Utazás a fertőzések árnyékában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint, az európai régióban az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma már meghaladja a 21.000 főt, míg a világon a WHO jelentése szerint, kb. 135.000-en betegedtek meg. Az új influenza sok országban jelen van, és enyhe lefolyású betegséget okoz, így nem vezettek be, és nem is ajánlottak utazási korlátozásokat, ám a megelőzés érdekében átnyújtunk némi információt.

Az új influenza először Mexikóban és az USA-ban jelent meg, de ma már Ausztráliában, Ázsiában és Európában is több tízezer embert betegített meg. Májusban még azt ajánlották a turistáknak, hogy kerüljék a súlyosan fertőzött területeket, mára azonban mindez értelmét veszítette, hiszen szinte minden országban megjelent a H1N1 vírus, emiatt tehát nem érdemes elhalasztani egy utazást.

A krónikus betegségben szenvedőknek, a terhes kismamáknak, a gyermekekkel utazóknak és az időseknek is érdemes ellátogatni az oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és tanácsot kérni az egészségügyi felkészülésről. Utazáshoz érdemes magunkkal vinni bárhol használható, fertőtlenítő, higiénés termékeket, esetleg maszkot, és megelőzési célra használható vírusölő szert.

Az új influenza a szezonális társaihoz hasonlóan, cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött egyének köhögése-tüsszentése fertőzött nyálcseppeket juttat a levegőbe, melyet mások beszívnak, illetve tárgyak felszínére, melyet mások megérintenek, majd kezükkel szájukhoz, orrukhoz nyúlnak. A fertőzés kézfogással is továbbadható. Terjedésének megelőzésére, köhögéskor papírzsebkendővel, vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, emellett rendszeresen kezet kell mosni.

Az új H1N1 influenza tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóan – többek között – láz, köhögés, torokfájás, nátha és orrdugulás, izomfájdalmak, fejfájás, hidegrázás és fáradtság. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt. A vírusfertőzés következményeként súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordultak. Különösen veszélyeztettek a kisgyerekek, várandósok, krónikus betegek, súlyosan elhízottak, valamint a 65 évnél idősebb, gyenge állapotban lévők. Az új járvány leginkább a 30 év alatti korosztályt érinti (75%), a betegek további 10%-a pedig 40 év alatti.

Az új influenza ellen elsősorban higiéniai intézkedésekkel, a beteg emberekkel való érintkezés kerülésével, zsúfolt helyeken maszkkal és vírusellenes szerekkel védekezhetünk. Ajánlott a gyakori - húsz percenkénti - alapos, szappanos kézmosás, a kórokozók elpusztítása, eltávolítása érdekében. Szappan és tiszta víz hiányában az alkoholtartalmú tisztítószerek és kendők is hatékonyak lehetnek.

Amennyiben valaki az utazása alatt vagy után influenzaszerű tüneteket észlel magán:

  • Maradjon otthon vagy a hotel szobában egészen addig, amíg nincs szüksége orvosi ellátásra.
  • Amennyiben gyermekén lázas vagy influenza-jellegű tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
  • A H1N1 ellen hatékony antivirális szerek alkalmazását minden esetben orvos rendelheti el az egyéni kockázatok ismeretében.
  • Fontos tudni, hogy a szezonális influenza ellen beoltott személyeknek is elővigyázatosnak kell lenniük, mivel ők sem védettek a H1N1 vírus ellen.
  • Amennyiben a hazatérés után influenzára utaló tüneteket észlelünk magunkon, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Dr. Axmann Ágnes
az Utazási és Trópusi Betegségek Intézetének vezetője

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk