Nyári bőrfiatalító kúra

 

A nyár beköszöntével a lengébb ruházat nem csak alkatunk előnyösebb, vagy épp kevésbé vonzó vonalairól árulkodik, bőrünk is kendőzetlenül előtérbe kerül. A szokásos fogyókúra mellett, ideje hát bőrünket is „csúcsformába” hoznunk. Nézzük, hogyan!

Első és legfontosabb lépés a felhalmozódott, hámló rétegektől való megszabadulás, melyeknek a száraz, érdes érzést köszönhetjük. Végezzünk nedves bőrfelületen, puha szivacs, finom arckefe vagy mosdókesztyű segítségével arcmasszírozást. Heti legalább egy bőrradírozással elérhetjük, hogy bőrünk ismét puha, friss tapintású legyen, ráadásul a nyár folyamán szerzett barnaság így tartósabb marad.

 

A nyári felkészülés második lépése a hidratálás. Közepesen száraz bőr esetén folyékony, míg kifejezetten száraz bőrre krém formájában válasszunk hidratáló készítményt. A nappali hidratáláshoz színezett krémeket is választhatunk, melyek egyben alapozóként is alkalmazhatók. Ügyeljünk azonban arra, hogy pórusaink eltömődés nélkül, szabadon lélegezhessenek! A hidratáló kiválasztásakor – főként világos bőrűek esetében – gondoljunk az UV-védelemre is. A fényvédelem azonban bőr- és hajszínre való tekintet nélkül, mindenki számára fontos a leégés ellen, és a bőr öregedésének késleltetésére.

Őrizzük meg nagyanyáink receptjét: ne dobjuk el a meghámozott zöldségek héját! Ezeket a természet a külső behatások elleni növényi védelem céljából alkotta meg (tehát bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat). Aki rendszeresen bedörzsöli az arcát valamely zöldség héjával, frissességgel ajándékozza meg arcbőrét.

Végezzünk hetente burgonyamasszázst: tegyünk a hűtőbe egy nyers burgonyát, majd vágjuk ketté, és a vágási felülettel alaposan dörzsöljük végig a megtisztított arcot. Tíz percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le bőrünkről.

Bőrünket természetes úton is feszessé tehetjük:

  • gingko bilobával, amely javítja a bőr keringését;
  • amlával, mely a test számára jól bontható formában tartalmazza a kollagén-képződéshez szükséges C-vitamint, s véd a szabad gyökök ellen;
  • aloe verával, mely élénkíti a sejtanyagcserét, megköti a nedvességet;
  • algákkal, melyek méregtelenítenek, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjealkotó elemeket, vitaminokat juttatnak a bőrbe (táplálék-kiegészítőként a spirulina alga ajánlott);
  • ligetszépe olajjal, mely javítja a bőr rugalmasságát és csökkenti a vízveszteségét.

Testápolás terén is haszonnal alkalmazhatjuk a holdritmusok ismeretét. Bőrtisztító kúránkat érdemes fogyó hold idején végezni, főként, ha közben egyenetlenségek, pattanások, mitesszerek elleni „beavatkozásokat” is szeretnénk végezni. Tapasztalatok szerint, ilyenkor kevésbé keletkeznek sebek, a terület gyorsabban gyógyul.

Ha valamilyen bőrtápláló, hidratáló anyagot szeretnénk bejuttatni a bőrbe – arcpakolás, masszázs, krémezés formájában – erre legkedvezőbb a növő hold ideje. Aki emellett a holdnaptárban az állatövi jegyeket is figyelembe akarja venni, az ne hagyja ki a Bak napjait, melyek mindenféle bőrápolásra alkalmasak.

Régóta ismert, hogy a legkiválóbb szépítőszer az alvás. Az éjszaka második felében különösen aktív a mély alvásszakaszhoz kapcsolódó prolaktin hormon, mely a sejtek osztódását irányítja. Megindítja a sejtregeneráció folyamatát, egyúttal kisimítja az arcvonásokat is.

A nyári időszakban még intenzívebben tesszük ki testrészeinket a szőrtelenítés megpróbáltatásainak, válasszuk ehhez a fogyó hold idejét, főként a Bika napjait, akkor sokáig nem nő vissza a szőr. Emellett alkalmazhatunk szőrnövekedést gátló hidratálót is. A szőrt, a növekedéssel ellentétes irányban távolítsuk el, így munkánk tartósabb eredményt hoz. Szőrbenövések ellen használjunk gyógyszertárakban, drogériákban kapható termékeket, melyek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Figyelem: aki tartós eredményre vágyik, szőrtelenítésre használja az év legkedvezőbb napját: június 18-át! Népi megfigyelések szerint az ezen a napon délelőtt kihúzott szőr, kigyomlált gaz nem nő vissza. Vigyázat, ne szedjük ki túl vékonyra szemöldökünket, mert utólag már hiába vágyunk dúsabb szemöldökre!

Dermatica
Bőrgyógyászati Központ
www.orvostkeresek.hu

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk