A béta-karotin áldásos hatásai

 

Mindenki szereti, ha selymes, egyenletesen napbarnított a bőre. Alig várjuk a nyarat, fel is vásároljuk a sokfaktoros külső fényvédőket, ám sokan elfelejtik belülről is felkészíteni szervezetüket a napozásra az UV sugárzás ellen védő és bőr regenerálódását elősegítő béta-karotinnal.

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, melyet a túladagolás veszélye nélkül vihetünk be szervezetünkbe, hiszen csak annyi alakul át A-vitaminná, amennyire szüksége van szervezetünknek.

A béta-karotin és az A-vitamin pótlása csökkenti a nyálkahártyákon és a bőrön keresztüli fertőzések veszélyét, valamint a légutak megbetegedésének kockázatát. Segít a gyulladt nyálkahártyák egészségének helyreállításában, elősegíti a már kialakult fekélyek gyógyulását.

Hatékony antioxidáns, amely segíti a bőr, köröm és haj fény elleni védelmét. A bőr zsírsejtjeiben feloldódva, véd az UV sugárzás okozta károsodástól. Az A-vitamin beépülhet a sejtmembránba, ezzel fokozza a sejtfal, és a zsírszövetek védelmét.

Béta-karotin tartalmú fényvédő krémek és étrend-kiegészítők hiányában:

  • Az UV-B sugarak károsítják a bőr felső rétegét, öregítik, szárazzá, rugalmatlanná és ráncossá teszik a bőrt, leégést, sőt bőrrákot is okozhatnak. Érdemes tudnunk, hogy az ún. „foto-öregedés” mélyebb ráncokat okoz, mint maga az életkor előrehaladása.
  • Az UV-A sugarak nem okoznak leégést, a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, ott károsítják a kollagént és a felszíni ereket, emellett kóros folyamatokat indítanak meg. Az UV-A sugárzás azért veszélyes, mert károsító hatása azonnal nem érzékelhető.

A béta-karotin élettani hatásai: aktiválja a sejtanyagcserét, erősíti a nyálkahártyákat, javítja a látást, növeszti a hajat és a körmöket, véd a szabad gyökök ellen, erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, jótékonyan hat a vérkeringésre és a szívműködésre, enyhe napsütésnél is gyors, tartós barnulást eredményez.

 

A béta-karotin esszenciális vegyület, szervezetünk nem képes előállítani, csak táplálék útján juthatunk hozzá. Ha étrend-kiegészítőt szedünk, lehetőleg természetes kivonatot és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmazó készítményt válasszunk.

Napsugaras, szép nyarat kívánok!

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk