Intim higiénia minden korban

A nőknek nemcsak a várandósság idején, hanem a későbbiekben, főként a klimaxot követő, hormonszegényebb időszakban is fokozottan ügyelniük kell az intim higiéniára.

A menopauza utáni hormonális változások – elsősorban a csökkenő ösztrogéntermelés – miatt gyakran jelentkeznek a szexuális élettel összefüggő intim panaszok. Az évek során megrövidül és összeszűkül a hüvely, vékonyabbá és érzékenyebbé válik nyálkahártyája. Sok nő hüvelyének bejárata már nem lesz olyan nedves az együttlét során, ami fájdalomhoz vezethet. Ennek ellenére a rendszeres szex a legjobb eszköz a hüvely rugalmasságának és nedvességtermelésének megőrzésére. A medencealap következetes edzése – például intim tornával – feszessé teszi a hüvelyt, és a továbbiakban is lehetővé teszi az örömteli nemi életet.

 

A hüvely savháztartásának hiányai ugyancsak problémákhoz vezethetnek, a savas közegről gondoskodó tejsavbaktériumok száma ugyanis szintén az ösztrogénmennyiségtől függ. A védő baktériumok nélkül gyorsabban terjedhetnek a fertőzések és a gombák is. Szükség esetén a megfelelő baktériumflóra utánpótlásáról hüvelykúpok és hüvelytabletták segítségével gondoskodhatunk.

A hüvelyszárazságot homeopátiás készítményekkel is kezelhetjük, sőt gyógynövényekkel is enyhíthetjük. A palástfű teája vagy tinktúrája segít megőrizni a hüvelynyálkahártya egészségét. A körömvirág hígított tinktúraként helyileg alkalmazva, enyhíti a hüvelyszárazságot és viszketést. Ugyanezen segít a gyűrűfa levelének, vagy fiatal hajtásainak teájából napi 2 csészényi mennyiség.

Ne használjunk a szeméremterületen mosdókesztyűt, a fertőzések elkerülése érdekében! Ugyancsak ne használjunk lúgos szappant, intimspray-t, s kerüljük a szintetikus anyagból készült alsóneműket, harisnyanadrágokat, melyek „üvegházi” körülményeket biztosítanak a kórokozóknak.

Fogyasszunk E-vitamint tartalmazó olajos magvakat, zöld színű zöldségeket, A-vitamint tartalmazó spenótot, sárgarépát, halakat, valamint B2-vitamint a vaginális viszketés ellen. A málnalevél tea ugyancsak erősíti a nyálkahártyákat.

korkontroll.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk