Mozgást receptre!

A legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert. Jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgást az életmód-orvoslás részeként, receptre írnák fel nekünk.

A pozitív élettani hatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban attól teljesen függetlenül is jelen vannak. Példaként szolgálhat az az ausztrál vizsgálat, amely során egy 58 fős társaság végzett heti 5 alkalommal, 70%-os intenzitású mozgást, mely alkalmanként 500 kcal felhasználásával járt. Valamennyien 32-es BMI-vel rendelkeztek, és 12 hét elteltével átlagosan 3,3 kilót fogytak – 26 fő azonban egyetlen dekát sem. Vajon mi okozta ezt a nem túl biztató eredményt?

Vélhetően az, hogy az energia bevitel és felhasználás az edzés hatására sem fordult negatív tartományba, azaz a mozgással elégetett plusz kalóriákat a táplálkozással bevitt plusz kalóriák követték, tehát az érintettek többet mozogtak, de többet is ettek. Ilyenkor segíthet, ha mérsékeljük a terhelést, és csak 50-60%-os intenzitáson történik mozgás, emellett fokozzuk az önfegyelmet, azaz hiába égetünk el több kalóriát a sporttal, az elfogyasztott ételek mennyisége nem növekedhet.

A vizsgálat a fentieken kívül, egyéb változásokat is kimutatott.

  • Minden résztvevőnek jelentősen emelkedett az aerob kapacitása.
  • Átlagban 6 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, 3,9 Hgmm-rel pedig a diasztolés vérnyomásuk, ami jelentős előrelépés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Fontos tudnunk, hogy mindössze 2 Hgmm-es vérnyomás csökkenés, már 10%-kal mérsékli a stroke kockázatát!
  • A vizsgálatban résztvevők hasi körfogata átlagosan 3,7 cm-rel csökkent. Ez konkrétan az alma típusú elhízás csökkenését jelenti, ami számos betegség „előszobájának” számít.
  • A vizsgáltak nyugalmi pulzusértéke ugyancsak 4,8-del csökkent.
  • Emellett hangulatukban is jelentős javulás következett be. Ennek hátterében az önbizalom növekedése mellett az is állhat, hogy az agy bizonyos központjaiban, melyekben az érzések feldolgozása, valamint a fájdalom elnyomása is történik, sporttevékenység, testi terhelés esetén endorfin termelődik. A rendszeres mozgást végzők tehát – a hormonok termelődésének következtében – boldogabbnak érezhetik magukat, a betegek pedig – a mozgás hatására – kevésbé érzékelik a fájdalmat.

Új irányzat a gyógyításban

A modern gyógyításnak feltétlenül figyelembe kell vennie a betegek életmódját, ennek szellemében született meg az életmód-orvoslás gondolata. A Heidelbergi Egyetem kutatásából kiderült, hogy a nők 60, míg a férfiak 47 százaléka betartja orvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásban adja. Ez pedig óriási lehetőség az orvosok kezében, hogy felhívják a figyelmet az életmódváltás jelentőségére. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a tévé előtt ülve, gyógyszerek bekapkodásával várunk a gyógyulásra, a változást csakis a páciens következetes, aktív részvétele hozhatja meg!

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk