Elsavasodás és következményei

 

A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban kizárólag a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem csupán az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozhatja.

Korunk rohanó életmódja számos tényezővel járul hozzá szervezetünk elsavasodásához.

  • Étrendünkben egyre kisebb arányban fordulnak elő a lúgosító hatású, friss, nyers ételek. Ráadásul, igen kevés időt szánunk az étkezésre, ami teljesen kizárja a nyugodt körülményeket és az alapos rágást.
  • Folyadékfogyasztásunk nagyrészt a kívánatos mennyiség alatt marad, a minőségről nem is beszélve, hiszen az édes, szénsavas üdítők önmagunkban is savasítanak.
  • A mindennapos stressz mellett a környezeti mérgek, vegyszerek és gyógyszerek ugyancsak fokozzák az elsavasodást, amihez a kapkodó, elégtelen légzés is hozzájárul.

Amennyiben semmit sem teszünk ezek ellensúlyozására, testünk kellemetlen – főleg emésztőrendszeri – tünetek formájában jelzi a túlzott mértékű savasságot, melynek következménye reflux vagy gyomorfekély is lehet.

A has felső-középső részén jelentkező fájdalmat elsősorban a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját ért károsodás idézheti elő. Amikor a nyelőcső alsó záróizma nem zár tökéletesen, akkor a savas gyomortartalom visszajuthat a gyomorból a nyelőcsőbe, ami normálisan csak a semleges vegyhatást tűri, így károsodást szenved, aminek súlyos formája a fekélyes elváltozás.

A reflux-betegeknek gyakran, de keveset kell ennie, hogy elkerüljék a túltelített gyomorból a visszacsorgást. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad egyszerre sok folyadékot fogyasztani. Súlyosabb esetben az epés béltartalom visszacsorog a gyomorba, sőt a szájba is visszajuthat. Ilyenkor a savcsökkentő gyógyszereket a bél mozgását serkentő szerekkel kell kombinálni.

Kevesen tudják, hogy a reflux pszichés hatásra (stressz) is létrejöhet, vagy súlyosbodhat. A kiegyensúlyozott életvitel, egyenletes ritmusú táplálkozás mellett a hasizom erősítése ugyancsak javít a panaszokon, ugyanakkor számos sportág ellenjavallt a refluxosoknak.

 

A gyomorban a hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás a gyomornyálkahártya sérülését, gyulladását válthatja ki, melynek következménye gyomorfekély lehet. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

A fekélybetegségek főbb kiváltó okai:

  • savanyú, túl fűszeres, forró ételek-italok;
  • gyomorsav túltengéssel járó állapotok;
  • nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, fájdalomcsillapítók tartós szedése;
  • Helicobacter pylori nevű baktérium.

A fekélyek és a reflux betegség kezelésének alapköve tehát a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő ehhez a károsító anyagok kerülése, a lúgosító táplálkozás sok friss zöldséggel, gyümölccsel. Emellett javasolt mellőzni az alkoholt, kávét, csokoládét, édességeket, sőt, még a dohányzást is. Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendők, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása általában 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Műtéti megoldás csak akkor jöhet szóba, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát. Egyéb esetekben az életmódbeli és dietetikai változtatásoké az elsőbbség.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk