Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2011 február – március
Aktuális
Wellness – Fitness – Selfness!? Immár hozzánk is feltartóztathatatlanul begyűrűztek a „nyugati életmód” eme nélkülözhetetlennek ítélt kellékei. Kérdés: mit kezdjünk velük?
a Paramedica
Tanfolyamom célja, hogy a tradicionális orvoslási módszerek kiegészülhessenek egy alternatív, természetes módszereket alkalmazó holisztikus bajmegállapító és terápiás rendszerrel. Műszeres mérésekkel, vizuális diagnosztikával és manuális vizsgálattal alátámasztott skalpdiagnosztikai módszereimet, több ezer ember vizsgálata során szerzett tapasztalataimat adom át hallgatóimnak.
Kis Éva
Hazánkban a várható életkor 10 évvel marad el a nyugati átlagtól. A WHO felmérése szerint, Magyarország Európa egyik legegészségtelenebb országa. Óránként 7 ember hal meg az elhízás okozta betegségekben. Mindez igen sokkolóan hangzik, tehát mielőbb tennünk kell ez ellen. A kérdés csak az, hogy mit?
Dr. Babai László
Saját környezetében mindenki tapasztalhatja, hogy egyre több családban vannak nehezen kezelhető a szülők, a testvérek és a közösségek – óvoda, iskola stb. – számára nehézséget jelentő gyerekek, akik felnőve kérdéses, hogy hogyan találják meg helyüket az életben, a munkahelyen, a társadalomban. El tudják-e végezni az iskolát? Találnak-e munkát, megélhetést? Tudnak-e majd családot alapítani, és szüleik, illetve a társadalom segítsége nélkül teljes értékű életet élni?
Mióta ember él a Földön, a természetből eredő, elsősorban növényi készítményekkel gyógyítja magát. Sok ezer év tapasztalataiból alakult ki az a gyakorlat, melyet elsősorban a füvesasszonyok, törzsi varázslók, sámánok, táltosok, papok és a családanyák alkalmaztak, s adták át a tudásukat generációról generációra.
Dietetika
Szeretnék sokáig élni. Azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül, sőt a bioboltok forgalmát nézve, szerintem egyre többen vagyunk. Ez egyeseket persze egyre jobban aggaszt, mert még ha leszámítjuk azokat a komolytalan versenyzőket, akik a tüdejüket szétdohányozva, vagy 50 kilogramm súlyfelesleggel pihegik, hogy igen, ők is szeretnének 100 évig élni, még akkor is túl sokan maradnak, akiknek ez egyre jobban sikerül.
Szendi Gábor
Új módszer a fogyókúrák káros hatásainak csökkentésére
és eredményességük fokozására

Felmérések szerint, a túlsúly akár 7 évvel is megrövidítheti az életet, ezért a testsúly csökkentése elsődleges célnak tűnik. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyókúra sokszor a halálozási arányokat is megnövelheti!
Varga Gábor
Végül is nem vagy beteg! Laborleleted is „majdnem” jó! Mégis valami nincs rendben… De mi? Nincs időd, hogy észre vedd szervezeted jelzéseit, hogy egyre nehezebben birkózik meg a felhalmozódott mérgekkel? Kérlek, jelöld meg a felsorolt panaszok közül azt, ami Rád is igaz!
Minden világvallás javasolja, hogy – évente meghatározott időben – adjuk meg testünknek és lelkünknek lehetőséget, hogy megszabadulhasson az év vagy évek során felgyülemlett mérgektől. A védikus bölcsek már évezredekkel ezelőtt kijelentették, hogy elébb a méregtelenítés, utána a gyógyítás!
Béky László
Mozgásterápia
Egy bizonyos kor felett – ez leginkább 40 év – igen sokan közelről megismerkednek a térdfájdalom érzésével. A legújabb amerikai kutatások szerint, az ún. osteoarthritis kockázatát erősen csökkenthetjük rendszeres, mértékletes sporttal.
dr. Bányai Tamás
A felnőtt népesség döntő többsége élete során találkozik valamilyen típusú mozgásszervi betegséggel. Egyes becslések szerint, a lakosság 4-5%-a – tehát közel félmillió ember – szenved például jelen pillanatban is deréktáji fájdalomtól. Beszélhetünk ugyan a megelőzés és kezelés módjairól is, de hibát követnénk el, ha szót sem ejtenénk a testi panaszok lelki hátteréről.
Dr. Dobos Márta
Prevenció és terápia
Minden történelmi korban a „teremtés koronáinak” rendíthetetlenül erősnek, egészségesnek és teherbírónak kellett lennie (vagy látszania), ezért ők maguk is az utolsó pillanatig leplezték, ha ez épp nem volt így. Talán emiatt, a férfiak egészsége még manapság sem kapja meg az őt megillető figyelmet, gondoskodást.
Az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium kampányában a nők figyelmét igyekszik felhívni a férfiakat veszélyeztető kockázati tényezőkre, mivel adataik szerint ők azok, akik a legtöbbet tehetik az erősebbik nem egészségéért.
Dr. Marton Anna
A téli időszak két leggyakoribb betegsége a „megfázás” és az influenza. A tünetek sok esetben hasonlóak, éppen ezért nehéz meghatároznunk, mely esetekben válasszuk a mézes teát, s mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.
Laboratóriumi kutatásaim során ismerkedtem meg a mikrobiális cellulózzal, ezt később elsődleges azaz primbiotikumnak neveztem el. Akkoriban még csak arról volt tudomásom, hogy a belőle készült gél ehető és egyedülállóan magas vízmegkötő tulajdonságú. Azért figyeltem fel erre a tényre, mert kutatói pályafutásom folyamán az élő sejtek által kötött vízzel foglalkoztam.
Dr. Hummel Zoltán PhD.
A télvégi időszakban a vitaminok és étrend-kiegészítők szedésén túl, érdemes figyelmet szentelnünk a probiotikumok fogyasztására is. A hasznos baktériumok ugyanis nemcsak immunrendszerünket stabilizálják, de segítenek az esetleges antibiotikus kezelés következményeinek elhárításában, sőt akár bőrproblémáink vagy rossz leheletünk megszüntetésében is.
A téli, kora tavaszi időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordulunk orvoshoz, a tünetek enyhítésére a recept nélkül kapható gyógyszereket, gyógyteákat hívjuk segítségül. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.
dr. Potecz Györgyi
Az állatokéval ellentétben, a mi szervezetünk nem képes a C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel tudjuk szervezetünkbe juttatni. De mennyire van belőle valójában szükségünk?
Népbetegségek
Rohanó országban élünk, ez Magyarország, a „Rohanország"! A felnőttek több mint fele magas vérnyomású, de erről a betegek legalább felének fogalma sincs. A betegek feléről nem tudnak, az ismertek felét kezelik gyógyszerrel is, de csak a kezeltek felének állították be pontosan a vérnyomását. Ezek bizony igen rossz adatok! Kérdés: vajon tudunk-e ezen változtatni?
Dr. Nagy Viktor
Európában – a szívbetegségek és a rák után – a stroke a vezető halálok. Évente kb. 1,4 millió ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. A számítások szerint, a következő órában 225 ember fog stroke-ot kapni, közülük 75 javul, 75 tartós rokkantsággal fog élni, 75 pedig egy éven belül meghal.
Dr. Csiba László
Sokan úgy gondolják, természetes, hogy a kor előrehaladtával romlik a memóriájuk, nehezebben koncentrálnak. Van azonban egy pont, ahol mindannyian megálljt parancsolnánk az elfelejtett neveknek, gondolatoknak.
Dr. Farkas Orsolya
A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban kizárólag a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem csupán az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozhatja.
Átfogó felmérések szerint, az emberek mintegy ötöde szenved leglább időszakosan a refluxbetegség (rövidítve: GORB, GORD, GERD) tüneteitől, ám jelentős részük emiatt soha nem fordul orvoshoz. Még egészségeseknél is előfordulhat – és elő is fordul – a gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe a hasüregi nyomás fokozódásakor, mindez akkor kóros, ha rendszeresen előfordul, és panaszt is okoz.
Dr. Rosztóczy András
Hogyan működünk?
Manapság már köztudott, hogy a tartós stressz hatására a sejtek gyorsabban öregednek. A folyamat azonban gátolható: nemrég először sikerült bizonyítani, hogy az életmódváltás jótékony hatása a sejtek, sőt a gének szintjén is tetten érhető.
A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, hiánya súlyos testi, lelki és mentális zavarokat eredményez. Mivel szervezetünk nem képes jódot termelni, ezért azt táplálékainkból, ivóvizünkből kell pótolni, azonban hazánk területe nagyrészt jódhiányos.
Alternatív módszerek
A téli időszak kalóriadús táplálékai az átlagosnál több salakot képeznek szervezetünkben, jobban leterhelték immunrendszerünket, ezért érdemes idejében elkezdenünk a méregtelenítést. Aromaterápiával kellemes körülmények között, és eredményesen hozhatjuk magunkat újra „formába”.
Gillich István
A téli hónapokban sok panaszt okoztak a felső légúti megbetegedések. Hogyan csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket a gyógynövények segítségével?
Prof. Dr. Kéry Ágnes
Örökre megváltozott Greensburg (Kansas, USA) lakóinak élete 2007-ben, amikor egy tornádó a városka közel 90%-át lerombolta. Úgy döntöttek, az újjáépítés során – környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve – a romok helyére zöld várost emelnek.
Fogászat
Fogaink egészségének megőrzésére egyáltalán nem kell vagyonokat költenünk, ám utólagos javításukra, pótlásukra annál inkább. A magyar lakosság többsége azonban, mégsem mossa fogait rendszeresen, illetve a fogmosások átlagos időtartama nem éri el még minimum felét sem. Pedig némi odafigyeléssel, akár egy családi nyaralás összege is megspórolható az éves fogászati ellátáson.
Dr. Csillag Zsolt
Már régóta közismert a fogak és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát.
dr. Benkő Krisztina
Bőrgyógyászat
A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik az anyai szervezetben, melyek a magzat egészséges fejlődését szolgálják. A várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások jelentős hatással vannak a bőrre, így a szokásostól eltérő ápolást igényelnek. Ugyanez mondható el a csecsemők és kisgyermekek bőrének gondozásáról, főként a hosszú és napfényben szegény téli időszak után.
dr. Vincze Ildikó
A nőknek nemcsak a várandósság idején, hanem a későbbiekben, főként a klimaxot követő, hormonszegényebb időszakban is fokozottan ügyelniük kell az intim higiéniára.
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!