Vezess vérnyomásnaplót!

Nincs olyan család, ahol ne fordulna elő magas vérnyomás. 65 év felett 50%, 75 év felett már 67% azok aránya, akik alap vérnyomása a jelenlegi 140/90-es felső határértéknél magasabb. A szövődményeket és kockázatokat mindannyian ismerjük!

A vérnyomás emelkedése alattomos módon, fokozatosan kezdődik. Legtöbben csak évek múlva „veszik” észre, hogy valami nincs rendben. Leggyakoribb jelek: a hirtelen vérnyomáskiugrás (fejfájás, szédülés, ájulás, hányás kíséretében), terheléskor jelentkező nehézlégzés, szívdobogás, látászavar, vagy valamilyen szövődmény fellépte.

 

A fejlett országokban az életmódváltás és a korszerű gyógyszerek hatására a szív-érrendszeri halálozás 1970 óta 20-30%-kal csökkent, nálunk viszont a legutóbbi évekig is nőtt, jelenleg 3-szorosa (!) az európai átlagnak.

A magasvérnyomás-betegség kevéssé gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, folyamatos ellenőrzéssel a megfelelő (cél)-vérnyomásérték fenntartható. Hazai kezelt betegek közel 60%-ának vérnyomása mégis tartósan magasabb a kívánatosnál! Az orvosi kontroll mellett a betegeknek a szükséges életmódváltás mellett, otthon is rendszeresen ellenőrizniük kell vérnyomásukat, és azonnal jelezni, ha a gyógyszerek ellenére az még mindig túl magas.

vernyomasnaplo.hu

Ingyenesen hívható info vonal: 06/80-203-523

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk