Csontritkulás

Nem csak a nők betegsége

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiakat is érinti.
Ma Magyarországon kb. 600 ezer nőnél és 300 ezer férfinél diagnosztizáltak csontritkulást. A betegséggel összefüggő csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.

Azt gondolhatnánk, hogy a csont egy élettelen szerv, jóllehet ennek épp az ellenkezője igaz: a csont folyamatos átalakuláson megy keresztül, épül és bomlik – állományának közel 10%-a évente kicserélődik. Amikor a felépülés és lebomlás egyensúlya a csontvesztés irányába mozdul el, csontritkulás, latinul osteoporosis alakul ki.

Ez a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében (minőségében) is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

 

Tévhit, hogy a csontból kivonódna bármi is, hiszen annak tartalma, a benne lévő szerves és szervetlen anyagok aránya nem változik, csupán maga a tömeg csökken. A kivizsgálásnak a fizikális vizsgálaton túl három pillére van: a csontsűrűség-mérés, a csont szerkezetének meghatározása röntgen vizsgálattal, és a laborvizsgálat. Ezen vizsgálatok eredménye alapján állhat fel a diagnózis. Ez a fajta szűrés azért is döntő jelentőségű, mert a csontritkulásra – tünetek híján – leginkább már csak töréskor derül fény. Az osteoporosis következtében kialakuló csigolyatörés pedig közel 8-szorosára, a csípőtáji törés 6-szorosára növeli a halálozási kockázatot! Fontos tisztán látni, hogy az érintettek nem konkrétan a csonttörésben halnak meg, hanem annak következményei miatt – ilyenek lehetnek a műtéti szövődmények, vagy a hospitalizáció miatt fellépő kórházi fertőzések.

A cél tehát a megelőzés! Ennek érdekében 50 év felett érdemes mindenkinek részt vennie rendszeresen csontritkulás-vizsgálaton.

dr. Ferincz Vera
reumatológus főorvos
www.orvostkeresek.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk