Oxigén,
az élet őseleme

Testünk 70 billió sejtjéből egy sem képes oxigén nélkül fennmaradni. Agysejtjeink már 4 perc múlva elhalnak, ha megszűnik a folyamatos oxigénellátás. A szervezet öregedési folyamata, egyes betegségek, illetve a stresszes állapot egyaránt rontják az oxigénfelvétel hatékonyságát, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan kerülhetjük el mindezt?

Egy felnőtt ember egyszerre kb. fél liter levegőt vesz magához, percenként átlag 18-szor. Terhelés esetén ez fokozódik, alvás közben pedig csökken. Tehát a képlet: mozgáshiány = oxigénhiány. A stressz fokozza a sejtek oxigén-felhasználását. Tehát: mozgáshiány + stressz = fokozott oxigénhiány.

Az emberi szervezetnek nincs lehetősége az oxigén tárolására, ezért folyamatos utánpótlásra van szüksége. Az oxigénhiány kialakulásának lehetséges okai: túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes gyógyszerek, drogok fogyasztása, ipari környezetszennyezés, továbbá pszichés terhelés, félelem, sikertelenség, szorongás és stressz. Az életkor is kockázati tényező, ugyanis a vér oxigéntartalma 30-tól 50 éves korig kb. 30%-kal csökken, az oxigénhiány viszont gyorsítja az öregedést, csökkenti a sejtszintű anyagcserét, s ezzel az életerőt.

A szabad levegőn végzett rendszeres testmozgás és légző-gyakorlatok mellett az orvosok ma is gyógyszereket írnak fel oxigénhiány esetén, amik a szívet túlzott teljesítményre sarkallják. Kedvezőbb megoldást kínál az oxigénterápia, melynek formái – a teljesség igénye nélkül – röviden a következők:

  • Regelsberger-féle oxigénterápia során az oxigéngázt a vénába injekciózzák. Vértisztító hatását többek között az agyi-, szív- és perifériás keringési betegségek minden típusánál, allergiás és légúti panaszok esetén hasznosítják.
  • Oxigén-ionizációs terápia – Az ionokkal dúsított levegő belégzését főként szív-érrendszeri, valamint daganatos betegségek esetén alkalmazzák, amikor a csökkent oxigén-ellátás rontja az immunrendszer működését, és fokozza az infarktus, szívroham, és daganatoknál az áttétképződés kockázatát.
  • Ózonterápia – Az ózon erős fertőtlenítő, vírus-, baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását már az I. világháborúban is használták. Manapság injekció, ózonnal dúsított sajátvér-kezelés, ózon-oxigén keverékkel végzett elgázosítás, beöntés, ózonvízzel történő öblögetés formájában alkalmazzák. Az ózonterápia a keringési betegségek leghatékonyabb gyógymódja, de egyéb panaszok esetén is használják.
  • Az oxigénnel dúsított víz elfogyasztása után már 5 perccel mérhetően növekszik a vénás vér oxigén-tartalma. Aktiválja az immunrendszert, emellett méregteleníti a szervezetet. Alkalmazási területei: fejfájás, migrén, szív-, és keringési problémák, daganatok elő- és utógondozása, sebek, fekélyek kezelése, fáradékonyság, szellemi-fizikai teljesítményfokozás.

Oxigénterápiák alkalmazása esetén gondoskodjunk a szervezet megfelelő antioxidáns vitamin és ásványi anyag ellátásáról!

A témáról bővebben olvashat Paul Mohl: Oxigénterápiák c. könyvében, amely a Z-Press Kiadó gondozásában jelent meg (www.z-press.hu). Tel.: 46/532-080.

Oxigén ásványi segítséggel

Talán meglepően hangzik, de a kirándulásokon és légző gyakorlatokon túl, ásványaink is hozzájárulhatnak sejtjeink jobb oxigénellátásához. Hívjunk ehhez segítségül három követ!

A botswanai achát, amely nemcsak szürkés-barnás sávozottságának szépségével nyűgöz le, de akár a dohányzásról leszokni, vagy a sejtszintű oxigénfelvételt előmozdítani kívánók is hittel fordulhatnak hozzá. Kerekded marokköveik mindegyike egyedi, nehéz tehát választani közülük.

Az ametrin, a sárga citrin, és a lila ametiszt sejtelmes keveréke, amely egyrészt összekapcsolja világunkat a magasabb rendű tudattal, másrészt regenerál, oxigénnel tölt fel, megszabadít a stresszes gondolatoktól.

A pirit – az egyik leggyakoribb ércásvány – jellegzetes kocka kristályformája és aranysárga színe biztosan jól ismert az ásványbarátok körében. Nemcsak növelheti a szellemi kapacitást, de a vér oxigénellátására is kedvezően hathat. Általa közelebb kerülhetünk a tartós egészség ideáljához!

Mándoki László
geológus
www.csigabolt.hu

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk