Hormonok nélkül, barátcserjével

A természet ajándékait, a gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmazták, például hormonális problémák kezelésére, ezek egyike volt a barátcserje.

Megfigyelték, hogy a barátcserje hatására lényegesen csökkent a meddőség, a menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke. Ezt a növényt, illetve kivonatát manapság is hatékonynak ítélik. Az egyik legismertebb orvosi lap, a British Medical Journal közölte, hogy 1634 nőbetegben ez a készítmény csökkentette az ún. premenstruációs tüneteket, rendezte a menstruációs zavarokat és jelentősen csökkentette a meddőséget is. Ezt a megfigyelést egészítették ki azzal, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult, jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is. Ezt a növényi kivonatot javasolta 2010-ben az Európai Orvosok Szövetsége is.

A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok – többek között flavonoidok és glükozidok – találhatók. Fontos tudni, hogy hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy működésének serkentése, szabályozása, illetve – közvetett módon – a menstruációs ciklus szabályozását segítő progeszteron hormon termelésének növelése, ami lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy csökkenti a prolaktin-szintet, ami nemcsak meddőség, de premenstruációs szindróma (PMS) esetén is hasznos. A barátcserje hatóanyagai csökkentik autoimmun pajzsmirigybetegségben az antitestek szintjét. Fentieken kívül a barátcserjéből készített kiegészítő szedése tehát ajánlható: hőhullámok, éjszakai izzadás, PCOS, kóros elhízás és depresszió esetén.

Házilagos kivonat: a frissen szedett barátcserje magvakat tisztítás után átdaráljuk, üvegbe tesszük, felöntjük 96%-os alkohollal és csavaros tetővel lezárjuk. 10-14 napig érleljük, közben mindennap 2-szer alaposan felrázzuk. Végül leszűrjük, az ázalékot vízzel átforraljuk. Szűrés után annyit adunk belőle az alkoholos kivonathoz, hogy 38-40%-os hígítást kapjunk. Napi 3x10-20 cseppet fogyasztunk belőle.

A növény magjából készült porból napi 2 g, vagy 2-4 kapszula, 1-2 teáskanálnyi, a gyárilag előállított cseppből pedig 20-30 csepp (180 mg) javasolt. Alkalmazása a kívánt hatás eléréséhez, legalább 3 hónapon át szükséges. Mellékhatásokat nem észleltek.

Terhesség, szoptatás ideje alatt és fogamzásgátló készítmények mellett nem szedhető.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
www.endokrinkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk