Védd az agyad!

Európában – a szívbetegségek és a rák után – a stroke a vezető halálok. Évente kb. 1,4 millió ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. A számítások szerint, a következő órában 225 ember fog stroke-ot kapni, közülük 75 javul, 75 tartós rokkantsággal fog élni, 75 pedig egy éven belül meghal.

 

 

Magyarországon évente 18000-en halnak meg szélütésben, ami a férfiakat átlagosan 5 esztendővel hamarabb éri utol, mint a nőket. Mindkét nemnél, idősebb korban kisebb a halálozási arány, gyakoribb viszont a rokkantság.

Becsült adatok szerint jelenleg mintegy 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él közöttünk, akiknek negyede 60 évesnél fiatalabb. A kelet- és közép-európai országokban gyakoribb a stroke, mint Nyugaton, ezért nagyobb figyelmet is kell fordítanunk a megelőzésre, a rizikótényezők – pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly, magas vérnyomás, stressz – mérséklésére, gyógyítására.

A szélütés hirtelen alakul ki, és súlyos következményekkel járhat. Fontos, hogy a beteg, vagy hozzátartozói időben felismerjék a stroke figyelmeztető jeleit.

Kérjék meg a beteget, hogy mosolyogjon, mondjon összefüggően egy mondatot, emelje fel mindkét kezét, öltse ki a nyelvét! Ha a nyelv valamelyik oldalra ferdül, vagy beszédzavar, látászavar, ernyedt, zsibbadt arc-fél, féloldali végtaggyengeség, bénulás jelentkezik, rögtön hívjanak mentőt, hogy a beteg azonnal stroke-központba kerüljön a szakszerű ellátás érdekében.

Dr. Csiba László
egyetemi tanár, a Magyar Stroke Társaság elnöke
Info: www.stroketars.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk