Ízületvédelem testmozgással

 

Egy bizonyos kor felett – ez leginkább 40 év – igen sokan közelről megismerkednek a térdfájdalom érzésével. A legújabb amerikai kutatások szerint, az ún. osteoarthritis kockázatát erősen csökkenthetjük rendszeres, mértékletes sporttal.

Míg a fiataloknál leginkább a sportolás közben szerzett sérülés vagy a nyálkatömlő gyulladása eredményezi a térdfájdalmat, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, elhasználódása, azaz a korai osteoarthritis. Ez a probléma annyira gyakori, hogy Amerikában például a 25 éven felüli lakosságból becslések szerint 27 millió embert érint. Az osteoarthritis az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. A porc ugyanis „kipárnázza” a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul bővelkedik a fájdalmat is érző idegvégződésekben. Bár előbb-utóbb mindenki szembesülhet az osteoathritissel, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek.

Amennyiben fájdalmat és merevséget tapasztalunk az éjszakai nyugalom után reggel felkeléskor, vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

A baj megelőzhető

Az osteoarthritis szempontjából veszélyeztetett személyek az edzésükben véghezvitt egyszerű változtatásokkal megelőzhetik a panaszok megjelenését – ez áll a Radiological Society of North America jelentésében. A kutatások szerint, a magas intenzitású mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órán keresztül végezzük. Ezzel ellentétben viszont, a térdet kímélő könnyebb mozgás megelőzheti a probléma kialakulását.

Egy felmérésben 164, 45-55 év közötti személyt vizsgáltak meg, majd három csoportba osztották őket, a szerint, hogy milyen intenzitású mozgást végeznek. Egy speciálisan összeállított kérdőív segítségével határozták meg, ki tartozik az egyáltalán nem mozgó csoportba, kik végeznek közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést, illetve kik azok, akik intenzíven edzenek.

Ugyanígy elemezték a térdet igénybe vevő mozgásfajtákat is. Az ezek után elvégzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve az egyáltalán nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Éppen ezért ez a tényező valószínűsíthetően megnöveli az osteoarthritis kockázatát.

Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan, nem csak sporthoz kötődő, hétköznapi mozgásformát is, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a következők:

  • naponta legalább 10 emeletnyi lépcsőzés;
  • nehéz súlyok emelgetése, cipelése;
  • gyakori vagy hosszas guggolás;
  • napi minimum 30 perces térdelés.

Jelentősen csökkenthetjük az osteoarthritis rizikóját, ha nem terheljük felesleges kilókkal lábainkat, azaz figyelünk a testsúlyunkra, illetve tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból lényegesen kedvezőbb választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz és futás.

Senkit nem akarunk azonban elijeszteni! Sportolni ugyanis mindenképpen és minden korban szükséges, hiszen a tv előtt fotelben ücsörögve, mozgásszegénységen élve többet ártunk, mint használunk ízületeinknek.

dr. Bányai Tamás
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

 
Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk