Naphatások

A Nap nem kevesebb, mint létezésünk egyik kulcsa. Nélküle ki sem alakulhatott volna az élet a Földön. Manapság egyre többet hallunk a Nap káros hatásairól, jótéteményeiről pedig hallgat a média. A reklámok is azt sugallják, hogy 30-as naptej nélkül ki se dugjuk orrunkat a négy fal közül. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!

Már az ősi kultúrákban is kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak a Napnak. Az ókori Egyiptomban Ré, a Napisten teremtette a világot, s minden fáraó az ő fia volt. A maják, aztékok és inkák mítoszaiban is szerepel Napisten, akinek fia az összes inka vezér. Ez a magas hőmérsékletű, izzó gázgömb, energiáját abból a termonukleáris reakcióból meríti, melynek során a hidrogénből hélium jön létre. Fénye és melege nélkülözhetetlen az evolúcióhoz és az élet fennmaradásához. Energiával, vitalitással tölt fel, javítja általános közérzetünket, hangulatunkat, sőt még a depressziót is oldja.

A napfény elengedhetetlen egy, a D-vitaminhoz hasonló hatású vegyület szintéziséhez. Egy koleszterinalapú vegyületből ultraibolya sugárzás hatására bőrünkben D3-vitamin képződik, mely a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozó hormonná alakul tovább. Segíti az ásványok felszívódását, beépülését a csontokba – ez hat a csontnövekedésre és -gyógyulásra. Akár a vitamin, akár a napfény energiájának hiánya gyermekeknél a csontok deformálódásával járó angolkórt okoz, amely a XX. század elején gyakori gyermekbetegség volt.

 

Néhány éve brit orvosok bizonyítékokkal igazolták, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. Felismerték, hogy a napozástól keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon. Kutatások azt is kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, ezáltal fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, sőt a szívműködés is. A Nap hatásai alól a hormonrendszer sem mentesül (lásd tavasszal erősebb szexuális inger), de a belső elválasztású mirigyek, és a pajzsmirigy működését is befolyásolja. Számos bőrbetegségre – pl. ekcéma, pikkelysömör – ugyancsak jótékony, gyógyító hatású a napfény.
Napozzunk tehát, de mértékkel! Mindenki saját bőrtípusának megfelelően válassza meg a napozás optimális időtartamát, és a szükséges fényvédő krémet.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus
www.korkontroll.hu

 

Semmiképpen nem akarok bárkit is lebeszélni a napozásról, hiszen a napfény létfontosságú az egészséghez, tehát uccu neki, barnuljunk, de okosan!

Sajnos az emberiség tudatlansága, telhetetlensége, természetkárosító ipari tevékenysége az életet védő ózonpajzsot immár úgy elvékonyította, hogy helyenként a káros sugarak csaknem akadálytalanul veszélyeztethetik az életet és az egészséget – nem csak az emberekét, hanem az egész természetét.

A napfény helyi hatása a gyulladáskeltés és a pigmentképzés. Az erősen gyulladáskeltő UV-B sugárzás napozás után erős bőrvörösséget okoz, sőt ha túl nagy dózis érte bőrünket, a gyulladás hólyagképződéssel is járhat. Ennek a következményei a hámlás után keletkező erős nagy barna szeplőfoltok, melyek szinte semmilyen módszerrel nem halványíthatók, és örökre megmaradnak. Ráadásul az UV-B sugárzással keletkező barnaság nem tartós, emiatt tehát nem érdemes vállalnunk a veszélyt.

Az UV-A sugarak hatására gyulladás nélkül alakul ki a szép és tartós barna szín.

Azonban ez a fény is ártalmas lehet, a bőr korai öregedését okozhatja, és a szürkehályog kialakulásában is szerepet játszhat. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy UV-A sugárzás nélkül még a legjobb minőségű táplálék-kiegészítő sem hat úgy a csontritkulásra, ahogy az kívánatos lenne.

Németországban például a Sonnenklinik (Napfényklinika) kifejezetten a csontritkulás gyógyításával foglalkozik napfény, télen szolárium, gyümölcskúra és megfelelő mozgásterápia intenzív alkalmazásával – igen jó eredménnyel.

A Nap ugyanakkor vitathatatlanul javítja testünk általános állapotát, fokozza a vérképző szervek működését, növeli a szervezet ellenálló képességét. Kimondottan jótékony hatású bizonyos bőrproblémák – a mitesszeres és pattanásos bőr mindkét fajtája, az olajos-zsíros és a vízhiányos-száraz-gyulladt-korpádzó szeborreás – esetén. Ezeken a tápanyag, A- és D-vitaminhiányos bőrökön szinte minden esetben segít a napfürdő.

Tagadhatatlan emellett, hogy mennyi energiát és töltést biztosít számunkra a napfény. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol magas a napsütéses órák száma, a nyugalom és a jókedv uralkodik, a depresszió és az idegesség pedig szinte ismeretlen fogalmak.

Antal Valéria
mesterkozmetikus, aromaterapeuta, életmód tanácsadó
www.AntalVali.hu

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk