Változó klíma, újabb allergének

A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik. Az allergiás betegeknek az előző évekhez képest hosszabb pollenszezont kell végigszenvedniük, mely napokkal-hetekkel korábban is kezdődött, és a hosszú „vénasszonyok nyara” miatt sokáig elhúzódhat.

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyomot például a népi gyógyászat vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazza eredményesen. Fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allerge-nitással rendelkezik.

Az eddig kevesek által ismert falgyom az időjárás-változások, éghajlatunk melegedése hatására napjainkban egyre elterjedtebbé válik. A csalánfélék családjába tartozó növényt egy nemrég végzett vizsgálatban jelentős, új allergénként mutatták ki az ellene termelődött specifikus ellenanyag (IgE) alapján, allergiás betegtől gyűjtött vérmintákból.

Az allergiás betegeknél gyakori, hogy az évek múlásával újabb allergiák jelennek meg. Kezdetben a panaszok csak egy allergén növény hatására jelentkeznek, a későbbiekben már más fajok is hasonló tüneteket válthatnak ki. A Pediatric Pulmonology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a falgyom-allergia is gyakran épül valamilyen korábbi, beltéri allergénnel szemben fennálló allergiás betegségre.

A kora nyári időszakban az erősen allergén csalánfélék virágpora adja a légkör pollentartalmának túlnyomó részét, 50-80%-át. A falgyom virágzása is hosszan elhúzódó, júniustól egészen szeptember végéig, jó idő esetén októberig is eltart.

A falgyom a mediterrán területek egyik legfőbb allergénje, a romos várfalakon tömegesen található – a neve is innen ered. E növény hazánkban is őshonos, a Dunántúli gyomtársulásokban, szikla- és szurdokerdőkben nem ritka. A városokban is előfordul, főleg az árnyas udvarokban, parkokban találkozhatunk vele. Érdemes szétnézni a sövények, ciprusfélék alatt, ahol szinte észrevétlenül bújik meg ez a kevésbé feltűnő növény. Gyakran nagyobb állomány alakul ki városi bérházak zárt előkertjeiben, ahonnan a nyitott ablakokon át a lakásokba zúdul a virágpora. Ilyen esetekben kaszálással, kézi gyomlálással el kell távolítani, de ezt a munkát lehetőleg ne az allergiás beteg végezze. Gyomlálás közben viseljünk pormaszkot, zárt ruházatot. A falgyom helyett telepítsünk a kertekbe szintén árnyékkedvelő, talajtakaró növényzetet, például gyöngyvirágot, kis meténget ,vagy borostyánt.

 

Vigyázat, keresztreakció!

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Az egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a parlagfű-görögdinnye keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. A falgyomra allergiás betegek számára ez okból javasolt a pisztácia fogyasztásának kerülése.

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
dr. Magyar Donát
aerobiológus
www.allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk