távú megőrzésének azonban, önmagunk és családunk, környezetünk puszta – fizikai szintű – fenntartása mellett, ami leginkább „munkaképességünkön” múlik, talán egyéb célja, értelme is lenne.

Bár – mint mondják – a munka „nemesít”, sőt a következő oldalon el is olvashatják, mi egyebet állít még róla a cikkben szereplő 91 éves nagymama (ez képezi újabb coaching-nyereményjátékunk megfejtését), mégsem lehet, hogy a célt és eszközt ilyen mértékben összekeverjük. Egyre többen vannak, akiknek úgy tűnik: életük csak hétköznapokból áll. Nincs más, csak a munka! Mindezt annyira megszokják, hogy nem is tudnak kilépni ebből az „üzemmódból": egész nap munka, majd alvás, másnap ugyanez. Ebben a 2-es számrendszerben nincsenek színek, ízek, illatok, események, élmények – nincs ÉLET!

A vitalitás, az életerő hosszas megőrzésének célja nem csupán az, hogy minél többet tudjunk dolgozni, „teljesíteni”, önmagunkat kizsákmányolni, hanem, hogy maradjon ezen felül erőnk, időnk, lelkesedésünk az életre, mindarra, ami „odakint” van, azaz a munkán túl. Mert létezik egy ilyen világ is! Ha már torkig vagyunk mindennel, azaz nem fér belénk több, nincs már befogadó-kapacitásunk: nincs módunk belekóstolni ebbe!
A vitalitás megőrzésének értelme tehát – a szűken vett létfenntartáson kívül –, hogy ÉLNI is tudjunk, ne csak „működni, üzemelni"! Sokan már azt is elfelejtették, mit jelent mindez, és hogy kell csinálni. Nos, ehhez kívánunk lapunkban számtalan ötlettel segítséget nyújtani!

Senki ne hivatkozzon ez ügyben a pénzhiányra, hogy nem telik wellness szállodára! Egy derűs, napsütéses séta, vagy kellemes beszélgetés egy finom tea mellett, nem pénzkérdés! A közelgő ünnep nagyszerű lehetőséget kínál, hogy észrevegyük: ÉLÜNK!

Éljünk tehát az alkalommal, használjunk ki minden pillanatot, lehetőséget az Örömre, az Életre!

Boldog Karácsonyt kívánunk!

a Paramedica

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk