Vírus vagy baktérium?

Nem félünk a farkastól, de a vírus és a baktérium, a láthatatlan fenevadak, azok bizony komoly gondokat is okozhatnak.

 

Általánosságban, a fertőzéseket vírus, baktérium, egysejtű, gomba, rovar és féreg is okozhatja. Vírusfertőzések esetében általában nem gyógyszerezünk, a baktériumok ellen viszont sokszor jól jön egy kis antibiotikus külső segítség.

Tekintsük hát át a gyakoribb tüneteket!

Felső légúti fertőzés esetén: ha az orrból jövő váladék híg, és ha kiterjedt testi tünetek (köhögés, izomfájdalmak, levertség, hasmenés) társulnak hozzá, akkor valószínűleg vírussal állunk szemben. Ilyenkor a tüneti kezelésen (orrcsepp, fájdalomcsillapító stb.) kívül nincs mit tenni. Viszont ha sűrű, sárgászöld váladékot fújunk a zsebkendőbe, akkor valamelyik baktérium lesz a ludas. Ha orrfújáskor mély, rezonáló hang keletkezik bennünk, akkor valószínűleg arcüreggyulladásunk is van, ami sunyi, elhúzódó betegség lehet, el kell kezdeni kezelni.

Torokgyulladás esetén baktériumra utal, ha a vezető tünet a fájdalom. A vírusok inkább torokkaparást, köhécselést, nehéz nyelést okoznak. A torok és a mandulák gyulladását rendszerint a streptococcus okozza, ami a szervezetben szóródva a szívet is megtámadhatja. Ezt megelőzendő mindig antibiotikumot kell szedni.

Hörghurut esetén a szabály a fentiekhez hasonló, ha híg váladékot köhögünk fel, akkor vírus, ha sárgászöld sűrű váladék jön fel, akkor baktérium lesz a kórokozó. Utóbbi dohányosoknál, tüdőbetegeknél gyakoribb, mindig kezeljük, mert tüdőgyulladás lehet belőle!

A tüdőgyulladás változatos tünetekkel járhat: láz, levertség, nehézlégzés, belégzéskor fokozódó szúró fájdalom, felszakadni nem akaró köhögés. Ilyen panaszok esetén felesleges a fertőzés forrásán agyalni, ugyanis előfordul, hogy csak a torkunkban normálisan velünk élő baktériumok „vadulnak meg”. A tüdőgyulladás még az egészséges, fiatal szervezetet is megterheli, a kisgyerekekről, idősekről nem is beszélve. A pontos diagnózis és a megfelelő terápia eldöntése még kórházban sem mindig egyszerű, laikusként tehát ez utóbbi esetben semmiképpen se vállaljuk a kezelést!

Dr. Eörsi Dániel
korkontroll tanácsadó

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk