Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2011 október-november
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Egészség, mint befektetés!? Ez a megközelítés sokak számára talán furcsán hangzik, s elfogadhatóbb lenne, ha itt most a tőzsdeindex, megtérülési ráta, befektetési portfólió, vagy egyes bankok kamat-útvesztőinek elemzése állna, ám lehet, hogy az lenne az igazi útvesztő.
a Paramedica
Mit tesz a magyar az egészségéért? A GFK LHS HealthCare 2010-es felmérése szerint, a magyar lakosság jelentős része későn kezd el foglalkozni az egészségével. Minél idősebbek vagyunk, annál negatívabban ítéljük meg egészségi állapotunkat, ezzel párhuzamosan, egyre többet teszünk egészségünkért. 60 év felett ugrásszerűen megnő a gyógyszerszedők száma, és csak ilyenkor kezdünk el szűrővizsgálatokra járni.
dr. Lantos Zoltán
Erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A manapság egyre népszerűbb energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet!
OÉTI–ÁNTSZ
Anti-aging
Az utóbbi évben örvendetes változás történt: a magyar lakosság számára egyre fontosabbá válik egészségük megőrzése, illetve visszanyerése. A GFK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adatai szerint, minden második honfitársunk hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslásban, ám ötből ketten – ha tehetik – inkább természetes gyógymódokhoz folyamodnak.
dr. Lantos Zoltán
Eddig is közismert volt, hogy az egészséges életmód jobb életminőséget, gyorsabb gyógyulást, sőt akár hosszabb életet is eredményezhet. A legújabb kutatások szerint, akár 15 évvel is tovább élhetnek azok, akik figyelnek az egészségükre.
dr. Babai László
A 3-4. X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek észrevétlenül kúsznak fel. Vajon egy bizonyos életkor után már törvényszerű a súlytöbblet?
dr. Keresztényi Zoltán
Az Európai Unió országaiban folyamatosan nő a 60 év felettiek száma, s egyre több időskorú marad társadalmilag és gazdaságilag is aktív, akiket a szakirodalom OPAL (older people with active lifestyle) csoportként emleget.
Jusztin Márta
Gyógyító természet
Az idők kezdetétől az ember mezítláb közlekedett nappal és mezítláb aludt éjjel. A különböző civilizációk mindig nagyra becsülték fizikai kapcsolatukat az Anyafölddel. Az onnan érkező gyenge elektromos jelek hatásosan szabályozták őseink testének mechanizmusait. Miért „földeljük le” magunkat manapság?
A természet ajándékait, a gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmazták, például hormonális problémák kezelésére, ezek egyike volt a barátcserje.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Mozgásterápia
80 éves korom körül még csak úgy tudtam feljutni a hegyre, ha két ember karjába kapaszkodtam, magasabbra érve pedig összefogott kezükre ráültetve vittek fel. Amióta megvettem a két botot, azóta tudatosított bothasználattal, erőfelszabadító légcserével, légszomj nélkül érek fel a hegyre így 91 évesen is.
Etka Anyó
Fiatalok és idősek körében egyaránt előfordul a nyak, derék, váll és térd fájdalma. Cikkünkből megtudhatja, mit tehet e fájdalmak megelőzésére, s azt is, vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja e tünetek kialakulását.
Dr. Babai László
Kardiológia
Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít, emellett nemcsak hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, sőt fontos szerepet játszik kezelésükben is, ezáltal észrevétlenül lassítja az öregedési folyamatot.
dr. Marton Anna
A Földi élet a sós őstengerekben keletkezett, ezért minden élőlény testnedvei sósak. Emberi életünk kezdete is a sós magzatvízben zajlik, melynek nátrium / kálium aránya ugyan olyan, mint a tengervízé. Miért kell mégis korlátoznunk só-fogyasztásunkat?
Szívünkben a szívizomrostok a jobb pitvarban elhelyezkedő, ún. szinusz csomóban keletkező, onnan továbbított elektromos ingerek hatására percenként 60–90 alkalommal összehúzódnak – ezért dobog a szívünk. A korral e rendszer sérülékenyebbé válik, ami ritmuszavarhoz vezethet.
Dr. Nemes János
Az őszi-téli időszakban gyakori vírusfertőzések, náthás tünetek enyhítésének házilagos szere a fokhagyma. A vírusokat persze nem az erős illat tartja távol, sokkal inkább a fokhagyma szeléntartalma. A szelén segít megóvni szívünk egészségét, megelőzni a daganatos betegségeket, sőt általa a termékenység is fokozható.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Szexológia
A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, nőgyógyászoknak, hogy minden női páciensüket hívják meg az 50. születésnapjukon egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre, hogy közösen állítsanak fel egy személyre szabott egészség-megőrzési tervet a klimax éveire és az utána követő időszakra.
Dr. Demjén László
Férfiaknak részére kifejlesztett intim tornagyakorlataim a férfiasságra hatnak mind testi, mind lelki értelemben. Ez nem gyógytorna, hanem a férfiasság mindennapos karbantartását, fejlesztését, fokozását célozza, ezzel kihat az életminőség javítására is.
Kriston Andrea
Napjainkban nő és férfi egyaránt, az élet számos területén fokozott követelményekkel találkozik. Régen elég volt, ha a nő jól főzött, rendben tartotta a lakást és szépen nevelte a gyerekeket. A férfit fizikai ereje, az ennek felhasználásával megművelt föld, gondozott jószág hozadéka „mérte”. Mire lenne mindez elég manapság például egy fejvadász cégnél?
Prevenció és terápia
A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiakat is érinti. Ma Magyarországon kb. 600 ezer nőnél és 300 ezer férfinél diagnosztizáltak csontritkulást. A betegséggel összefüggő csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.
dr. Ferincz Vera
Bolland és mtsi. ez évben publikált legújabb vizsgálatai szerint, a természetes életmódot, a megfelelő D- és K2-vitamin ellátottságot és a testmozgást nem lehet mesterségesen fokozott kalciumbevitellel kiváltani, ezért érdemes újraértékelni a csontritkulás miatti kalciumpótlás eddigi gyakorlatát.
Szendi Gábor
Az európai lakosság háromnegyedének szervezetében nincs elegendő mennyiségű D-vitamin, ezért 40 ország kutatói szorgalmazzák a közvélemény tájékoztatását a vitaminnal kapcsolatos ismeretekről.
Az elhanyagolt szájhigiénia a fogászati betegségek mellett éppolyan jelentősen növeli a tüdőgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulásának kockázatát. Ezek az összefüggések sajnos még nincsenek benne a köztudatban.
dr. Strémen Zsófia
Dietetika
A máj a szervezet központi laboratóriuma. Több mint 500 életfontos funkcióját azonosították már. Az orvostudományban kevésbé jártasak a májpanaszokat egyszerűen az alkoholizmus következményének tekintik, pedig a vírusok, a gyógyszerek, az anyagcsere és az immunrendszer hibái ugyancsak komoly májbetegségeket okozhatnak.
Prof. Dr. Nemesánszky Elemér, Dr. Werling Klára, Ph.D.
Kiegészítő terápiák: gyógygombakivonatok és apigenin flavonoid
A májrák diagnózisa legtöbbször előrehaladott állapotban történik, ezért az utóbbi 3 évtizedben a betegek túlélési esélyei lényegében nem javultak.
Varga Gábor
A közelmúlt epidemológiai és biokémiai kutatási eredményeiből világosan kiderült, hogy a fruktóz-fogyasztás jelenlegi, ijesztő mértékű növekedése komoly egészségügyi kockázatokkal jár, hozzájárul az elhízás és a cukorbetegség gyors terjedéséhez, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.
Mezei Elmira
Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén – a felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, ám sok esetben nem kardiológiai panasz, hanem a gyomor betegsége, a GERD, vagy közismertebb nevén reflux áll a háttérben, melyet rossz táplálkozási szokások, dohányzás, vagy túlzott mértékű stressz is okozhat.
dr. Hidvégi Edit
Talán furcsán hangzik, de nem csak a száraz, vízhiányos vagy öregedő bőrnek tesz jót a kozmetikai kezelés, a hidratálás különféle készítményekkel, ugyanez belülről végezve, jelentősen javítja a bélrendszer működését.
A jó gyomorközérzet nagy áldás – mondják azok, akik sokat szenvednek emésztési zavaroktól, gyomor- vagy bélproblémáktól.
Prof. Dr. Ösapay György
Hogyan működünk?
Ősszel sok kisgyermek kerül bölcsödébe, óvodába. A megszokott otthoni környezet után az új közösségben a kicsik sok, korábban ismeretlen kórokozóval találkoznak. Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy bizonyos fertőzéseken átessenek, hogyan segíthetünk mégis, hogy elkerüljük a gyakori náthát, megfázást?
dr. Hidvégi Edit
Az ősz beköszöntével, egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. A legújabb kutatások bizonyítják, hogy rendszeres testmozgással megelőzhetők az ilyen jellegű betegségek, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túl intenzív sport akár még árthat is a betegnek.
Dr. Bányai Tamás
Nem félünk a farkastól, de a vírus és a baktérium, a láthatatlan fenevadak, azok bizony komoly gondokat is okozhatnak.
Dr. Eörsi Dániel
A köhögés önmagában nem betegség, hanem tünet, melyet soha ne tekintsünk normálisnak! Hátterében a megfázástól a komolyabb bajokig sokféle ok állhat, ám a „krákogás” lehet a feszültség levezetésének eszköze is.
Allergológia
A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik. Az allergiás betegeknek az előző évekhez képest hosszabb pollenszezont kell végigszenvedniük, mely napokkal-hetekkel korábban is kezdődött, és a hosszú „vénasszonyok nyara” miatt sokáig elhúzódhat.
dr. Balogh Katalin, dr. Magyar Donát
Alternatív módszerek
Állok a tükör előtt. – Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… – Saját belső hangom válaszol: – negyven felett, mit akarsz? Persze, hogy látszik a szarkaláb a szemed sarkában, persze, hogy a térded felett az izom már nem a régi, a hasad pedig…, hát azon még dolgozni kéne! – A lelkem huszonéves, a testem negyven feletti, ez így nem igazságos!
S. Tóth Márta
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!