Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2011 április – május
Aktuális
Az előző lapszámban megkérdeztem Öntől: mikor nevetett utoljára? Most meg azt állítjuk címlapunkon, hogy „Jövőnk: a gyermek”. Tesszük ezt annak ellenére, hogy nagyon valószínű, ahány ember – annyi jövőkép, sokban már nem is szerepel a gyerek. Ki miben látja vajon manapság a jövő zálogát?
a Paramedica
Kutatások szerint, a női testnek legalább 22% zsírt kell tartalmaznia a pubertás beindulásához, a normális menstruációs ciklus fenntartásához. Kevesen tudják azonban, hogy nemcsak a soványság, hanem az elhízás is akadályát képezheti a várva várt gyermekáldásnak.
Szendi Gábor
Dietetika
A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. Ennek oka nem más, mint az elhízás talaján kialakuló betegségek, s a helyzet a fejlett világban e téren egyre súlyosabb!
Dr. Babai László
A csecsemők, kisgyermekek bélflórája kezdetben igen sérülékeny, különösen, ha nem természetes úton születtek, s bélflórájuk alapját nem az egészséges anyai hüvelyflóra-összetétele alapozta meg. Ilyen esetben a stabilitást pre- és probiotikumok, illetve primbiotikum segíthetik.
A szakembereken túl már egyre több babát tervező-, illetve váró kismama felismeri annak fontosságát, hogy a kóros bélflórát probiotikumokkal jótékonyra cserélje, és – megelőzés jelleggel alkalmazott – Lactobacillus Rahmnosus Caseit tartalmazó hüvelykapszulával fenntartsa hüvelyflórája egészséges egyensúlyát.
Onkológia
Neves patológusok állítják, hogy manapság bélgyulladása valamilyen formában mindenkinek van. Az eleinte szinte tünetmentes állapotból (pl. latens tejcukor, kazein, gabona fehérje érzékenységből), mely klinikai tünetek nélkül, rejtett formában az évtizedek során alattomosan kikezdi a bélnyálkahártyát, eleinte jóindulatú, majd később rosszindulatú elváltozások is kialakulhatnak.
Béky László
Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport vállalkozott arra, hogy összesítést készítsen a rendszeres testmozgás vastagbélrákot megelőző hatásait vizsgáló tanulmányokból, s ennek alapján alkossanak véleményt a tényleges összefüggéseket illetően.
Dr. Babai László
A bélrák megelőzésében szerepet játszó tényezőket számos tanulmány vizsgálta. Az eredmények sokszor ellentmondásosak. A bélrák-megelőzés „mágikus” eszközének sokáig a megfelelő mennyiségű rostbevitelt tartották. Ezt több korábbi tanulmány is igazolni látszott, későbbi felmérések azonban cáfolták. Mivel a bélrák – a halálozási arányokat tekintve – az egyik legveszélyesebb ráktípus, érdemes tehát olyan tényezőket felderíteni, amelyek ismerete hozzájárulhat a megelőzés elősegítéséhez.
Varga Gábor
Mozgásterápia
A WHO szerint a világon évente legalább kétmillióan halnak meg pusztán a testi inaktivitás miatt. Aki túl sokat pihen, a szó legszorosabb értelmében: berozsdásodik. A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegedések, a rák és a demencia, az ízületi panaszok és a csontritkulás mind-mind kapcsolatba hozhatók a mozgáshiánnyal.
Jelinek Mária
Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás nemcsak az optimális testtömeg megtartását szolgálja, hanem javítja a csontok mennyiségi és minőségi tulajdonságait. Soha nem késő elkezdeni! A testedzés bármely életkorban befolyásolja a fogyókúra sikerét, és megakadályozhatja a csontvesztést, a tartós mozgáshiány viszont egyaránt vezethet elhízáshoz és csontritkuláshoz.
Varga Terézia
Alternatív módszerek
Ma Magyarországon a felnőtt lakosság közel 70%-a küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával. Egy ősi kínai mondás szerint: ha a gyomor qi-jének energiája erős, az erős életenergiát jelent. Energiánk nagy részét szüleinktől örököljük, ám ez az öröklött energia 30 év felett csökken, tehát pótolnunk kell, a kérdés csak az, hogy hogyan?
Az ájurvéda a világ legősibb egészségrendszere, mely az ősi indiai védikus civilizációból származik, és több mint 5000 éve alkalmazzák. A testi, lelki egyensúly visszaállításával foglalkozik, hiszen minden betegség oka a belső egyensúly elvesztése.
Dr. Tarsoly Julianna
Korunk súlyos társadalmi problémája a hozzászokást, függőséget okozó szerek (alkohol, drog, cigaretta) használata, melynek hátterében szociális, lelki, önértékelési problémák, személyes válságok, hiányérzetek állnak. Fontos megértenünk a függőség kialakulásának hátterét, és e vonalon elindulva segíteni a betegeknek.
Riesz István
A Reiki Japánból származó kézrátételes gyógymód és életforma, melyet mára több mint 5 millió ember gyakorol szerte a világon. A módszert 1922-ben kialakító Mikao Usui kiemelkedő érdeme az volt, hogy egy olyan rendszert dolgozott ki, amely mindenki számára elsajátítható és hatékonyan alkalmazható a mindennapok során.
Szabó Gábor
Fogászat
A legtöbb kismama tudja, milyen fontos a megfelelő szájhigiénia a saját és a baba egészsége szempontjából, az ilyenkor tapasztalható esetleges ínygyulladás, terhességi daganatok és a közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodás ellenére sokan mégis elkerülik a fogorvost.
dr. Benkő Krisztina
Az 1990-es évek elejétől folyó kutatásokban bizonyítást nyert, hogy – a cukorbetegség és az immunhiányos állapotok mellett – a dohányzásnak is kiemelkedő szerepe van a fogágy pusztulásában. Emellett szinte elkerülhetetlen a fogak elszíneződése, a szájszag, de bekövetkezhet súlyos nyálkahártya elváltozás és fogínysorvadás is, ami végül a fogak elvesztéséhez vezethet.
Kardiológia
Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban, a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.
Dr. Marton Anna
Várandósság alatt, az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a véna-kompressziót okozó növekvő testsúly következtében megváltozik a vénás keringés. A visszérproblémákra utaló láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, nyomásérzékenység a meleg idő közeledtével még fokozódhat is. Emellett a terhesség önmagában növelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát.
Dr. Kósa Éva, Dr. Hintalan Albert
Szexológia
A szexuális úton terjedő betegségek között jelentős szerepet töltenek be a Mycoplasma és Ureaplasma baktériumok, melyek gyakran tünetmentesen vannak jelen a szervezetben, ám a fertőzöttség akár meddőséget, vagy várandósság idején magzati károsodást is okozhat. Ezért a fertőzés felismerése és megfelelő kezelése kiemelt jelentőséggel bír.
dr. Komlódi Júlia
Az immunrendszer és a kórokozók viszonya az emberi társadalmak fejlődésében jelentős szerepet tölt be. Ugyanakkor szervezetünk immunrendszere mellett kialakult egy viselkedési, illetve kulturális immunrendszer, mely az egyén és a társadalom túlélését segítik elő, ennek egyik fontos eleme: az undor.
Varga Gábor
Az ember a világ legillatosabb állata. Dezorodor, parfüm, illatosított wc-csésze nélkül már el sem tudjuk képzelni az életünket. A „mit vinnél egy lakatlan szigetre” kérdésre a legtöbb nőnél csak a dezodor után jönne a gyufa. Nehéz elhinni, hogy nem is olyan régen az ember még meztelenül járt. Az illat szaglásos „identitásunk”, a mesterséges illatfelhő, amibe burkolózunk pedig csalás és megtévesztés. A majd' mindenki számára vonzó illatunkkal potenciálisan majd' mindenkinek tetszünk, és itt kezdődnek a bajok…
Szendi Gábor
Hajgyógyászat
A hajhullás nőket és férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges embernél természetes, de időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Tanfolyamom célja, hogy a tradicionális orvoslási módszerek kiegészülhessenek egy alternatív, természetes módszereket alkalmazó holisztikus bajmegállapító és terápiás rendszerrel. Műszeres mérésekkel, vizuális diagnosztikával és manuális vizsgálattal alátámasztott skalpdiagnosztikai módszereimet, több ezer ember vizsgálata során szerzett tapasztalataimat adom át hallgatóimnak.
Kis Éva
Babák-mamák
Magyarországon a fiatalok még ma is sokkal több gyereket szeretnének, mint ahányan ténylegesen megszületnek. Ez különösen igaz az érettségizett vagy magasabb végzettségű fiatalok esetében. A társadalomnak alapvető érdeke lenne, hogy mindent megtegyen a kívánt, tervezett gyermekek minél korábbi világrahozatalának támogatására, miközben nem hagyja veszni a nők tanulásba, képzésbe fektetett energiáit.
Prof. Dr. Kopp Mária
Allergológia
Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól – tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt – előfordulhatnak. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz?
dr. Hidvégi Edit
Kezdjük e kérdés tárgyalását az elejéről, hiszen a várandósság időszakában a magzat oxigén-ellátottsága teljes mértékben az édesanyától függ. Vérszegénység, rossz lepényi működés, dohányzás, terhességi diabétesz, toxémia, különböző anyagcserezavarok, illetve az anya asztmás állapota következtében már ilyenkor csökkenhet az új kis jövevény oxigénellátása. Mi lesz így később?
dr. Potecz Györgyi, dr. Várhegyi Csaba
Újdonságok
Válságban az emberi immunrendszer: az egyoldalú táplálkozás, fokozódó stressz, mozgáshiány és a gyógyszerre nem reagáló kórokozók mind hozzájárulnak a fertőző betegségekből eredő elhalálozások számának növekedéséhez.
A mai modern étrendből gyakran hiányoznak a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen alapvető tápanyagok. A Dél-Amerikából származó chia, azaz azték zsálya (Salvia Hispanica) magja alapélelmiszer volt. Egyedülállóságát annak köszönheti, hogy szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, növényi fehérjéket, kalciumot, káliumot és vasat.
Valódi bio babakozmetikumok érzékeny bőrű babáknak és igényes mamáknak
Független piackutató cégek felmérései szerint, az édesanyák 87%-a érzékenynek találja gyermeke bőrét. A leggyakoribb, ráadásul visszatérő problémát a pelenka kiütések, az ekcéma, a születés utáni foltok vagy kipirosodás és végül a napfény okozta kiütések jelentik.
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!