Álmodj normális vérnyomást!

 

Rohanó országban élünk, ez Magyarország, a „Rohanország"! A felnőttek több mint fele magas vérnyomású, de erről a betegek legalább felének fogalma sincs. A betegek feléről nem tudnak, az ismertek felét kezelik gyógyszerrel is, de csak a kezeltek felének állították be pontosan a vérnyomását. Ezek bizony igen rossz adatok! Kérdés: vajon tudunk-e ezen változtatni?

Rohanországban az bizonyos, hogy Európa nyugati feléhez képest a férfiak várhatóan 7, a nők 5 évvel élnek rövidebb ideig. 1920-ban 41% volt a valószínűsége, hogy egy 35 éves férfi már 65 éves kora előtt meghaljon, az 50-es években már „csak” 21%-uk halt meg idejekorán, míg a századvégre – 39%-os adattal – ismét „feltornáztuk magunkat” a 80 évvel korábbi szintre.

Mit is jelent ez? Rohanország megszabadul a legértékesebb fiatal-középkorú népességétől! Megszabadul például a fejlesztéseket kiagyaló mérnököktől, a fiatalokat oktató tanáremberektől, sok szülő nem nevelheti fel gyermekét, mert fiatalon megrokkan, vagy meghal.

Ha Rohanországban a felnőttek 55%-a magas vérnyomás beteg (140/90 Hgmm határérték felett), logikus a kérdés: milyen esélyünk van a hypertonia elkerülésére? A magas vérnyomás betegségnek számos hajlamosító tényezője van, ezeket mindenki felismerheti, sőt „gyógyíthatja” is saját magán. Mik is ezek?

  • Manapság felgyorsult tempóban élünk, „rohanunk”, de ez nem jelent szaladgálást a szó valódi értelmében. Lelkileg nyomás alatt élünk: meg kell felelnünk munkahelyünkön a főnökeinknek, otthon a családunknak. Túlmunkát vállalunk, nem marad időnk regenerálódni, felfrissülni. Emlékezzünk csak: „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás…” kellene, de szórakozás egyáltalán nincs, a pihenésre fordított idő is túl kevés, a többi idő pedig mind munkával telik el.
  • Mit jelen a túlzott sófogyasztás? Azt, amikor valaki az ételt megkóstolása előtt már meg is sózta. A tennivaló nem egyéb, mint a sózás mellőzése, hiszen főzéskor, vagy a boltban kapható késztermékekkel (kenyér, felvágott, konzerv stb.) amúgy is fölös mennyiségű sót veszünk magunkhoz.
  • Gurul az ország! A megmérettetéshez elegendő egy centiméterszalag. Ha a haskörfogat eléri nőknél a 80, férfiaknál a 94 cm-t, akkor már rég fogyókúráznunk kéne. Tápanyagtáblázat segítségével az addig megszokottnál kevesebb kalóriát kell enni, de az étkezések száma legyen napi 5-6 alkalom.
  • „Piál a Föld…” Aki naponta megiszik egy pohár bort, az még nem alkoholista! Ám a férfiak pohara nem lehet nagyobb, mint 2dl, a nőké pedig csak 1dl. Mi tagadás, az alkohol az emberi kultúra része, de fogyasztása csak ebben a dózisban hasznos, felette már mérgező.
  • Fizikai aktivitás? Naponta 25-30 perc gyors sétára lenne szükség, de kinek van erre ideje? Ehelyett megteszi, ha egy megállóval előbb szállunk le a buszról, vagy lift nélkül gyűrünk le 2 emeletet – a lényeg, hogy szívverésünk (pulzus) percenként elérje a 180 mínusz életkor értéket (pl. 50 évesen ez 130-at jelent).

Álomországban az emberek nem ismerik a magas vérnyomást. Békében, egészségben élnek, mértékkel esznek, és a felesleget le is mozogják. Nincsenek ott tizenéves árvák sem, akiknek szüleit a hypertonia szövődményei vitték volna el. Alszom a metrón, miközben utazom haza. Alszom, és mindenkinek normális vérnyomást álmodok.

Dr. Nagy Viktor, belgyógyász, kardiológus szakorvos

 

Szerzőnk Álmodj normális vérnyomást című könyve megrendelhető a SpringMed Kiadónál: www.springmed.hu,
tel.: 06/1-279-0527.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk