Strand-fertőzések

Idén már április óta tart a nyár, így a strandszezon is korábban indult. A hétvégi strandolás, hideg vízben pancsolás, úszás, vagy termálvízben fürdőzés után sokan keresik fel orvosukat kellemetlen panaszokkal, „felfázással”.

 

Amikor megtudják, hogy milyen fertőzés okozza panaszukat, előfordul, hogy elsőként partnerük hűségébe vetett bizalmuk inog meg, mivel a strand-fertőzések tünetei jórészt megegyeznek az ún. nemi úton terjedő betegségekével, de ezek nem a szex, hanem a fertőzött vízzel történt érintkezés következményei. Micsoda különbség!

Bár akötelező vízforgatóval és túlfolyóval felszerelt strandok, fürdők vize megfelel az európai átlagnak, mégis fertőzött lehet, s ez így van világszerte. A közfürdők látogatói közül sokan még a legelemibb higiéniai szabályokat sem tartják be, és ezzel a többieket is veszélyeztetik.

A személyi higiénia semmivel sem pótolható! Felmérések szerint, a lakosság mintegy felét érintik a gombás fertőzések. A gombáknál is súlyosabb és gyakoribb megbetegedéseket okozhatnak a különböző vírusok és baktériumok. Ezeket legtöbbször betegek vagy tünetmentes kórokozó-ürítők terjesztik a strandokon.

A legtöbb fürdőfertőzést a melegvizes medencékben lehet összeszedni. A termálvíz olyan mélységből tör fel, ahol nem élnek kórokozók, így a fertőzés okozói csak a külső környezetből – például az emberi testről – kerülhetnek a vízbe. Aki nem gyógyulni vágyik a termálvízben, inkább ne terhelje a vizet saját baktériumaival. Ugyanígy, beteg vagy lázas ember, semmiképpen ne menjen fürdőbe!

Vajon miért nem fertőződik meg mindenki? Ennek egyetlen oka, hogy sokak szervezete képes a védekezésre: az egészséges hüvelynyálkahártya, a hüvely megfelelően savas kémhatása, a jó immunrendszer szerencsés esetben kivédi a kórokozók támadását.

Amennyiben viszont felborul a hüvely élettani állapota, a hüvelyflóra összetétele kedvezőtlenné válik, legyengül a szervezet, bekövetkezik a fertőzés, annak minden kellemetlen tünetével.

A gombák hüvelyi diszkomfort érzést, törmelékes folyást, viszketést és a nemi szervek kivörösödését, a férfiaknál piros foltokat okoznak. A lábujjak gombás fertőzésére a viszketés, a bőrhámlás jellemző.

A bakteriális fertőzésekre szintén a nemi szervek viszketése, kivörösödése jellemző. A hüvelyből, illetve a férfi húgycsőből ürülő váladék sárga színű, esetleg bűzös. A húgyhólyag gyulladása is bekövetkezhet, ami gyakori, fájdalmas, görcsös vizeléssel jár, súlyosabb esetben a vizelet véres is lehet.

A trichomonász habos, enyhén bűzös folyást, kellemetlen, égő fájdalmat, viszketést okoz. A nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Előfordul, hogy a férfiak panaszmentesek, de náluk is előfordulhat gennyes folyás, herefájdalom, majd prosztatagyulladás.

 

Megnyugtatásként: az AIDS és a szifilisz döntően nemi úton terjed, és a trippert sem lehet fürdővíztől elkapni. A herpes vírus, humán papilloma vírus (HPV) és a chlamydia elvileg szennyezett fürdővíz közvetítésével is terjedhet, de a manapság használt korszerű fertőtlenítő szerek ezeket biztonsággal elpusztítják.

Szemfertőzést, kötőhártya gyulladást a medence vizében lévő klór, vagy egyes vírusok idézhetnek elő. Tünetei a szem váladékozása, viszketése és a kötőhártya piros színűvé válása.

Fent leírt tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk az otthoni öngyógyítással!

Mindezek ellenére, felesleges lemondanunk a strandolás öröméről, az alábbi egyszerű „óvintézkedésekkel” elkerülhetjük, hogy egy fertőzés elrontsa fürdőzésünket, nyaralásunkat:

  • Soha ne üljünk rá a nyilvános WC ülőkéjére!
  • WC használata előtt is mossunk kezet!
  • Ha hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, a medencébe merülés előtt helyezzünk fel a hüvelybe valamilyen gombaellenes kenőccsel bekent tampont, melyet a fürdés végén, zuhanyozáskor távolítsunk el, és töröljük magunkat szárazra!
  • Fürdés után a vizes fürdőruhát mindig cseréljük szárazra!
  • Menstruáció alatt ne fürödjünk!
  • Strandon hordjunk papucsot a gombás fertőzések elkerülésére!
  • Még nagy melegben se hűsöljünk mezítláb a hideg kövön állva, mert ez hólyaghuruthoz vezethet!

Gondoljunk gyermekeinkre is: strandoláskor a kislányokra mindig adjunk bugyit, különösen akkor, ha a homokozóban játszanak! Melegben mi magunk is kizárólag pamut fehérneműt viseljünk! (forrás: Patika Tükör)

Dr. Domokos Nándor
szülész-nőgyógyász

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk