Aktív élet
60 felett

Az Európai Unió országaiban folyamatosan nő a 60 év felettiek száma, s egyre több időskorú marad társadalmilag és gazdaságilag is aktív, akiket a szakirodalom OPAL (older people with active lifestyle) csoportként emleget.

 

Európa elöregedő társadalmaiban csökken a fiatalkorúak száma, miközben az időskorúaké folyamatosan nő: ma a teljes európai lakosság 20%-a 60 év feletti. Az idősebb korosztályban ezzel együtt határozottan növekszik az aktív életvitelt folytatók száma, akiket OPAL (older people with active lifestyle) csoportként nevez a szakirodalom.

E társadalmi réteg egyre nagyobb részt vállal a munkavégzésben, a felnőttképzésben és nem utolsósorban a turizmusban. Piaci erejének kiaknázása például a gyógyturizmusáról ismert magyar gazdaságnak is érdekében állna. Ám ehhez az időskorúak igényeinek pontosabb ismeretére, megfelelő termékekre és szolgáltatásokra van szükség.

A nyugdíjas korúak kevésbé ragaszkodnak a szezonális szolgáltatásokhoz, magas minőséget várnak el, melyért jellemzően sokat is hajlandóak áldozni. Az időskorúak társadalmi és gazdasági erejét felismerve, egyre több utazási iroda kínál speciális szenior turisztikai szolgáltatásokat, utakat.

A fiatalokhoz, kisgyermekes családokhoz, vagy éppen középkorúakhoz hasonlóan, az idősebb korosztálynak is megvannak a sajátos, utazáshoz, nyaraláshoz, szórakozáshoz kapcsolódó elvárásaik, így az egyszerű közlekedés, az egyszemélyes kereslet, a biztonságos, akadálymentesített, komfortos környezet, a minőségi kulturális és természethez kapcsolódó programok, valamint a gyógyászati szolgáltatások a legfontosabb szempontok ebben a szegmensben.

Annak érdekében, hogy a turisztikai piac a kezdeti lépéseket követően mind teljesebb képet kaphasson a „60+” korosztály igényeit illetően, piackutatásokra, termékfejlesztésekre és az új igényeket is figyelembe vevő oktatásra van szükség.

Jusztin Márta
főiskolai tanár (BGF)

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk