Hogyan mérjelek?

Kit tekintünk elhízottnak? Mi alapján ítélünk valakit normál alkatúnak? Hol a határ, és mivel mérjük azt? Sok minden van, amit a mérleg nem árul el, ezért más jellegű vizsgálatokra is szükség lenne.

Minden ember testében van zsírszövet, ez anyagcserénk egyik nagy bázisa. Ebből mindenhol van, nemcsak a bőr alatt, hanem a mélyben, a szervek között, főleg a hasban, sőt, a női mellnek a teljes szerkezetét zsír alkotja. Talán ezért is van, hogy a nők szervezetének normálisan mintegy 30%-a zsír, míg a férfiaknál ez csak kb. 25%. Ez hatalmas számnak tűnik egy olyan kultúrában, ahol a zsír alapvetően valami csúnya, elkerülendő, megszüntetendő dolgot jelent, de meg kell nyugtatnunk a Kedves Olvasót, hogy egészséges körülmények között ez a helyzet.

De ki számít elhízottnak? Az elterjedt testtömeg-index (BMI) számítás alapján (testsúly kg / testmagasság m-ben) 19-25 között normális, 30 felett pedig súlyos elhízásról beszélünk. A BMI hátránya, hogy gyerekeknél, serdülőknél nem használható, esetenként hamis eredményt ad, mert nem veszi számításba, ha a vizsgált személy izomzata, csontozata, vagy például a felgyülemlett víz (ödéma) eltér az átlagostól.

Testsúlyunk mellett ismernünk kell, hogy testünk hány százaléka víz. Ezt igen egyszerűen megállapíthatjuk. A víz jól vezeti az elektromos áramot. Testünkben az egyetlen szövet, mely kevés vizet tartalmaz, a zsírszövet, ennek sokkal nagyobb az elektromos ellenállása, mint az összes többinek. Ha két végtag között gyenge, érzékszerveinkkel nem is észlelhető áramot áramoltatunk, a mért ellenállásból kiszámolhatjuk, hogy szöveteinknek mekkora része alacsony, és mekkora része magas zsírtartalmú, így megkaphatjuk testzsírszázalékunkat, mely zsíranyagcserénk minőségét jelzi.

A fogyókúrák eredményének mérésekor tipikus probléma, hogy az edzés során a zsír átépül izommá, ettől pedig a testsúly nem csökken. A fogyókúrázó csalódottan felhagy a próbálkozással, pedig nem kellene, mert nyilván egészségesebb lett az anyagcseréje. Ha a testösszetételét határoznánk meg, látnánk, hogy igenis van eredmény.

E módszer felhasználása a gyógyászatban még kevéssé elterjedt, ám az edzés és a fogyókúra megtervezéséhez már világszerte használják. A készülék legegyszerűbb változata már tizenötezer forint körüli összegért kapható, a vizsgálat anyagköltsége gyakorlatilag nulla, kb. 2 percet vesz igénybe, és kiválóan alkalmas életmódváltó, fogyókúrás programunk eredményének pontos figyelemmel kísérésére, rendszeres visszaigazolást, sikerélményt adva, ami erőt ad a folytatáshoz.

Dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk