Ízület
és lélek

A felnőtt népesség döntő többsége élete során találkozik valamilyen típusú mozgásszervi betegséggel. Egyes becslések szerint, a lakosság 4-5%-a – tehát közel félmillió ember – szenved például jelen pillanatban is deréktáji fájdalomtól. Beszélhetünk ugyan a megelőzés és kezelés módjairól is, de hibát követnénk el, ha szót sem ejtenénk a testi panaszok lelki hátteréről.

Praxisomban a korábbi konzervatív szemléletű gyógyítást az évek folyamán egyre inkább felváltotta a holisztikus szemlélet. Először a természetes szereket, majd a szellem és a lélek erejét is sikerrel alkalmaztam mindazon betegeknél, akik nyitottak ebben az irányban. Fontos, hogy a beteg kibeszélhesse magát, ez már jó kiindulás a gyógyulás felé vezető úton.

Manapság az általános válság kapcsán – tapasztalatom szerint – ugrásszerűen megemelkedett a derékfájósok száma, óriási a lelki és anyagi teher az embereken. Ennek ellenére, kevesen hajlandóak tenni valamit a gyógyulásukért, jellemzően kívülről várjuk a segítséget. Sokak számára az egyetlen elképzelhető megoldás az, ha bekapnak egy-két fájdalomcsillapítót, esetleg az orvoshoz is csak a receptért mennek, s azonnali gyógyulást várnak. Akit intenzív, erős fájdalom gyötör, annak természetesen ajánlott a fájdalomcsillapítás, de csak addig, amíg átvészeli a legnehezebb időszakot. A tartós gyógyszerszedés semmiképpen nem tesz jót az egészségnek.

Előfordul, hogy az orvos által javasolt fekvést, pihenést sem tartják be a betegek, hanem munka mellett szeretnének, illetve kénytelenek felépülni. Ilyenkor kompromisszumokra van szükség, hiszen orvosilag akár több hetes pihenés is indokolt lenne, azonban ezt a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, mert kockáztatnák a munkahelyüket. Ha nehezen is, de meg kell találni az egyensúlyt a külső szorítás és a belső béke, a gyógyulás között.

A probléma felismerése már fél siker! Van, aki nem hiszi el, vagy nem veszi komolyan, hogy a betegség a lélek jelzése. Általános tapasztalat, hogy ha a finomabb jelekből nem értünk, mozgásszervi betegségek terén eljuthatunk akár a porckorong-sérvig is. Aki viszont rendszeresen foglalkozik magával, kielégítően mozog, pihen, egészségesen táplálkozik és a lelki életére is figyelmet fordít, tünetmentesen is megélhet egy mozgásszervi problémát, akár elferdült, kopásos gerinccel is.

Amikor megbillen az egyensúly az életünkben, ugyanez az alaphelyzet fájdalmat, korlátozott mozgást okozhat. Tehát egy fizikai elváltozás a lelkileg, szellemileg egészséges, kiegyensúlyozott embernél nem jelentkezik feltétlenül tünettel, míg másnál esetleg komoly problémát, fájdalmat okoz.

Az alapvető probléma tisztázása az első és megkerülhetetlen lépés. A szembenézés mindig fájdalmas és kockázatos, hiszen ha felismerjük, hogy túl sok nehézséget okoz nekünk egy helyzet, esetleg ki is léphetünk belőle – vagyis vége a „szőnyeg alá söprés” nyugalmának.

Ugyanilyen alapvetés, hogy a mozgásrendszert mozgással lehet gyógyítani, ebben persze kivételt jelentenek például a gyulladásos és a baleseti traumán átesett betegek, akiknek átmenetileg éppen a pihentetés javasolt. Az esetek nagy részében azonban rendszeres, legalább napi fél óra mozgásnak a testre és a lélekre is jótékony hatása van. Ennek pedig nem csak az ún. öröm-hormon termelődése az oka, hanem a sport hosszútávon növeli az önbizalmat, erősíti a megküzdési stratégiákat és a szó minden értelmében javítja a belső tartást.

Mozgásszervi problémák esetén ideális sport lehet például a kerékpározás és az úszás, de mielőtt életmódot váltanánk, konzultáljunk ortopéd orvossal a sérülések és a túlterhelés kivédése érdekében.

Aki változtat az életén, lelkileg, szellemileg és fizikailag, akár egy jelentősebb állapotromlást is megélhet tartós tünetmentességgel.

Dr. Dobos Márta, ortopéd szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk