Egészség, mint befektetés

 

Az utóbbi évben örvendetes változás történt: a magyar lakosság számára egyre fontosabbá válik egészségük megőrzése, illetve visszanyerése. A GFK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adatai szerint, minden második honfitársunk hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslásban, ám ötből ketten – ha tehetik – inkább természetes gyógymódokhoz folyamodnak.

A magyar lakosság mintegy fele ma már egyértelműen befektetésnek tekinti az egészség-célú ráfordításokat, és meg van győződve arról, hogy egészségéért saját maga teheti a legtöbbet. Nemcsak a magasabb jövedelműekre igaz ez, minden fogyasztói rétegben megfigyelhető, hogy jelentős összegeket költenek az egészség megőrzésére és visszaszerzésére.

A magyar lakosság egészség-kiadásának legnagyobb részét a gyógyhatásúnak és egészségesnek tartott termékekre, egészségfejlesztésre, gyógyszerre és különböző gyógyászati termékekre kiadott összeg képezi, ezt követi az egészségügyi ellátásokra – ide értve a magánellátásra, kiegészítő szolgáltatásokra, hálapénzre, sőt a kórházba bevitt ételre is – fordított kiadás.

A fogyasztói vélekedések és a vásárlási gyakorisági adatok azt mutatják, hogy az alternatív egészségügyi megoldásoknak egyre nagyobb szerep jut. A lakosság 48%-a hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslásban és azt gondolja, hogy a receptre felírt gyógyszerek mindig a leghatékonyabbak (44%). Ugyanakkor a lakosság 38%-a – ha csak teheti – a természetes gyógymódokat választja, további egynegyede (24%) pedig elsősorban alternatív gyógymódokat alkalmaz. Saját bevallása szerint, a lakosság egyharmada (31%) vett már igénybe különféle alternatív módszereket, amelyek közül a homeopátia (15%), valamint a fény- és színterápia (8,5%) vezet. Ez utóbbi arány egyébként négyszerese (!) a népbetegségnek számító cukorbetegséggel rendszeresen diabetológushoz járó páciensek arányának (2%).

Az egészségbe történő befektetés növekvő szerepét jól mutatja, hogy a magasabb szintű, professzionálisabb ellátásért a lakosság 55%-a hajlandó többet fizetni, és 35%-a hajlandó többet áldozni az egészségesnek mondott termékekért (élelmiszerekért, párásítóért, biopárnáért, cipőért stb.). Csaknem ugyanennyien (34%) idén a tavalyinál többet tesznek a betegségek megelőzéséért, és 28%-uk gondolja úgy, hogy érdemes többet költenie az egészségére, mint egy évvel korábban. A lakosság 15%-a kifejezetten sok időt és pénzt fordít egészségmegőrzésre.

Az országos reprezentatív felmérés adatainak elemzése során, összességében az a kép alakult ki, hogy a magyar lakosság legnagyobb része megtette az első lépéseket a „befektetés szemléletű egészségmagatartás” megvalósítása felé, amit a gazdaságpolitika és az egészségpolitika is követni igyekszik, bár egyelőre kisebb lépésekkel.

dr. Lantos Zoltán
ügyfélkapcsolati igazgató
GfK Hungária Piackutató Intézet
www.gfk.com

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk