Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2011 június – július
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Gyönyörű nyár van! Harsogó zöld a természet, minden kicsattan az energiától, s az életet, a túlélést, újrakezdést, a megállíthatatlan örök körforgást hirdeti, mely így volt előttünk is, így lesz utánunk is, s melynek épp most szerencsés részesei lehetünk.
a Paramedica
Mindenki nagy örömére, ismét elérkezett a vizsgaidőszak! Az idő túl kevés, a tananyag túl sok, s az agyi kapacitás és lelkesedés sincs mindig a csúcson. A vizsgák közelednek, mi meg a csodára várunk! Íme, néhány tipp: mit tegyünk, mit együnk, s mit ne? Hogyan tegyünk csodát?
Felmérések szerint, a betegek jelentős része nem szedi olyan rendszeresen a gyógyszereit, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást. Karácsonykor és a nyári időszakban Magyarországon is megfigyelhető a „gyógyszerszabadság”, amikor a betegek szándékosan hosszabb-rövidebb időre felfüggesztik gyógyszereik szedését.
Dr. Lantos Zoltán
Mozgásterápia
A legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert. Jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgást az életmód-orvoslás részeként, receptre írnák fel nekünk.
Dr. Babai László
Az Environmental Science and Technology című lapban publikált kutatásban, 833 felnőtt mozgási szokásait vizsgálták. A szabadtéren és a beltéren sportolók fizikai és mentális állapotának összehasonlítása meglepő eredményeket hozott.
dr. Bányai Tamás
A nyárias idő egyre többeket csábít kirándulásra, rövidebb-hosszabb túrára. Mindez jó, hiszen a tiszta levegőn gyaloglással töltött órák, szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban előre felkészülnünk néhány váratlan eseményre, nehézségre is. Tekintsük tehát át, mi az, ami nem maradhat ki a hátizsákból, hogy ne érjen meglepetés!
Bőrgyógyászat
Itt a nyár, a papucsok, szandálok időszaka! Már nem takar a cipő: száraz, pikkelyes bőr, tyúkszem, bőrkeményedés, cipőfeltörés nyoma – mezítláb minden látszik! Ideje hát nekilátnunk a teljes körű „láb-szerviznek"!
Alternatív módszerek
A KAQUN egy speciális eljárással gyártott víz, mely rendszeres fogyasztás esetén erősíti az immunrendszert (Országos Kémiai Biztonsági Intézet által egészséges önkénteseken végzett vizsgálat TUKEB engedély száma: 42/2009), segíti a gyorsabb regenerálódást. Előnyösen hat a szervezet oxigénszintjére, az életminőség javítását széles körben támogatja.
Egészségünk és jó közérzetünk szempontjából, emésztésünk működése meghatározó. Ehhez az AGNI (emésztés tüze) egyensúlya szükséges, melyet a Nap járása jelentősen befolyásol.
Dr. Tarsoly Julianna
Hányszor fogadtuk már meg, aztán mégsem vittük véghez a célt, hogy pár kilót lefogyjunk?! Diétákat böngészünk a neten, bio ételeket próbálgatunk, kizárjuk egy pár napra a csokit, kávét, sütit. Talán sikerül is időlegesen pár kilót fogynunk, aztán pár hét, hónap múlva, a mérleg mutatója ismét többet mutat. Miért szabaduljak meg a felesleges kilóktól? Válaszoljunk röviden, határozottan: Mert úgy akarom!
Tóth Márta
Hogyan működünk?
A környezeti feltételekhez – például jelen esetben a nyári hőséghez – az élőlények alapvetően kétféle módon alkalmazkodnak. Vannak a „konformisták”, és vannak a „regulátorok”. Mi, emberek, ez utóbbi csoporthoz tartozunk. Lássuk, mit is jelent mindez?
Dr. Szende Krisztina
Kutatók hangsúlyozzák, hogy a melanómát nem az UV-sugárzás okozza, s a mértékletes, leégés nélküli napozás kifejezetten egészséges. Egyes napvédő szerek azonban nemcsak gátolják a létfontosságú D-vitamin szintézisét, hanem aktívan serkenthetik a melanóma vagy más daganatok kialakulását.
Dr. Joseph Mercola
Hét vezető brit egészségügyi csoport hivatalos közleményt adott ki, amely cáfolja az előző évtizedek napozásellenes álláspontját. A közlemény elismeri, hogy a napozás egészséges, és annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitamint állítson elő, több időt kellene a napon töltenünk.
Mike Adams
Kardiológia
2001-2005 között a fővárosban évente 1-2 hőhullám volt, az utóbbi 5 évben viszont már évi 3-5. A klímaváltozás, a hőhullámok számának növekedése – statisztikailag kimutatottan – komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
ÁNTSZ
Nincs olyan család, ahol ne fordulna elő magas vérnyomás. 65 év felett 50%, 75 év felett már 67% azok aránya, akik alap vérnyomása a jelenlegi 140/90-es felső határértéknél magasabb. A szövődményeket és kockázatokat mindannyian ismerjük!
Hazánkban a magas vérnyomás annyira gyakori, hogy a köztudatban szinte az élet „természetes velejárójának” tekintik, nem is tartják komoly betegségnek – súlyos szövődményei ellenére sem – pedig megelőzésére, mérséklésére számos egyszerű praktika kínálkozik, melyeket napirendünkbe iktathatnánk.
Béky László
Prevenció és terápia
A pajzsmirigy göbökről
A pajzsmirigy betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan diagnosztizálunk? Hogyan kezelünk?
Prof. Balázs Csaba
A szelén az egyik legfontosabb esszenciális mikroelem, jól ismert antioxidáns, mely daganatmegelőző hatásán túl fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő hormontermelésének biztosításában.
Dr. Prokisch József
A nyári fürdőzések kapcsán, a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók kellemetlen alhasi panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.
dr. Szűcs László
A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények (pl. a Trichomonas vaginalis), gombák (pl. Candida albicans) is előidézhetik. A tünetek – viszketés, égő érzés, törmelékes fehérfolyást – kezelése egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.
A nyári utazások során gyakran tapasztalhatunk kellemetlen emésztési panaszokat, hasmenést. Mindez nem csak az egyes külföldi országok higiéniás viszonyai miatt, de az utazással együtt járó stressz kapcsán is előfordulhat. Ugyanezt tapasztalhatják a vizsgázók, felvételizők, szintén a szorongás, a feszült idegállapot eredményeként.
dr. Hidvégi Edit
A gyógygomba kivonatok és a túlélés művészete
Az immunrendszer és a kórokozók viszonya az emberi társadalmak fejlődésében jelentős szerepet tölt be. Az európaiak a távoli kontinensek meghódítását nem annyira fegyvereiknek, hanem a behurcolt betegségeknek köszönhették.
Anti-aging
Sokkal korábban és jóval nagyobb gondot fordítanánk a bőrápolásra, ha tudnánk, hogy bőrünk olyan univerzális védőszerv, melynek szerkezete a csecsemőmirigyére (timus) hasonlít. A bőrápolás igen nagy jelentőségű az immunrendszer erősítése, a betegségek elleni küzdelem szempontjából. A mindennapos bőrápolás egyben immunrendszerünk ápolását is jelenti.
Számos biológiai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Pedig ki ne vágyna arra, hogy minél tovább megőrizze fittségét, fiatalságát?
Allergológia
A bélflóra összetételének zavarai, amelyek az antibiotikum használattal és a nyugati táplálkozással függnek össze, szoros kapcsolatot mutatnak az allergiákkal és az asztmával. A bélflóra alapvető szerepet játszik a nyálkahártya, ezen belül is a légúti tolerancia kialakulásában. Felmerül tehát a kérdés: vajon a bélflóra az immunrendszer egyik nagy szabályozója?
Szendi Gábor
Dietetika
A tv-reklámokban pattognak le a gombok, emberek lufiként a levegőbe emelkednek, pedig nincsenek héliummal töltve. Miért történik ez velük? Ki vagy mi okozza, mit csinálunk rosszul? Hogyan kerülhetjük el e szenvedéssel járó kellemetlenséget?
Kövessük a diétában is az orvos tanácsait!
Sokan azt hiszik, hogy azért buknak bele a fogyókúrákba, mert hiányzik belőlük a kitartás, pedig az igazság az, hogy pusztán akaraterővel nem lehet lefogyni!
Kit tekintünk elhízottnak? Mi alapján ítélünk valakit normál alkatúnak? Hol a határ, és mivel mérjük azt? Sok minden van, amit a mérleg nem árul el, ezért más jellegű vizsgálatokra is szükség lenne.
Dr. Eörsi Dániel
Felejtsük el a BMI-t! Nyugodtan sutba dobhatjuk ezt a mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából, sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék, hamarosan kiderül az is, hogy miért.
Dr. Keresztényi Zoltán
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!