Májrák: megelőzés és életminőség-javítás

 

Kiegészítő terápiák: gyógygombakivonatok és apigenin flavonoid

A májrák diagnózisa legtöbbször előrehaladott állapotban történik, ezért az utóbbi 3 évtizedben a betegek túlélési esélyei lényegében nem javultak.

A diagnózis idején a betegek 80%-ánál helyileg szóródott májrákot, illetve előrehaladott májbetegséget találnak, ami korlátozza a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket. Ezért kiemelkedő jelentősége van a megelőzésnek és a már megbetegedetteknél az életminőség javításának.

Európában a májrák 85-95%-a májzsugor (cirrhosis) következtében alakul ki. A májzsugort előidézheti például a túlzott alkohol- vagy gyógyszerfogyasztás, krónikus gyulladás (amelyet többnyire a hepatitisz B, illetve C vírus okoz), paraziták, aflatoxin (szennyezett magvakban, például rizsben előforduló penészméreg). A túlsúly, dohányzás, cukorbetegség, magas vércukorszint, fogamzásgátló tabletták, vörös húsok fogyasztása, magas inzulinszint (inzulin érzékenység problémája) szintén megnövelheti a májrák kialakulásának kockázatát.

Gyermekeknél a májrák kialakulásának valószínűsége 200%-kal növekszik abban az esetben, ha mindkét szülő dohányzik. Feltételezik, hogy a magas inzulinszint direkt májrák keltő hatással rendelkezik, mivel az túlsúly nélkül is kifejti káros hatását.

A kialakult májrák tünetei lehetnek: alsótesti fájdalom, duzzadt alsótest, súlyvesztés, étvágytalanság, telítettségérzet, fáradtság, gyengeség, hányinger, sárgás bőr és szem, sötét vizelet és láz. Az életminőséget meghatározó tünetek előrevetítik a beteg túlélésének esélyeit is. Minél jobb a májrákban szenvedő beteg általános életminősége, valószínűleg annál hosszabb ideig él. A kemoterápia alatti fizikai erőnlét is meghatározza a túlélési időt, ezért előnyösnek bizonyulhat olyan alternatív eszközök alkalmazása, amelyek javítanak a betegek életminőségén és csökkentik a kemoterápia mellékhatásait.

 

Az egyik gyógygomba kivonatról placebo kontrollált kettősvak klinikai kísérletben (Tajvan, Dél-Korea) is megerősítették, hogy javítja a rákbetegek életminőségét és immunrendszerük működését, valamint jelentősen fokozza az inzulin érzékenységet. Egy másik kivonat (Japán) májdaganatban szenvedőknél az esetek 58,3%-ában okozott lényeges állapotjavulást vagy tumor regressziót. A Patkónyelv kivonattal több esetben tapasztaltak előrehaladott, áttétes májdaganatban szenvedőknél jelentős, részben teljes regressziót (Japán, Dél-Korea). Az apigenin flavonoid laboratóriumi kísérletekben dózisfüggően elősegítette a májrák sejtek pusztítását.

A népgyógyászatban alkalmazott, a klinikai kísérletekkel és esettanulmányokkal is alátámasztott gyógygomba-terápiák javíthatják a májrákban szenvedők életminőségét és túlélési esélyeit, valamint megelőzhetik a májrák kialakulását.

Varga Gábor, Dipl.-Kfm.
hatóanyag-kutató
Információ: +36-70/423-1127, +36-30/391-80-80,
www.apigenin.hu, www.patkonyelv.hu, www.apigenin.de

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk