Herpesz
– itt meg ott…

 

A herpes simplex vírus egyik fajtája, a HSV-1 főként az ajkon, míg a HSV-2 inkább a nemi szerveken okoz fertőzést (előfordulhat HSV1 a nemi szerveken is). Ugyancsak a víruscsalád tagja a Varicella-zoster vírus (VZV), mely az övsömör és a bárányhimlő kórokozója. Cikkünkben a százezrek életét megkeserítő nemi szervi herpeszt ismertetjük röviden.

Mindhárom herpesz-vírus hasonlóan viselkedik: az elsődleges fertőzést követően a vírus – akár évekre is – nyugvó állapotba kerül, tünetmentesen él az idegsejtekben, majd a szervezetet ért valamilyen behatásra, a vírust féken tartó immunrendszer egyensúlya felborul, így a vírus az idegsejtek nyúlványain keresztül a bőr felszínére vándorol.

Nemi szervi herpesz esetében a fertőzés nemi érintkezéssel terjed, és egy életen át fennmarad. A bőrtüneteket az esetek kb. felében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok kísérik. Nőknél jelentős lehet a szeméremtesten és az alhasban jelentkező fájdalom, míg férfiaknál a betegség lezajlása általában kevésbé súlyos.

A továbbfertőzés elkerülésére a tünetek megszűnése után még 2 hónapig javasolt az óvszer használata, illetve az orális kontaktus mellőzése, ugyanis az ajak-herpesz is okozhat fertőzést a nemi szerveken. A betegség súlyos, de ritka szövődménye a vírusos agyhártyagyulladás, ennél gyakoribb a fájdalom miatti vizeletürítési képtelenség. A terhesség alatti herpesz veszélyezteti az újszülött egészségét, emiatt vírusellenes gyógyszer szedése szükséges. Szülés környékén jelentkező tünetek miatt császármetszésre is sor kerülhet, ugyanis az újszülött kori fertőzés szövődménye lehet vérmérgezés, máj-, tüdő-, sőt agyvelő-gyulladás is. Terhesség alatti elsődleges fertőzésnél, indokolt lehet a terhesség megszakítása a magzat agyi károsodásának veszélye miatt. A kisbaba 6 hónapos koráig ugyancsak feltétlenül kerülni kell a fertőződést!

A herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Az orvos rendszerint acyclovirt tartalmazó készítményt ír fel, de nagyon hatásosak az L-lizin tartalmú készítmények is a megfelelő dózisban (napi 4-8 g, azaz 3x4, illetve 4x4 500 mg-os kapszula). Ezek előnye, hogy az L-lizin esszenciális aminosav, ami ismert és szükséges a szervezet számára. Hatására a herpesz vírus nem tud szaporodni, így azonnal megállítja a vírus terjedését. A betegek 90%-ánál a kellemetlen tüneteket 5-10 perc alatt megszünteti, s néhánynapos kúra után a hólyagok is eltűnnek, vagy meg sem jelennek.

Dr. Prokisch József
Debreceni Egyetem, egyetemi docens,
igazságügyi szakértő

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk