Bőrápolás babáknak, mamáknak

 

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik az anyai szervezetben, melyek a magzat egészséges fejlődését szolgálják. A várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások jelentős hatással vannak a bőrre, így a szokásostól eltérő ápolást igényelnek. Ugyanez mondható el a csecsemők és kisgyermekek bőrének gondozásáról, főként a hosszú és napfényben szegény téli időszak után.

Az újszülöttek és csecsemők esetében az átlagostól eltérő a követelmény a tisztító és ápoló szerekkel szemben főként a pelenkás terület különleges mikrobiológiai flórája miatt. Az újszülött bőrének semleges ponthoz közeli a pH-értéke, erre tehát figyelemmel kell lennünk a bőrápoló szerek kiválasztásánál.

Tekintsük át röviden, általánosságban mit érdemes tudnunk a csecsemők és kisgyermekek számára készített tisztítószerekről!

Fontos, hogy a készítmény a nyálkahártyák által jól elviselhető legyen, és ne zavarja meg a természetes savvédő köpeny kialakulását, ezáltal a védő bőrflóra megjelenését. A csecsemőápoló szerek esetében az illatosító anyagok tekintetében az allergizáló hatás elenyészően alacsony, az esetek többségében nem valódi allergiás reakcióról, hanem irritatív hatásról lehet csak szó.

Bőrápoló hatású növényi illóolajok is felhasználásra kerülhetnek a tisztítószerek adalékanyagaiként (pl. eukaliptusz-olaj, cickafark, mézfű). A nagy hígítás – tehát alacsony koncentráció miatt – allergizáló hatásuk kicsi, a lemosás miatt a bőrön rövid ideig maradnak. A konzerválószerek teljesen nem hagyhatók el a bőrtisztító készítményekből, mivel – a magas víztartalom miatt – nagy a csírásodás veszélye.

 

Az ápoló törlőkendők hatékonyan használhatók a pelenkás terület tisztántartására, előnyük, hogy vízmentesek, csírásodásra kevéssé hajlamosak, ezért konzerválószert sem tartalmaznak. A vékony védőfilm, amely a tisztítás után a bőrön marad, a további ápolást feleslegessé teszi. A túl vastag rétegben felvitt babaolaj, illetve krém használata hőpangáshoz vezet. A hintőpor összecsapzódása a fellazult hámot sebesre dörzsölheti, ezért ha feltétlenül fontos, akkor csak nagyon finom szemcséjű hintőpor használata javasolt.

A bőrápoló anyagok (tejek, krémek) tekintetében a bőrrel való összeférhetőség az elsődleges szempont. A visszazsírozó adalékok esetében előnyt élveznek bizonyos lipidek, például a jojobaolaj, aloe vera, lecitin és paraffin. A nedvességet megkötő anyagok a bőr kiszáradásának elkerülését célozzák (pl. glicerin, szorbitol, tejsav stb.) A különböző bőrtisztító és bőrápoló termékekhez használt adalékanyagok összetételéről minden esetben célszerű tájékozódnunk. Fontos követelmény, hogy ezen összetevők a terméken feltüntetésre kerüljenek, igaz, ezek elsősorban a hozzáértők számára jelentenek használható információt. (babaszoba.hu)

 

Az anyukák bőrápolása különösen a várandósság alatt igényel nagyobb gondoskodást, így főként arra térünk ki részletesebben. Ebben az időszakban főként a természetes összetevőket tartalmazó készítményeket részesítsük előnyben, hogy megóvjuk szervezetünket minden felesleges vegyszertől, illatanyagtól.

A terhesség alatt egyéntől függően az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez érdemes bőrgyógyász, kozmetikus segítségét kérnünk.

A várandósság időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez, intim mosakodáshoz használjuk megfelelő pH-értékű terméket, és folyamatosan fordítsunk gondot a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartására is.

Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok kialakulása ellen. Érdemes már a terhesség első hónapjától a megfelelő készítménnyel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

A terhesség alatti hormonális változások miatt a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat, mely általában jóindulatú, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. A nyak, hónaljak, mellbimbó területén gyakran jelennek meg bőrszínű, nyeles növedékek is, melyek bőrgyógyászaton eltávolíthatók.

Az emlőbimbó és az emlőudvar is sötétebbé válhat, a has középvonalában is kialakulhat egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak.

Ne feledjük el, hogy a pigmentációs zavarok, a túlzott pigmentáció megelőzésére a szabadban még ilyenkor, tél végén is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédő krémet, naptejet.

dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
www.allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk