Védjük ki az infarktust fogápolással!

 

Az elhanyagolt szájhigiénia a fogászati betegségek mellett éppolyan jelentősen növeli a tüdőgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulásának kockázatát. Ezek az összefüggések sajnos még nincsenek benne a köztudatban.

A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint, az USA-ban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer esik át a többedik szívrohamán. Sokan tudják, hogy kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, ám kevesebben, hogy ugyanilyen fontos követelmény a fogak tisztántartása.

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel, ami a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.

Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. A tudósok szerint, olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosságban veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk.

Nem elegendő a napi egyszeri sikálás, napi két fogmosás kell a kardiovaszkuláris egészség fenntartásához.

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz:

  • A fogmosás minden esetben tartson 3 percig.
  • Havonta cseréljük a fogkefét, sőt az sem árt, ha több fogkefét használunk felváltva.
  • A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel.
  • Először a felső fogsort tisztítsuk meg.
  • Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron.
  • Mozgassunk körkörösen a kefét.
  • Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.
  • A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, fogköz-tisztító kefét, speciális fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.

dr. Strémen Zsófia
fogszakorvos, mosolytervező specialista
www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk