Gyógyítsd magad testmozgással!

Miután sok éven keresztül gyakoroltam, tanulmányoztam a számomra elérhető hagyományos keleti és nyugati klasszikus tanításokat a Patandzsáli és a Bhagavad Gíta szellemében, küzdősportokat, különböző jógairányzatokat, természetes gyógymódokat, rájöttem, hogy mi, emberi lények néhány év után már csak újratanulással tudunk állandóan, fáradhatatlanul mozdulni. Megtapasztaltam, hogy képesek vagyunk a velünk született természetes légzőmozgásunkat, mozgásképességünket megőrizni, vagy ha már elnyomtuk magunkban, újra felszínre hozni és alkalmazni, hiszen sejtjeink emlékeznek, amíg ép az agyunk, a tudatunk, és kortól, nemtől, világnézettől függetlenül, mindannyian képesek vagyunk az állandó továbbfejlődésre.

Ha újra úgy mozdulunk, ahogy csecsemőkorunkban kezdtük, hasonkfekve fejünket felemelve, a lapockák közül a szívre ható mozdulattal, akkor a lapocka közötti gerincszakasz ösztönös állandó mozgatása, a tüdő térfogatának növelése, a vérkeringés fokozása döbbenetes fizikai és szellemi frissességet ad.

 

80 éves korom körül még csak úgy tudtam feljutni a hegyre, ha két ember karjába kapaszkodtam, magasabbra érve pedig összefogott kezükre ráültetve vittek fel. Amióta a hegyi túrákhoz megvettem a két botot, azóta a tudatosított bothasználattal, erőfelszabadító légcserével, kimerülés nélküli élményt, erőt, önbizalmat adó jó közérzettel, nem levegő után kapkodva érek fel a hegyre így 91 évesen is. Ez nem különleges képesség, hisz nem csak minden más anyag felett van hatalmunk, hanem saját testünk felett is.

Két fából készült sétabotomat gyógyászati segédeszközként használom hétköznapi járáshoz és túrához egyaránt. A két láb helyett négy végtag dolgozik, a nyújtott karok és a lábak ellentétesen mozdulnak. Mintha gerendán járnánk, lábainkkal egymás elé lépünk. Minden lépésnél keresztbe fordul a vállöv és a keresztcsont (egymás felé), erős gerincedző, keresztező, a külső és belső szervek vérkeringését frissen tartó, az agyféltekéket egyensúlyba hozó mozgást végzünk. Sarokról átgördülünk a féltalpcsonton, kiemeljük a mellkast, a laza nyaki gerinc hatására a fej elegánsan hátra mozdul, majd visszamegy a helyére. Az izmok összehúzásával és elernyedésével járó, vérpezsdítő, egész testre ható, izom- és csonterősítő mozgásinger nyomán leépülés helyett csontépítés jön létre. Minden mozdulat működésbe hozza az örömhormonokat, így fizikai és szellemi erőnk a duplájára növekszik.

E mozgásformát megszokva, javaslom, hogy később, bot nélküli járásnál is a mindkét agyféltekét jól működtető, vérkeringést frissen tartó keresztező mozgást alkalmazzák. Ezáltal sokszorosára növelhetik figyelemösszpontosító képességüket, erejüket és állóképességüket, megelőzve a gerinc- és lábpanaszokat, illetve enyhítve, vagy megszüntetve a már kialakult problémákat, fájdalmakat.

Szívből kívánom, hogy hozzám hasonlóan, mindannyian tapasztalják meg ezen áldásos hatásokat!

Végtelen szeretettel
Etka Anyó
Kártyikné Benke Etka, jógaoktató

Információ Kártyikné Benke Etka könyveiről, tanfolyamairól és az Etka-jógáról a www.etkaanyo.hu oldalon található.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk