Kedves Olvasó!

Wellness – Fitness – Selfness!?
Immár hozzánk is feltartóztathatatlanul begyűrűztek a „nyugati életmód” eme nélkülözhetetlennek ítélt kellékei. Kérdés: mit kezdjünk velük?

Helyezkedhetünk például, mereven elutasító álláspontra, mondván: nekünk ehhez semmi közünk! Nekünk jó úgy, ahogy van. Semmiféle haszontalanságot! Mi csak dolgozni szeretünk, meg a maradék időben enni és aludni. Kikapcsolódásnak, művelődésnek meg ott a tv. Mi kéne még?

 

Igen ám, de a filmeket nézve, feltűnhet, hogy kortársaink ott Nyugaton 40-60-80 évesen nem úgy néznek ki, mint mi itt. Valahogy kevésbé gyűröttek, elgyötörtek, kiégettek. Na persze, azok aztán tudnak élni! Hogy nem szégyellnek még 70 évesen is világos, pasztell göncöket magukra húzni? Ugyan mit keresnek ennyi idősen a parkban, melegítőben és meg sportcipőben, mintha épp becsöngettek volna a tornaórára? Ahelyett, hogy otthon savanyodnának, mint mi, akiknek nincs ideje erre (sem). Nem átallnak hangosan nevetgélni, trécselni, ismerkedni – az ő korukban? Bezzeg, mi komolyak vagyunk, ahogy illik.

Apropó, mikor nevetett utoljára teljes szívéből, Kedves Olvasó? Teszi ezt minden nap? Ja, nincs, aki nevettesse? Mi lenne, ha mostantól saját maga gondoskodna erről? Figyelné, minek lehet örülni, hol, hogyan lehet jó érzéseket, kellemes pillanatokat „begyűjteni”. Nem másoktól várná a kényeztetést, hanem saját magának megadná, amire csak lehetősége nyílik, sőt még annál is többet – bárhol, bármikor.

Ne gondoljon nagy dolgokra! Ne készítsen hosszú listát arról, mi minden hiányzik a tényleges jól-létéhez, például gazdagság, fiatalság, nagyobb, s lehetőleg tengerparti ház, szerelmetesebb társ stb. – ez esetben a hiányra koncentrálna, arra, ami nincs. Vegye inkább sorra mindazt, amije van, s ezek körét gazdagítsa minden áldott nap valamilyen aprósággal, amiben öröme telik. Nem a napi jutalom-sütire gondolok, mert az nem vezetne jóra, ha naponta új dolgokat venne magának, a pénze fogyna el.

Na, itt kéne előkapni az ötleteket, amiket „ezek a nyugatiak” jól csinálnak, amitől olyanok, mintha élnének. Nézzük, mit tudnánk hasznosítani ebből a wellness, fitness, selfness maszlagból!

A wellness, a testi-lelki egyensúly, annak helyreállítása sok feladatot ad, ehhez kénytelenek vagyunk naponta időt szánni magunkra. Testi szinten itt kerül a képbe a fitness, amely a test építését és karbantartását szolgálja, és semmilyen életkorban nem egyenlő a napi bevásárlással és mosogatással, hiszen egy 80 éves berozsdásodott derékon is a célzott mozgatás, aktív „fitness edzés” segít.

A mérleg másik oldalán, a lelki egyensúlyt támogatják az ún. selfness tevékenységek, melyek önzés helyett szebben hangzanak önmagunkra koncentrálás formájában, ide tartozik minden, ami a lelket dédelgeti, kisimítja, nyugtatja és életörömmel, energiával tölti fel – ennek forrása annyiféle, ahányan vagyunk.

Lakásunkat „wellness központként” felfogva, a konyhában kezdődik a méregtelenítő kúra, kiporciózva az aznapi 2-3 liter víz, a meleg gyógynövénytea, vitaminok, gyümölcsök és szerény adag ételünk. A szállodai jacuzzi helyett, mi masszírozzuk meg nyakunkat, vállunkat és lábainkat a kádban vagy a zuhany alatt. Ha tévézünk, azt – ülve vagy állva – de mozgás közben tegyük! Szobánk tökéletes „kondi terem”, a bútorok a segítőink hajlongáshoz, lábemeléshez, helyben járáshoz – a monoton gyakorlatok tökéletesen megférnek bármely tv-sorozattal, s észre sem vesszük, hogy közben életben tartjuk izmainkat.

Kényelmes gimnasztika, „streching”, vagy jóga helyszín az ágyunk, közben zenét hallgathatunk vagy akár énekelhetünk is. Ezzel kezdhetjük és zárhatjuk a napot. A cél nem az elfáradás, megizzadás, inkább a relaxáció, mellyel keretet adhatunk napjainknak.

Ne feledjünk wellness programunkba iktatni kiadós sétákat, friss levegő-szippantást, napsütést és madárfüttyöt!

a Paramedica

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk