Szívvédő táplálékaink

Szívünk egészségét céltudatos táplálkozással is védhetjük, melynek részét képezik a bélflóránkat egyensúlyban tartó magas rosttartalmú ételek, illetve az antioxidánsokban gazdag színes zöldségek, gyümölcsök (pl. fekete szőlő, szeder, gránátalma, paradicsom, cékla), illetve egyes olajos magvak (pl. dió, pisztácia) is.

 

A dió az emberiség egyik legrégebbi tápláléka, Perzsiában Kr.e. 7000-ben már ismerték és termesztették, az ókori görögök gyógyszerként is nagyra tartották. Hazánk kitűnő dióterméséből mégis több fogy el manapság a német, osztrák vagy angol piacokon, mint idehaza, ahol a magyarok csak kampányjelleggel, karácsonykor vesznek diót.

A dióbélben pedig, maga az egészség lakik: 42-60%-a értékes zsírsavakból áll. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok kimutatták, hogy a dióban nagy mennyiségű omega-3-zsírsav található, és „jól áll” többszörösen telítetlen zsírsavakból is. Tartalmaz továbbá alfa-linolénsavat, arginint (aminosav) és sok anti-oxidánst is – melyek fontosak a szív- és a véredények egészséges működéséhez. Nyomelemekben is bővelkedik: a májnak és a hajnak fontos cink, a szívizom munkájához szükséges kálium, továbbá magnézium, foszfor, kén, vas, kalcium – mind-mind nélkülözhetetlenek számunkra, ahogyan a benne található A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitamin és pantoténsav is.

Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálati eredményei szerint, a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 gramm dió (kb. nyolc dió bele) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását. A népi mondás szerint: „halra dió jól zárja az asztalt”, és Goethe szavai is dióevésre buzdítanak: „Isten adja a diót, ám nem ő töri fel”.

 

Pisztáciából is érdemes napi egy marékkal (kb. 100 g) fogyasztanunk, ennyi szükséges ugyanis szívvédő antioxidáns hatásának kifejtéséhez. Vizsgálatok során e mennyiség napi fogyasztása 11,6%-kal csökkentette az LDL koleszterin szintet, míg az összkoleszterin-szintet 8,4%-kal mérsékelte.

A kutatást végző orvosok hangsúlyozták, hogy a pisztácia nem önmagában, hanem egészséges étrend és életmód mellett nyújthat védelmet.

Jelinek Mária
korkontroll szakértő

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk