A terhesség tönkreteszi a fogakat?

A legtöbb kismama tudja, milyen fontos a megfelelő szájhigiénia a saját és a baba egészsége szempontjából, az ilyenkor tapasztalható esetleges ínygyulladás, terhességi daganatok és a közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodás ellenére sokan mégis elkerülik a fogorvost.

 

Felmérések szerint, a kismamák jóval több, mint 30%-a tapasztal változó intenzitású ínygyulladást, amely az íny kipirosodásával, vérzésével, esetleg a fogak mozgásával is járhat.

E tünetek a várandósság minden szakaszában előfordulhatnak, de jellemzően mégis a 3-6. hónap között alakulnak ki. Ilyenkor a még gondosabb szájápolás – melynek a fogmosáson kívül a fogselymezés és a szájvízhasználat is része – enyhíthet a kellemetlen tüneteken.

A szájban megjelenő kisebb terhességi daganatokról a kismamák közel 10%-a számol be. Ezek jellemzően a baba megszületése után spontán eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet.

Az íny megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás, és súlyos esetben akár a fogakat is befedheti.

E problémák hátterében vélhetően az anyai szervezet túlzott válaszreakciója áll, melyet ebben az időszakban a baktériumokra produkál. Éppen ezért fontos a várandósok oktatása, biztatása a fokozott szájhigiéniára, ennek hiányában ugyanis a helyzet még tovább romolhat.

Panasz esetén, a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. A kényelem és a hányinger elkerülése miatt javasolt a kezeléseket 4. és a 6-7-ik hónap közé tenni, a kevésbé sürgős, vagy komolyabb beavatkozásokat pedig a szülés utánra időzíteni. Érdemes eloszlatnunk néhány félreértést is: a kezelésekhez a kismama is kaphat injekciót, és az 1. trimeszter után már röntgenfelvétel is készülhet fogairól.

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk