Fáj a hasam!

A hasfájás igen gyakori panasz, pontos okának kiderítése viszont az orvosnak okoz nemegyszer fejfájást, hiszen a hasüregben igen sok szerv foglal helyet. Ráadásul az alhasi panaszok, a méh, a hüvely és
a petefészkek gyulladása is járhat hasba sugárzó fájdalommal, sőt
a szívinfarktus is járhat gyomorfájdalommal.
Tekintsük át szervenként a leggyakoribb jeleket, tüneteket!

A gyomor és a nyombél okozta panaszoknál a legfontosabb támpontot a fájdalom helye jelenti. A has felső részén a középvonalban, közvetlenül a szegycsont alatt érzett fájdalom oka leggyakrabban a gyomor és/vagy a nyombél valamilyen megbetegedésére, többnyire gyulladására utal. A fokozott gyomorsavtermelés kellemetlen, égő érzést okozhat, ami a nyelőcsövön keresztül a torkunkba is sugározhat. A gyomorhurut általában tompa vagy görcsös fájdalommal jár, míg a fekélybetegség (ami általában a nyombélben és csak ritkábban a gyomorban alakul ki) inkább éles, hasító fájdalmat okoz, és összefügg az étkezéssel. Megjegyzendő, hogy az utóbbi két évtizedben megjelent modern gyógyszerek hatására, sokkal ritkább a fekély, és műtétre is ritkábban kerül sor.

A vékony- és vastagbelek betegségei a has bármely pontján görcsös fájdalmat okozhatnak. Leggyakoribb ok itt is gyulladás, bélhurut, valamint a gyomorrontással összefoglalható étkezési problémák, melyek gyakran járnak hányással és hasmenéssel is. Az ilyen típusú fájdalmak hátterében lelki-idegi (pszichoszomatikus) okok is állnak. Gyerekek gyakran hasfájással, hányással, hasmenéssel jelzik, hogy nem akarnak óvodába, iskolába menni. Ilyenkor nagy hiba „leleplezni”, megbüntetni őket. A nebuló ugyanis igazat mond, ha szorong, valóban fájhat a hasa. Felnőtteknél sem ritka, hogy nehéz helyzetekben, előadásra, fellépésre készülve, egyetemi vizsgák előtt hirtelen hasmenés alakul ki. Tartós – munkahelyi, családi, egzisztenciális – stressz hatására kialakulhat az ún. irritábilis colon, a „nyugtalan vastagbél” szindróma, ami rosszabb esetben colitis ulcerosába, fekélyes vastagbélgyulladásba torkollhat.

A laikus leggyakrabban az epehólyag betegségeitől, gyulladásától, köveitől fél, és sajnos nemegyszer joggal, mert ezek nem ritka kórok.? A máj és az epehólyag a has jobb oldalán, a bordák alatt helyezkedik el. Magának a májnak a betegségei (a májgyulladás különböző formái is) nem járnak nagy fájdalommal, legfeljebb a tok feszülése okozhat tompa, nyomó, kellemetlen érzést. Annál hevesebb, görcsös fájdalommal jelentkeznek az epehólyag problémái. Az epegörcsöt leggyak-rabban kő okozza, de igen fájdalmas lehet az epehólyag-gyulladás, kő nélkül is.

A vesekő, típusos esetben, nem hasi, hanem háti, deréktáji fájdalommal jelentkezik. Ha azonban a kő a húgyvezetékbe kerül, akkor a beteg igen erős görcsöt érez a has oldalsó részében, mely egészen az alhasig, a nagyajkakba, a herébe is sugározhat.Mint említettük,az alhasi fájdalmak legtöbbször nőgyógyászati eredetűek. A nők nagy része szenved havonta egy-két napig menstruációs görcsök miatt. Ha az kifejezett, nem muszáj szenvedni, vannak jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek. Nem ritka betegség a petefészek gyulladása sem. A jobb oldali petefészek gyulladásának tünetei néha nagyon hasonlóak a vakbél (pontosabban a féregnyúlvány) gyulladásának jeleihez. Az összetévesztés rizikója (ezzel a felesleges operációk száma) az ultrahang elterjedésével a minimálisra csökkent. Erős, néha nehezen csillapítható fájdalmat okoz a hólyaghurut gyulladása is, amely gyakori vizelési ingerrel jár, s maga a vizelés is kellemetlen, égő fájdalmat okoz.

Nagy veszélyt jelent, ha a hasi szervek igen súlyos gyulladása, kilyukadása (perforáció) esetén a gyulladás átterjed a hashártyára, és kialakul a hashártyagyulladással járó súlyos, akut hasi katasztrófa. Ez igen nagy fájdalommal, izomvédekezéssel, a bélmozgások megszűnésével járó kórkép, amely feltét-lenül sürgős sebészeti beavatkozást igényel.

Fentiek közül az emésztőszervi panaszok legnagyobb része megelőzhető rendszeres, sokoldalú, egészséges táplálkozással, amely biztosítja a bélflóra egyensúlyának folyamatos fenntartását, s ezzel az immunrendszer jelentős részének hatékony működését.

Dr. Nemes János
gyermekorvos, kardiológus

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk