Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2011 szeptember
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Igazi nyarat éltünk meg, melyből még az is kivette a részét, aki nem akarta, hiszen a hőség elől teljesen elbújni nem tudunk, kivéve azon szerencséseket, akik a forró órákat vízparton, nyakig a vízben, vagy árnyas, hűvös, esetleg klimatizált helyiségben töltötték, remélhetőleg nem 10-12 óra irodai munkával!
a Paramedica
Sajnos, ez még messze van, de bizonyos jelek azt mutatják, pár évtized múlva a várható élettartam vélhetően megközelíti majd a 100 évet. És ez nem fantazmagória, tudományos tények támasztják alá ezt az állítást. Az Anti-aging ma már az orvostudomány külön ága, melynek célja, hogy elkerüljük az idős korral ma még szinte mindig együtt járó betegségeket és kiszolgáltatottságot.
Becsöngettek! A diákok a hosszú nyári szünet után ismét hónapokra iskolapadba szögezve töltik napjaikat. Ismét jön a véget nem érő tanulás, felelés, dolgozat, vizsga, koncentráció, teljesítménykényszer. Ki mire esküszik, azt hívja segítségül: C-vitamin, szőlőcukor, magne B-6, ginseng, guarana, Q-10, omega-3, lecitin, jód, vagy épp ezek valamilyen kombinációja, ízlés szerint. Kevesen gondolnak arra, hogy a tanulási nehézséget vashiány is okozhatja!
Mezei Elmira
Számos, országokat és területeket összehasonlító tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a fertőző betegségek jelenléte egy adott országban a legjelentősebb előrejelzője a nemzeti intelligenciának, az IQ-nak. Ehhez képest sem a GDP, sem a tanulással eltöltött évek hatása és minősége nem volt jelentős.
Kardiológia
Az utóbbi évek kutatási eredményei megerősítik, hogy a szájflóra az egész szervezet egészségére jelentős hatást gyakorol. Az egészségrombolásért a szájban élő egyes baktériumok a felelősek, melyek eltávolításával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, valamint nőknél a koraszülés kockázata.
Prof. Dr. Horváth István
Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevétlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos panaszok hívják fel a figyelmet. Korai felismerése rendkívül fontos lenne, hiszen megfelelő óvintézkedésekkel, életmódváltással az agyvérzés, szívinfarktus, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulás ténylegesen megelőzhető, elkerülhető lenne.
dr. Kósa Éva
A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, az egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért kell a sportolóknak mégis rendszeres szűrésen részt venniük?
dr. Marton Anna
Szívünk egészségét céltudatos táplálkozással is védhetjük, melynek részét képezik a bélflóránkat egyensúlyban tartó magas rosttartalmú ételek, illetve az antioxidánsokban gazdag színes zöldségek, gyümölcsök (pl. fekete szőlő, szeder, gránátalma, paradicsom, cékla), illetve egyes olajos magvak (pl. dió, pisztácia) is.
Jelinek Mária
Dietetika
Az irodai munkával, a manager típusú életmóddal együtt jár a stresssz, a rohanás, a gyorséttermi – zöldségben, gyümölcsben és rostokban szegény – étkezés, elégtelen folyadékfogyasztás és minimális testmozgás. Mi egyéb következne ebből, mint székrekedés, puffadás, elhízás, magas vércukorszint, szív- és vérnyomás problémák?
A Swedish School of Sport and Health Sciences kutatói figyelmeztetnek, hogy 4 órányi ülés után azok a gének, amelyek a glükóz- és zsíranyagcserét szabályozzák, elkezdenek „lekapcsolni”. A mozgáshiány összefüggésbe hozható szinte minden modernkori betegséggel, az elhízástól a cukorbetegségen keresztül egészen a szívproblémákig.
Korunkban a civilizációs betegségek okozta halálozás nem csökken, hanem folyamatosan növekszik. A hivatalos étrendi ajánlások alapvetően meghatározzák a népesség egészségi állapotát, illetve a kialakult betegségeket. A 2010-es amerikai étrendi útmutatás még mindig azokat az elveket ismétli, melyek az egész nyugati civilizációt felhizlalták: sok szénhidrát, kevés zsír.
Szendi Gábor
Prevenció és terápia
Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő emberek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat. Mit tehetünk a kellemetlen tünetek csökkentése érdekében?
dr. Babai László
a hagyományos kínai orvoslás szemlélete alapján
Ma Magyarország az átlagos várható élettartam tekintetében – európai összehasonlításban – az utolsók közé tartozik. A korai halandóság magas aránya különösen a férfiak esetében súlyos probléma. A hagyományos kínai orvoslás szerint, az öregedés és korai halandóság egyik legfőbb oka a vese energiájának kimerülése.
Tudta, hogy egy 55 kilós emberből kb. 33 kg pusztán víz? Vagyis mi, emberek, úgy vagyunk „összerakva”, hogy szervezetünk 60-70%-át teszi ki a bennünk lévő víz. Gyakran elfelejtjük, hogy nincs bennünk „víztározó”, mint például a tevében, így folyamatosan pótolnunk kell a folyadékot, méghozzá tiszta vízből.
Alternatív módszerek
A Psychological Science szaklapban publikált kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.
A pszichés stressz gyakran okoz fejfájást, koncentrációs nehézséget. A feszültség oldására kiválóan alkalmas a pszichoterápia eszköztárába tartozó relaxáció, melynek célja a szorongás testi-lelki tüneteinek csökkentése az izmok tudatos ellazítása segítségével.
Dr. Eörsi Dániel
Gazdasági válsággal sújtott napjainkban, egyre többen érzik magukat sikertelennek. Ez a kudarc-érzés behálóz mindent: a karriert, a magánéletet, párkapcsolatot, családot, baráti szálakat, végül saját magunkat is, így nem csoda, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.
Dénes Erzsébet Gyopár
A Nature folyóiratban közölt vizsgálat alapján, a társas táncok bizonyítottan eredményes eszközök a szellemi hanyatlás és a memória-csökkenés kezelésében. A tánc a kognitív tevékenység, fizikai aktivitás és társas interakciók tökéletes ötvözete, mely segíti a szellemi frissesség fenntartását. Mindezt mediterrán diétával párosítva, tovább fokozhatjuk a pozitív hatást.
dr. Babai László
Gyógyító természet
Kevesen tudják, hogy Nagy Sándor hadjáratát a Perzsa Birodalom ellen a homoktövis levél mentette meg. Tekintsük át röviden, mire használják manapság e becses növényt.
c. prof. Dr. Dörnyei József
A Dél-Amerikából származó Chia mag – azaz azték zsályamag – annak köszönheti egyedülállóságát, hogy szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, ezek mellett növényi fehérjével, élelmi rosttal, kalciummal, káliummal és vassal látja el szervezetünket.
Ma már bizonyossággal állíthatjuk, hogy az egészség és betegség nem kizárólag természettudományos fogalmak, hanem sok tekintetben lélektaniak is. Az egészség élmény, melynek ősforrása és lelőhelye a természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a Nagy Zöld élménye.
Dr. Weninger Antal
Bőrgyógyászat
Az újabb statisztikák szerint egyre több atópiás, allergiás jelenséget észlelünk. Ráadásul minél fiatalabb generációt vizsgálunk, annál ijesztőbb az e betegségben érintettek száma.
Dr. Jakab Tibor
Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8–15%, de ez az arány napjainkban egyre nő. Utánajártunk, hogy mi okozhatja és milyen speciális bőrápolás szükséges a panaszok kezeléséhez, enyhítéséhez.
Dr. Vincze Ildikó
Az ingadozó vagy a nem megfelelő vércukorszint az ér- és az idegrendszer sérüléseihez vezethet, ami a verejtékezés csökkenését, illetve a bőr védelmi funkcióinak gyengülését eredményezi. A cukorbetegek tehát speciális bőrápolást igényelnek.
Diabétesz
Végzetes félreértés azt hinni, hogy az enyhén emelkedett vércukorszint nem okoz komoly rombolást a szervezetben. A mai ember cukorbetegség-szerű komplikációkba hal bele, anélkül, hogy tudná: túl magas a vércukorszintje!
Mezei Elmira
A cukorbetegség gyógyítható, ám keveset hallani arról, hogy amit krónikus, gyógyíthatatlan betegségnek kezelnek, az valójában egy megszüntethető anyagcserezavar.
Szendi Gábor
Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban becslések szerint akár 1-1,5 millió embert is érint, és kb. ugyanennyien lehetnek az akár évekig tünetmentesen lappangó diabétesz előállapotban is, mely korai felismeréssel és kezeléssel visszafordítható.
Prof. Dr. Jermendy György
Az emberi szervezet jobban működik, mint a legprecízebb szakemberek által összeállított gépezet, ha viszont meghibásodik benne valami, az hatással van a többi szervre is. A cukorbetegség egyik szövődménye a vesebetegség, ami sokáig észrevehetetlen, és csak akkor produkál tüneteket, amikor már nagy a baj.
Prof. dr. Reusz György
Avagy: tanulságos történet egy 16 éven át tartó cukorbetegség megszüntetéséről
Két évvel ezelőtt talán még a ma 72 éves Dr. M.V. sem gondolta volna, hogy egy alternatív terápia alapvető változásokat eredményez nála. A doktornő II-es típusú cukorbetegségét napi 22-24 egység inzulinnal tartotta egyensúlyban. Ezen kívül magas vérnyomással és némi súlyfelesleggel is küzdött.
Varga Gábor
Szexológia
Előfordul, hogy egész nap dolgozol, a munkádban nagyon küzdesz azért, hogy teljesíts, hogy elismerjenek, majd este az ágyban már CSAK aludni tudsz? Nyugodj meg, vélhetően nincs baj Veled, csak a libidó energiádat átcsoportosítottad más területre.
Kriston Andrea
Hajgyógyászat
A foltos kopaszodás manapság sajnos egyre gyakoribb jelenség, amely nőknél és férfiaknál egyaránt, sőt már gyermekkorban is jelentkezhet. A hajas fejbőrön egy vagy több kerek, kopasz folt jelenik meg, közben a páciens panaszmentes, a góckutatás eredménytelen, s a tüneti bőrkezelés sem hoz javulást. Hogyan tovább?
Kis Éva
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!