Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2009 szeptember
Aktuális
Kipihente magát a nyáron? Sokaknak tettem fel ezt a kérdést az utóbbi napokban, s megdöbbentett, hogy szinte kivétel nélkül mindenki nemleges választ adott. Az okok után kutatva kiderült, hogy a nyár túl kevés volt, túl rövid volt, túl gyorsan eltelt, úgy elrepült, hogy észre sem vették, miközben vártak valamire, ami elmaradt. De valójában mi maradt el?
a Paramedica
Gyógyító természet
A közönséges orbáncfű (hypericum perforatum) valóban csodákra képes gyógynövény: teáját immunerősítésre adják még AIDS-es betegeknek is, valamint nyugtatónak és idegrendszer erősítőnek a depresszióban szenvedőknek.
Szabó György
Testünk 70 billió sejtjéből egy sem képes oxigén nélkül fennmaradni. Agysejtjeink már 4 perc múlva elhalnak, ha megszűnik a folyamatos oxigénellátás. A szervezet öregedési folyamata, egyes betegségek, illetve a stresszes állapot egyaránt rontják az oxigénfelvétel hatékonyságát, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan kerülhetjük el mindezt?
Mándoki László
Hogyan működünk?
Az egész éves munka, rohanás és stressz után legtöbben az 1-2 hetes nyaralás alatt próbálják visszaszerezni életerejüket, növelni munkabírásukat. Előfordul, hogy mégis fáradtan, vagy csalódottan térnek vissza a munkába, s nem éreznek magukban erőt, lendületet az újabb egész éves hajtáshoz. Mit tehetünk, ha így jártunk?
dr. Kocsi Anikó
Az elmúlt években végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavak egyes csoportjai fontos szerepet játszanak az idegrendszer embrionális fejlődésében, illetve a gyermekek memoriter, kognitív és magatartás funkcióinak fejlődésében. Mivel a szervezet képtelen ezek szintézisére, és átalakításuk sem történik hatékonyan, táplálék útján való bevitelük nélkülözhetetlen.
Dr. Kristóf Margit
Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kreativitás titka a délutáni alvás, azaz a szieszta jelentősen megnöveli a problémamegoldó képességet. A tudomány tehát alátámasztja azt, amit mi régóta tanítunk az agykontrollon: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt igen hasznos ebéd után relaxálni. A kreativitás ugyanis növelhető! Jó példa erre José Silva bátyjának, Juannak az esete, akiből José fogadásból feltalálót kreált.
dr. Domján László
Diákéveinkben mélyen belénk rögzült a júniusban táblára írt szó: VAKÁCIÓ. Pavlovi reflexként gondolunk ekkor a „végtelen” és teljes szabadságra. De mi az, amitől ma, felnőttként szabadulni, menekülni igyekszünk? Minél messzebb, akárhová, csak el. Ez nem egyéb, mint a munka, a mindennapi rutin. Tudjuk-e, hogy konkrétan mi az, amit regenerálunk, vagyis újrateremtünk szabadságunk idején?
Dr. Szende Krisztina
Ma már nem pihenünk, ellazulunk, hanem relaxálunk – legalábbis, ha komolyan gondoljuk azt, hogy valóban meg akarjuk szabadítani testünket, s így a lelkünket is a hétköznapokban felhalmozódott feszültségtől.
Dr. Nemes János
A munkahelyi stressz kifejezetten a másoknak megfelelni vágyó emberek körében gyakori, különösen azoknál, akik önbizalomhiányban szenvednek. Mindez az élet egyéb területein is feszültségek forrása lehet. Mit tehetünk, hogy válságos időkben is elkerülhessük a stressz okozta betegségeket?
Dr. Csernus Imre
Az EQ, vagyis az Érzelmi Intelligencia (Emotional Intelligence Quotient) azt mutatja meg, hogy az átlaghoz képest, mennyire vagyunk jártasak érzelmeink felismerése, kezelése, céljaink kitűzése és értük való küzdés, az empátia (vagyis mások érzelmeinek felismerése), valamint a kommunikáció, a kapcsolatteremtés és a konfliktuskeresés terén. Az utóbbi időben ez az érték egyre nagyobb szerepet kap az emberek képességeinek és készségeinek megítélésében.
A coach (edző), azaz mentális tréner feladata a sikeres életvezetés, önmenedzselés, problémamegoldás és stressz-kezelés gyakorlati oktatása akár a magán, akár az üzleti életet illetően. Ennek megfelelően a business coach megtanít például a „mentális túlélésre”, vagyis arra, hogyan kerülhetjük el a fizikai tünetekkel is párosuló kiégést.
File Betty
Linda Franklin angol pszichológusnő – Karl Jung munkásságából merítve – a női lélek sokféleségét, a számtalan személyiségjegy alapján négy alaptípusba sorolta be, melyeket amazonnak, madonnának, kurtizánnak és anyának nevezett el. Természetesen egy pillanatra se higgyük azt, hogy ezek az alaptípusok tiszta formájukban léteznek, hiszen minden ember (nő) egyedi és egyszeri. Lássuk, milyen tulajdonságokkal bír például egy amazon!
Dr. Pándy Mária
A herpes simplex vírus egyik fajtája, a HSV-1 főként az ajkon, míg a HSV-2 inkább a nemi szerveken okoz fertőzést (előfordulhat HSV1 a nemi szerveken is). Ugyancsak a víruscsalád tagja a Varicella-zoster vírus (VZV), mely az övsömör és a bárányhimlő kórokozója. Cikkünkben a százezrek életét megkeserítő nemi szervi herpeszt ismertetjük röviden.
Dr. Prokisch József
Népbetegségek
Az infarktus az életet közvetlenül veszélyeztető betegség, az egyik leggyakoribb halálok. Az infarktusos halálozás fele még az orvos kiérkezése előtt, vagy kórházba szállítás közben következik be. Rajtuk tehát az orvostudomány fejlődése, s a legmodernebb terápiás eljárások sem segíthetnek. Marad tehát a megelőzés, kérdés azonban, hogy hogyan?
Dr. Nemes János
Az agyi érbetegségek, melyek agyvérzés, gutaütés, szélütés, stroke néven is ismertek, a rák és a szívbetegségek után a 3. leggyakoribb halált okozó betegségek Európában, hiszen évente 1,4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon évente 18 000 ember veszíti el életét szélütés következtében, közülük minden negyedik 60 évnél fiatalabb!
Dr. Kállay Krisztián
Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy még bőven van idejük elkezdeni a rendszeres tornát, hiszen a visszér csak a nagymamák, az idősek problémája, ám ebben nem lehetünk egészen biztosak. Az első jelek ugyanis már a serdülőkorban is megjelenhetnek.
Érdekes megfigyelés, hogy a mozgásszervi betegségektől, reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, különösen mozgékony, állandóan tevékenykedő vagy sportoló emberekből áll. Hogyan lesz a mozgékonyságból merevség? Vajon miért kárhoztatja a reuma ezeket a fáradhatatlan, másokat is segítő, ügyes, nyugtalan embereket kényszerű pihenőre, tétlenségre?
Idén hazánkba is megérkezett a világ egyik leghatékonyabb lazítási, relaxációs technikája, amely a múlt században – Thomas Bowennek köszönhetően – az ausztrál egészségügyi rendszer szerves részévé vált.
Liebe György
Dietetika
Egyes felmérések szerint a magyarok 15%-a szenved székrekedésben. Közülük 41%-ot különösen súlyosan és tartósan érint a probléma, melynek egyik legfőbb kiváltó oka a stressz. A hajszolt életet élőknél összességében sokkal gyakrabban fordulnak elő emésztési panaszok, mint a manapság kisebbséghez tartozó, nyugodt életvitelt folytatóknál. Állapotunkon a hashajtók mellett (vagy helyett) sokat javíthatunk körültekintő, rostdús étrenddel, rendszeres testmozgással és speciális lazító gyakorlatokkal.
A hasfájás igen gyakori panasz, pontos okának kiderítése viszont az orvosnak okoz nemegyszer fejfájást, hiszen a hasüregben igen sok szerv foglal helyet. Ráadásul az alhasi panaszok, a méh, a hüvely és a petefészkek gyulladása is járhat hasba sugárzó fájdalommal, sőt a szívinfarktus is járhat gyomorfájdalommal. Tekintsük át szervenként a leggyakoribb jeleket, tüneteket!
Dr. Nemes János
Miért nassolunk? Milyen erő bír rá minket, hogy akkor is együnk, amikor nem vagyunk éhesek? Egyáltalán mit igyekszünk ezzel csillapítani, éhséget, vagy valami mást?
Hogyan váljunk újra karcsúvá?
Optimális esetben megfelelő vegyes – például mediterrán – táplálkozással egy felnőtt nő energiaszükséglete 1700–1900 kcal/nap, a férfié pedig 1900–2200 kcal/nap – napi 10 ezer lépésnyi mozgásmennyiség teljesítése esetén, kb. 40 éves korig. 40 év felett azonban, ha nem növeljük a mozgás mennyiségét, anyagcserénk lassulása miatt, még fenti optimális táplálkozás esetén is – a statisztikák szerint – évi 1kg-ot hízhatunk. Kevesen vagyunk azonban, akik a fenti optimumot tartjuk – ki a kalória-bevitelben, ki pedig a mozgásban.
c. prof. Dr. Dörnyei József, Dr. Dörnyei Olga
Szervezetünk az anyagcsere során a környezetéből különböző anyagokat vesz fel, azokat feldolgozza, felhasználja, és a „felesleget” ugyancsak környezetének adja le. A szervezet számára – többek között az élet fenntartásához – szükséges anyagokat (a molekuláris oxigén kivételével) táplálékunkkal vesszük fel, nem mindegy tehát, hogy milyen élelemmel, milyen minőségű és hosszúságú életet biztosítunk magunk számára.
Dr. Tóth Géza
Onkológia
A nyugati világban és hazánkban is a vastagbélrák a férfiak második, a nők harmadik leggyakoribb daganatfélesége. Hazánkban évente 7–8000 megbetegedés derül ki, ebből mintegy 5000 esetben már gyógyíthatatlan állapotban. Ez az arány ijesztő, pláne, ha meggondoljuk, hogy korai felismerés esetén, legalább 80%-ban maradéktalanul gyógyítható lenne. Mégsincs szűrőprogram…
Dr. Eörsi Dániel
Magyarországon jelentős hagyománya van a gyümölcs- és zöldség-flavonoid, illetve a búzacsíra kivonatok alkalmazásának a rák és a szív-érrendszeri betegségek kiegészítő gyógymódjaként. Eddig azonban még nem sikerült egyértelműen kimutatni, hogy pontosan milyen flavonoidokat érdemes fogyasztani rákmegelőzés céljából, hiszen kontrollált klinikai kísérletek nem, vagy csak igen korlátozott számban álltak rendelkezésre.
Varga Gábor
Prevenció és terápia
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint, az európai régióban az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma már meghaladja a 21.000 főt, míg a világon a WHO jelentése szerint, kb. 135.000-en betegedtek meg. Az új influenza sok országban jelen van, és enyhe lefolyású betegséget okoz, így nem vezettek be, és nem is ajánlottak utazási korlátozásokat, ám a megelőzés érdekében átnyújtunk némi információt.
Dr. Axmann Ágnes
Meleg tájakon vagy időben, jelentősen megugrik az ételmérgezések, ételfertőzések száma. Olyankor nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban ügyeljünk a konyhai higiéniára, s jól nézzük meg, mit eszünk meg idegen helyen!
dr. Hidvégi Edit
Allergológia
Kinn a természetben évmilliók óta fennálló rend és egyensúly uralkodik. Ez a csodával határos önszabályozó rendszer háborítatlanul működik – ha hagyjuk. De nem hagyjuk. Ennek ellenére időről időre begyógyítja csúf sebeit, amit ejtünk rajta, azaz „öngyógyító képességgel” rendelkezik. De mi a helyzet velünk, az állítólag „legjobban sikerült” teremtményekkel? Hová tűnt belőlünk a rend és az egyensúly? Miért nem működik kezünkben a varázspálca, amit öngyógyításnak hívnak?
Allergiásként sokan megtapasztalhattuk már a tengeri levegő jótékony hatását. A pollenszezonban már egyhetes tengerparti nyaralás is jelentős javulást hoz tüneteink enyhítésében. A sós levegőt sajnos haza nem hozhatjuk, de pótolhatjuk itthon tengeri sós párologtatással vagy tengeri klíma kabinnal.
dr. Augusztinovicz Mónika
Július 1-től az allergiások által széles körben használt antihisztaminok többsége már vény nélkül kapható a patikákban. A betegek számára azonban fontos információ, hogy az így vásárolt készítmények egy részére nem jár támogatás, recept nélkül tehát kizárólag teljes áron vásárolhatók meg.
Dr. Balogh Katalin
Alternatív módszerek
Néhány nappal múltam 40 éves, amikor egy reggel a tükörbe nézve, nem tetszett az onnan visszanéző arc. Fáradt volt, és nyúzott. A kerek évfordulók táján az ember hajlamos az összegzésekre. Azon a reggelen nem csak a szomorú tényt vettem tudomásul, hogy öregszem, hanem mindjárt eszembe jutott a megoldás is: arctorna. Mi sem természetesebb!
Bojtor Márta
Hajgyógyászat
Selye János így fogalmazott: „a stressz az élet sava-borsa”. Ő vizsgálta először a stressz és a psziché kapcsolatát, de mi köze lehet ehhez hajunknak?
Kis Éva
Szexológia
A szexualitás akármilyen intim terület is, mindenki kíváncsi arra, hogy mások hogyan vélekednek róla. Az Image Factory és a TÁRKI legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából kiderül, hogyan vélekednek a magyarok a saját szexuális életükről: csak egynegyedük állítja, hogy a szex a legjobb dolog az életben. A férfiak jóval többre értékelik a szexet, mint a nők, hiszen 38%-uk tekinti azt a legjobb dolognak, míg a nők körében ez az arány mindössze 19%. A reprezentatív kutatás rámutat: a nők harmada, de a férfiaknak csupán egyötöde tudja elképzelni a szex nélküli párkapcsolatot. A felmérésből kiderül: a magyarok 57%-a fordít 10 percnél többet az előjátékra, és kb. 10%-a tartja izgalmasnak, ha idegenek nézik szex közben.
Sik Endre, Bognár Ákos
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk