Védjük az ízületeket!

Fiatalok és idősek körében egyaránt előfordul a nyak, derék, váll és térd fájdalma. Cikkünkből megtudhatja, mit tehet e fájdalmak megelőzésére, s azt is, vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja e tünetek kialakulását.

 

Valljuk be, mozgás közben ritkán gondolunk arra, milyen nagy munkát végeznek ízületeink. Mindezt természetesnek tartjuk, s csak akkor veszünk róla tudomást, ha az fájdalommal jár.

Ízületi fájdalmat okozhat: sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. Mivel a fájdalom egyik másik testrészbe is sugározhat, sokszor nehéz eldönteni, hol a hiba. A panaszokat kiválthatja, fokozhatja az ízületek túlerőltetése, egyoldalú terhelése, a hideg nedves időjárás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly miatti fokozott terhelés, illetve a dohányzás.

Norvég orvosok összefüggést fedeztek fel az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés, pontosabban a táplálékérzékenység között. A folyamat kiváltója az immunmediált ételintolerancia, melynek során a szervezet IgG ellenanyagot termel, ami a reakciót kiváltó külső anyaggal komplexet képezve, lerakódik különböző szervekben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást vált ki. A krónikus gyulladások kezelésénél tehát, felmerülhet a táplálékérzékenység gyanúja is.

Ilyen esetben a vizsgálatok alapján azonosított ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el.

Ízületeink egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres, nem túl megerőltető testmozgás, ilyen ízületkímélő sport például a gyógytorna, a vízi gimnasztika, a sífutás és az úszás.

Vizsgálatok igazolták, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya nagyban hozzájárulhat az állapotromláshoz. A C- és E-vitamin, a ß-karotin, valamint a szelén, a cink, a réz és a vas szedése antioxidáns tulajdonságuk miatt, míg az omega-3 zsírsavak gyulladácsökkentő hatásuknál fogva segítik a panaszok mérséklését. A legfrissebb kutatások szerint, a D-vitamin hiány fontos szerepet játszik a reumás ízületi gyulladások kialakulásában.

Az ún. porcvédő szerek – glükozamin, kondroitin és MSM – gátolják az ízületi porcok lebomlását és elősegítik újjáépülésüket.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk