Túlsúly és meddőség

Kutatások szerint, a női testnek legalább 22% zsírt kell tartalmaznia a pubertás beindulásához, a normális menstruációs ciklus fenntartásához. Kevesen tudják azonban, hogy nemcsak a soványság, hanem az elhízás is akadályát képezheti a várva várt gyermekáldásnak.

A „kritikus zsírtartalom” modellje szerint, a nők arra szelektálódtak, hogy csak akkor termékenyülhessenek meg, ha testük tartalmazza a magzat növekedéséhez szükséges megfelelő mennyiségű tápanyagot. A mintegy 2 millió évvel ezelőtt megindult drasztikus agyméret-növekedés csak azáltal vált lehetségessé, hogy megfelelő folyamatos táplálék állt a nők rendelkezésére. A magzat fejlődése utolsó heteiben kb. 500 gramm zsírt halmoz fel, és – az emlősök közt szokatlan módon – az embergyerek elhízottan jön világra. A csecsemő zsírtartaléka folyamatos agynövekedéséhez szükséges, s valóban, a születési súly szoros korrelációt mutat a későbbi intelligenciával.

 

Érdekes módon, nemcsak az alultápláltság, hanem az elhízás is meddőséget okozhat. Ezekben az esetekben a meddőség egyik oka a policisztás ovárium szindróma (POSZ) lehet, de ettől függetlenül is magas a meddőségi problémák aránya elhízott nők körében. A menstruációs zavarokban szenvedő nők 43%-a elhízott. Egy vizsgálat szerint, azok a nők, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18 éves korukban 30-nál nagyobb volt, valószínűbben bizonyultak a későbbiekben meddőnek, mint 20-22-es érték esetén.

Az táplálékfelvétel bőségét vagy szűkösségét – minden valószínűség szerint – a zsírszövetekben termelődő leptin nevű hormon közvetíti a hipotalamusz felé. Étkezéskor növekszik, éhezéskor pedig csökken a leptinszint, mely szoros összefüggésben van a reproduktív funkciókkal is. Alultápláltság és intenzív sport megkésett nemi éréshez, illetve cikluszavarhoz vezethet. Elhízottaknál viszont magas leptinszintet találtak, náluk ún. centrális leptinrezisztencia alakul ki (ezért nincs jóllakottság érzete az elhízott embernek), és a meddőség azért jelenik meg náluk, mert a leptinrezisztencia miatt gyakorlatilag leptinhiányos állapot alakul ki.

Hasonló módon, elhízott férfiaknál a leptinrezisztencia miatt csökkent spermatermelés alakulhat ki.

A fogamzó-képesség zavarát tehát, többek között nemcsak a mai „karcsúság-divat”, hanem az elhízás is okozhatja. A meddőség kezelésében ezt gyakran figyelmen kívül hagyják, és ezek rendezése nélkül vetik be a mesterséges megtermékenyítés eszközeit. Elhízott nőknél a termékenység elősegítésének kézenfekvő módja a fogyás, mely csökkenti az androgénszintet is, emellett lehetséges az inzulinrezisztencia gyógyszeres vagy diétás csökkentésével is helyreállítani a fogamzó-képességet. Elhízott nők termékenysége igen gyorsan visszaállítható megfelelő súlycsökkentő programokkal.

Új-Zélandon például 2000 óta a 18-32 testtömegindex intervallumon kívül (alul és felül) eső nők csak azután vehetnek részt mesterséges megtermékenyítési programban, ha testsúlyukat előzetesen optimalizálták.

 

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

 

Most jelent meg szerzőnk legújabb könyve: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei címmel a Jaffa Kiadó gondozásában. Megrendelhető a www.jaffa.hu oldalon, további info: www.tenyek-tevhitek.hu.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk