A nő ezer arca

 

Linda Franklin angol pszichológusnő – Karl Jung munkásságából merítve – a női lélek sokféleségét, a számtalan személyiségjegy alapján négy alaptípusba sorolta be, melyeket amazonnak, madonnának, kurtizánnak és anyának nevezett el. Természetesen egy pillanatra se higgyük azt, hogy ezek az alaptípusok tiszta formájukban léteznek, hiszen minden ember (nő) egyedi és egyszeri. Lássuk, milyen tulajdonságokkal bír például egy amazon!

Röviden összefoglalva:

  • Az amazon nő erősen összpontosított, törekvő, céltudatos, magabiztos és önálló.
  • Az anya gondoskodó típus, akit a másokhoz fűződő kötöttségei éltetnek.
  • kurtizánnak elsősorban személyes viszonya van a férfival intellektuális, érzelmi és szexuális téren.
  • madonna normákat, értékeket és ideákat közvetít. Olyan tulajdonságai vannak, mint a türelem, hallgatás, hűség és titokzatosság.
 
 

Minden nőben megtalálható mind a négy nőtípus, csak nem egyenlő arányban. Az igazán nőies nő tudja, mikor, kivel, milyen helyzetben, melyik oldalát jobb előtérbe helyeznie.

A modern amazon nő látványos és dinamikus módon lép színre. Értelmes, felelősséget érez önmagáért és a világért. Önellátó, és büszke is függetlenségére. Összefogott gondolkodásmódot fejlesztett ki, és megtanulta, hogyan kell a célokat kitűzni és elérni. Erős, tehetséges, hatékony, képes másokat támogatni, gyakorlatias, telve bölcsességgel. Két lábon áll a földön, sikeres és megbízható. Büszke iszonyatos munkabírására, egész nap dolgozik, de este vacsorát főz, ő a szupernő. Elviseli az élet csapásait, és nemcsak a felszínen marad, de megerősödve kerül ki belőlük. Vasfegyelme van, jól szervezi a maga és mások dolgait. Jól teljesít, nem potyázza el idejét asztalnál és ágyban. Típusa a társadalomban egyre inkább előretör, számuk a vezető posztokon is növekszik. Tudja, ha sikeres akar lenni, sokkal többet kell produkálnia, mint egy férfinek. Ha ezt már nem bírja, retteg, hogy mindennek vége. Az amazon annak a férfinek vonzó partner, akinek van önbizalma, számára egy ilyen nő kihívást jelent. Házasság esetén a férfi tudja, hogy életét a nő jól szervezi és menedzseli, idejét így szabadon felhasználhatja más dolgokra. Sajnos sok nő belemerevedett amazon szerepébe, és ezért érzi magát sokszor nagyon kényelmetlenül.

A mai madonna elveszítette titokzatosságát, s kényszert érez, hogy megossza a férfivel legbensőbb érzéseit, hogy az „megértse” őt. Olyan kultúrában élünk, amely a férfias teljesítményt hangsúlyozza a humán, nőiesebb értékek rovására. A mai társadalom felmagasztalja a cselekvést, és lebecsüli a puszta létezést, a nő intuitív és spirituális részét. Madonna oldalunk visszaszerzését segíti a meditáció, hosszú, magányos, csöndes séták a szabadban, a tánc, sőt a művészi tevékenység is. A madonnának van ízlése és szépérzéke, jól öltözik, otthona, mint a patika és jól főz. Nem feltétlenül szép, de múzsaként vonzza a férfiakat. Vigyázat: ha a madonna nem használja kurtizán oldalát, mindjárt be is állhat apácának!

 

A jó értelemben vett kurtizán, a férfi nője. Úgy tekinti önmagát, mint egy műalkotást. Fokozza természetes szépségét, hogy minél jobban megfeleljen partnere nőideáljának. Ebbéli igyekezetében, gyakran játszik olyan szerepet, amely nincs feltétlenül összhangban személyisége egyéb oldalaival. Azok a nők, akiknek orgazmus-problémájuk van, gyakran félnek személyiségük kurtizán oldalától, megriadnak tőle, elfojtják magukban, mert megalázónak érzik, ha a férfi személyiségüknek erre a részére vágyik. Pedig ez egy jó játék! Az életben annyiszor kell szerepet játszani, miért ne próbálnák meg ezt is? És ha sikerül jó tapasztalatokat szerezni, akkor máskor már könnyebben megy…

Az anya szerepe minden nőben ösztönösen benne van. Most nemcsak a gyermekét nevelő anyáról van szó, hanem a férfiről gondoskodó, körülötte rendet tartó, kényelmét biztosító nőről. Ez az oldalunk elfogadja a férfit olyannak, amilyen, nem akarjuk megváltoztatni, feltétel nélkül szeretjük. Az anya alakja tele van védelmező, tápláló, gondoskodó tulajdonsággal. Derűs arca jelenti az otthont és biztonságot, a kényelmet és a megbocsájtó készséget – az anya testesíti meg az együttérzést és a bölcsességet.

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus,
a Magyar Szexológiai Társaság elnöke
T: 06-20/933-6669

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk