Mi legyen a hátizsákban?

A nyárias idő egyre többeket csábít kirándulásra, rövidebb-hosszabb túrára. Mindez jó, hiszen a tiszta levegőn gyaloglással töltött órák, szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban előre felkészülnünk néhány váratlan eseményre, nehézségre is. Tekintsük tehát át, mi az, ami nem maradhat ki a hátizsákból, hogy ne érjen meglepetés!

  • Évszaktól függetlenül, viseljünk lehetőleg hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a kullancsok ellen is hatékony lehet.
  • Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt be kell kenni, fújni magunkat. Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken jár, érdemes átgondolnia az encephalitis elleni védőoltást is. Az oltás azonban nem véd a Lyme-kór ellen, ezért a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük!
  • Egy könnyű fejkendő, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény is könnyen elfér az úti csomagban, sohasem tudhatjuk, mikor vezet az utunk a tűző napon. Esernyő helyett könnyebb és hatékonyabb útitárs az esőkabát.
  • Mindig legyen nálunk elegendő folyadék, főként víz, ásványvíz, mert a szénsavas, cukros italok, „üdítők” felborítják a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőlük.
  • Kényelmes, a lábat jól tartó, göröngyös talajon is biztonságos járásra alkalmas lábbelit válasszunk, ugyanis kirándulás után a vérhólyagokkal teli, dagadt láb hetekig problémát okozhat.
  • Úti patikánkba még rövidebb kirándulásra is tegyünk ragtapaszt, kötésre, rögzítésre alkalmas tiszta vászonkendőt, esetleg sebkezelő gélt, ami hűsíti a sebet és gátolja a felülfertőződést. Ha fejfájósak vagyunk, egy-két szem fájdalomcsillapító bárhol elfér.
  • Olyan krónikus betegség esetén, amely rohamokkal járhat (pl. asztma), a sürgősségi szerek se maradjanak otthon, de gondoskodjunk rovarcsípést, illetve allergiás tüneteket enyhítő szerről is.

www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk