Magas vérnyomás és babavárás

 

Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban, a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.

A várandósság időszakában – korábban panaszmentes hölgyeknél is – jelentkezhet magas vérnyomás. Ennek meghatározása azonban, némiképp eltér a fogantatást megelőző időszakhoz képest. Terhesség alatt a vérnyomás normál határa alacsonyabb: akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha értéke 120/80 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a szisztolés érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t, a diasztolés érték pedig 15 Hgmm-t emelkedik.

Időben ismerjük fel!

A terhesség alatti magas vérnyomás mindig gondos kezelést igényel. A hipertónia ez esetben már a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását.

A terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás ún. terhességi toxémia tünete is lehet. Ilyenkor fokozódik az ödéma-készség, a vizeletben pedig fehérjeürítés jelenik meg. A tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként (3 havonta) – még panaszmentesség esetén is – célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet- és vérnyomás-ellenőrzést végeztetni.

A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, esetleg életveszélyes anyai szövődmények is.

 

Helyes étrend és mozgás

A korábbi „kettő helyett együnk” elvet felváltva, napjainkban szerencsére már egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a várandósság alatt ne a táplálék mennyiségére, hanem sokkal inkább a minőségére ügyeljünk. A magas vérnyomás egyik kockázati tényezője a túlsúly, így ennek észlelésekor kezelőorvosunk diétát írhat elő. A követendő étrend minden szükséges tápanyagot biztosít a magzat számára, azonban a kalóriamennyiség csökkentésével megakadályozza a szükségtelenül felszedett súlytöbblet fokozódását.

Ugyanakkor terhesség esetén különösen fontos, hogy a diéta orvosi ellenőrzés mellett történjen, hiszen a szakszerűtlen táplálékmegvonás, koplalás, a szénhidrátok túlzott megszorítása szintén magzatkárosító lehet.

Az optimális táplálkozás és életmód-terápia mellett az anyai és magzati egészség megőrizhető, sőt, a terhesség alatt elsajátított helyes életmód segíthet abban, hogy a szülést követően a kismama akár fittebbé, egészségesebbé váljon, mint a családtervezés előtt.

Várandósság után

A terhességi magas vérnyomás, amennyiben az terhességi toxémia tünete volt, szülés után többnyire magától rendeződik, további kezelést nem igényel. Az ún. essentialis hypertonia, vagyis az ismeretlen eredetű magas vérnyomás ellenben az életmód-terápia és szükség esetén a gyógyszeres kezelés tartós vagy átmeneti folytatását teszi szükségessé.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk